När normaliserar sig menscykeln efter barnafödseln?
Efter förlossningen börjar moderns kropp en återhämtningsprocess där menscykeln återgår till det normala, men när normaliserar sig menscykeln efter barnafödseln?
I enkla termer väntar kroppen lite innan den fortsätter med sin vanliga reproduktiva gång. Under den tiden formas och lossnar ett nytt ägg, och med det har menscykeln påbörjats igen.
Även om du har haft blödningar de senaste veckorna anses inte det vara menstruation. Det kan uppstå som ett resultat av inre sår från förlossningen.
Om blödningarna inte följs av en ny reproduktiv cykel kanske du upplever amenorré. Varaktigheten kan variera beroende på individen och även kvinnans beslut att amma eller ge sitt barn mjölkersättning.
Faktorer som kan påverka menscykeln efter barnafödseln
Livmodern behöver runt tre veckor för att återgå till sin normala position och storlek, men varje kvinna är annorlunda, så tidsramen är inte exakt.
De reproduktiva systemen börjar återhämta sig lite i taget. Det kan därför ta ett tag innan den normala mensen återfås. För att då svara på frågan “när normaliserar sig menscykeln?” är det viktigt att ta i beaktande att det är en gradvis process.
Efter födseln behöver modern tid för att magen ska återfå sin ton och för vulvan och vaginan att stängas.
En ammande mor kan behöva vänta längre innan menscykeln återgår till det normala.
Ammande mödrar
Mödrar som bestämmer sig för att amma kan komma att uppleva amenorré efter förlossningen upp till fyra månader efter att de har fött på grund av hormonförändringar.
Med andra ord kan en ammande mor påverkas av prolaktin, ett hormon som stimuleras av produktionen av bröstmjölk.
Det produceras av hypofysen och gör att äggstocksproduktionen tillfälligt stoppas. Det är därför som tidsperioden innan mensens återkomst påverkas av amningen.
Tiden varierar för varje kvinna. Det finns fall där ägglossningen och mensen efter förlossningen uppstår medan modern fortfarande ammar.
Mammor som använder mjölkersättning
Den främsta orsaken till oregelbundenheter i menscykeln efter förlossningen är produktionen av prolaktin. Det är därför tiden innan mensens återkomst kan vara kortare om kvinnan använder mjölkersättning.
I det fallet är den beräknade tidsperioden utan mens mer exakt. En moder kan få sin mens igen efter bara tio veckor. Om du endast använder mjölkersättning och din mens inte har kommit tillbaka efter tio veckor bör du konsultera din läkare.
Andra faktorer
Även om metoden du använder för att mata ditt barn är huvudfaktorn finns det även andra saker som kan påverka mensen efter förlossningen. När en mor exempelvis har haft en vaginal födsel kan cykeln ta längre tid att komma tillbaka.
Mängden blod som förloras under födseln kan också förlänga mensens normalisering. Det kan även finnas andra genetiska faktorer som påverkar situationen.
Normaliserar sig verkligen menscykeln efter barnafödseln?
Mensen normaliseras efter att den första mensen efter förlossningen uppstår, men ibland kan det finnas undantag, som om det exempelvis inte finns något ägg.
Den vanliga mensen och ägglossningen kommer ofta snart tillbaka, så det rekommenderas att man använder skydd under sexuell aktivitet om man inte vill bli gravid igen på en gång. Att ha fått mens efter förlossningen innebär dock inte alltid att ägglossningen har återgått till det normala.
Det är också troligt att det obehag du upplever under mensen kommer vara lindrigare än innan du födde.
Det viktigaste är att vara välinformerad. Prata med en läkare, en gynekolog eller andra mammor för att reda ut eventuella tvivel.
Prata även om det med din partner för att undvika missförstånd.