Öppningsfasen: Första stadiet av förlossningen
Födseln består av flera steg, varav det första är öppningsfasen. Visste du att din födelsekanal kan utvidgas upp till 10 centimeter?
Utan tvekan är det otroligt vad din kropp kan göra för att föda fram en bebis. Om du vill veta mer om öppningsfasen, fortsätt läsa.
Öppningsfasen är den process under vilken livmoderhalsen vidgas och fosterhinnorna brister, så att fostervattnet rinner ut. Kanalen som bildas ansluter direkt till slidan.
Öppningsfasen är en långsam och smärtsam process, men den förbereder dig för det ögonblick du har väntat på: ditt barns födelse.
Många kvinnor upplever öppningsfasen som något helt outhärdligt. Detta gäller särskilt för förstföderskor eftersom det tar dem lång, lång tid att utvidgas tillräckligt. Det är verkligen svårt att stå ut med smärtan i så många timmar.
Om du fortfarande inte har gått igenom den här erfarenheten är du troligtvis lite orolig för smärtan vi pratar om. Men oroa dig inte, det är normalt att vara nervös.
Vi ska berätta allt du behöver veta om öppningsfasen.
Vad triggar öppningsfasen?
När din livmoder drar ihop sig, sträcker och sprider sig muskelfibrerna i livmoderväggen. Dessa sammandragningar ger upphov till värkar som blir starkare när du närmar dig barnets födelse.
Öppningsfasen kan delas in i två huvudfaser:
- Passiv utvidgning. Även om den här initialfasen bara gör dig 3 cm öppen är det den längsta fasen. Oregelbundna värkar orsakar att du utvidgas, och de blir mer intensiva och frekventa med tiden.
- Aktiv utvidgning. Den andra och sista fasen av öppningen ger dig 3 cm till 10 cm öppning. Denna fas är mycket snabbare än den föregående eftersom sammandragningarna är mycket frekventare och intensiva. När du når 10 cm, är du officiellt i utdrivningsfasen.
“Låt din kropp göra vad den är redo att göra.”
Vad kan jag göra för att underlätta öppningsfasen?
Vi vet att det är svårt, men försök att hålla dig så lugn som möjligt. Tyvärr kommer inte ditt lugn att göra att processen går särskilt mycket snabbare.
Snarare handlar det om att låta naturen ta över. Låt din kropp göra vad den är redo att göra.
Om du är påtagligt nervös eller rädd, kommer dina muskler att spänna sig på fel sätt. Detta kommer bara att göra dig mer obekväm och göra öppningsfasen svårare.
Att ta en promenad kan hjälpa din bebis att komma in i rätt läge för att tränga ut genom födelsekanalen.
Att gå bidrar också till öppningen av livmodern. Dessutom kan en promenad hjälpa till att lindra lite av smärtan och avhjälpa domningar.
Det finns också olika positioner du kan testa som säkert kommer att hjälpa till:
- Ligg ner på en säng på din sida och lägg en kudde mellan benen. Denna position hjälper till att öppna livmodern, och det hjälper dessutom din rygg.
- Sitt på en bakåtvänd stol. Detta gör att ryggen kan vila och kommer att accelerera öppningsfasen.
- Gå ner på alla fyra på din säng. Sväng långsamt din kropp fram och tillbaka.
- Slutligen kan du använda en pilatesboll. Dessa bollar är fördelaktiga under graviditeten och speciellt under den långdragna öppningsfasen. Sätt dig ner på bollen och hitta balansen och studsa mycket lätt upp och ner på bollen.
Epidural under öppningsfasen
En epidural är en injektion som sätts i ryggraden eller ryggkotorna. Det är en lokalbedövning och bedövar den nedre halvan av din kropp (från midjan ner).
När vi pratar om epiduraler och öppningsfasen, kommer flera frågor ofta upp.
- Gör det ont? Epidural injiceras i ett känsligt område, så du kan uppleva obehag när injektionen äger rum.
- Kommer jag känna något alls? När epidural fungerar effektivt, kommer du inte att förlora känseln helt, men du kommer att känna en stor lättnad från smärtan av dina sammandragningar. Värkarbetet fortsätter precis som tidigare, men utan lika mycket smärta.
- Får epidural öppningsfasen att ta längre tid? Nya undersökningar bekräftar att utvidgningen inte tar längre tid med en epidural.
Om du har fler frågor, prata med din gynekolog, doula eller barnmorska. De kommer att kunna hjälpa dig att förstå allt du behöver veta om epiduraler och deras tillämpning under värkarbetet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brown, H. Parto. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
- Gómez, A. Periodo de dilatación. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. [En línea].