Kvinnor behöver ett år för att läka efter förlossningen

Kvinnor behöver ett år för att läka efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 13 april, 2018

När man säger att en kvinna behöver ett år för att läka efter förlossningen kanske många tycker att det låter som en överdrift, men en ny studie gör det mycket tydligt: föräldraledighet på bara 6 veckor, som är så vanligt i många delar av världen, speglar inte de verkliga behoven som en nybliven mamma behöver.

Dr. Julie Wray, från University of Stanford i USA, genomförde en studie om kvinnors liv efter förlossningen runt hela världen, vilket visade på att även om allas kroppar är olika behöver de flesta nya mammor i genomsnitt åtminstone 12 månader för att läka helt, både fysiskt och mentalt.

Det är inte ett tecken på svaghet hos kvinnor. Mödraskap är antagligen det svåraste, vackraste och mest dedikerade jobb man kan göra, och även om den stora majoriteten av kvinnor i världen återgår till jobbet efter några veckor betyder inte det att kroppen har läkt helt och hållet.

Barnsängstiden: Perioden efter förlossningen

Barnsängstiden, eller postpartum, varar från förlossningen fram tills att mammans kropp återgår till sitt ursprungliga tillstånd från innan graviditeten dvs. att hon får tillbaka de psykiska och hormonella karaktärsdrag som hon var van vid.

Många tror att barnsängstiden varar i ungefär 40 dagar, men vad som ibland undgår oss är att perioden faktiskt har tre faser.

Barnsängstidens olika faser

  • Akut barnsängsperiod: Denna varar i ungefär 24 timmar och inkluderar även den fysiska återställningen från förlossningen. Den akuta perioden har att göra med livmoderinversion, uppkomsten av avslag och produktionen av bröstmjölk…
  • Den subakuta barnsängsperioden: Denna varar i ungefär 45 dagar, tills menstruationen kommer.
  • Den försenade barnsängsperioden: Denna kan vara i upp till 12 månader, och enligt många specialister sträcker sig fasen ända fram till den fullständiga läkningen av kvinnans kropp efter förlossningen.
bebis i livmodern

Förändringarna kvinnor går genom under barnsängstiden

  • Förändringar i cirkulationssystemet: Mammans hjärtfrekvens återgår till det normala efter förlossning; det är faktiskt vanligt med ett sänkt blodtryck under de kommande veckorna. Det är någonting man bör vara medveten om. Det är också vanligt att hemorrojder uppstår.
  • Hormonella förändringar förknippas med progesteron, endokrina körtlar och hypofysen som reglerar mjölkproduktion.
  • Storleken på mammans mage minskar så att placeringen av hennes diafragma kan återgå till det normala, vilket låter henne andas djupare.
  • Magen och inälvorna går också igenom förändringar, som utvidgning, vilket är anledningen till att mamman lider av långsam matsmältning, förstoppning och minskad aptit i några veckor.
  • Under månaderna efter förlossningen är det vanligt att få urinvägsinfektioner för att muskelstyrkan i urinblåsan håller på att läka.
  • Vi bör även nämna att många kvinnor kan ha ett försvagat immunsystem efter förlossningen.

Att tro att kvinnans kropp läker efter bara 6 veckor är en “fantasi”

gravid kvinna

När en kvinna föder barn tar hon på sig ett nytt liv på mindre än en dag, och det är något som bara hon kan förstå och uppleva: det spelar ingen roll hur stor smärtan är från förlossningen eller kejsarsnittet. Hon kliver upp och tar hand om sin bebis när den behöver henne.

Det spelar ingen roll hur få timmars sömn hon får eller hur trött hon är, eller hur hennes egen kropp, som inte längre är igenkännbar, förändrats och smärtar så mycket att det skrämmer henne.

En mamma skulle göra vad som helst för sin bebis. Om den mamman däremot måste jobba tvingas hon separera sig själv från sin bebis efter bara några veckor för att återgå till arbetet. Även om hennes kropp inte har läkt helt och hållet, hennes känslor är en berg-och-dalbana och hon bara kan fokusera på sin bebis.

I länder som Norge och Sverige är vi mer medvetna om denna fysiska, hormonella och känslomässiga verklighet. Det är därför vi kan få mammaledigt i upp till 16 månade r, och liknande gäller även för pappor. Föräldraskap är ett tvåmansjobb, inte bara något som berör bebisen och mamman.

Vi har redan insett att sex veckors ledighet inte räcker för en mamma att återhämta sig helt efter förlossningen, och det är något vi kan vara stolta över.

En mamma kan såklart göra sitt jobb, och dessutom göra det bra. Men hennes kropp har fortfarande ont, och hon missar även dyrbar tid för att stärka det viktiga bandet mellan barn och förälder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.