Hur du ska packa BB-väskan
Från och med att du når vecka 32 i graviditeten borde du börja förbereda för bebisens ankomst, så länge allt står rätt till. Med det menas inte bara att ha hemmet redo. Det första du borde göra är att packa BB-väskan, som ska innehålla allt nödvändigt för förlossningen och vistelsen på sjukhuset.
Det här är de saker som en blivande mamma inte borde vara utan när det är dags att föda. Skriv upp och glöm inte bort följande:
Checklista för hur du ska packa BB-väskan
- Någon form av ID kort med ett foto av dig. Det kan vara ditt körkort eller ID-kort. Försäkra dig om att du har alla papper som du kan tänkas behöva för inskrivningen på sjukhuset.
- En morgonrock, tofflor och strumpor. De flesta sjukhus erbjuder en rock att ha på sig efter att man fött. Men det är bättre att ha sina egna kläder med sig eftersom de kommer få dig att känna dig mer bekväm och du behöver inte heller oroa dig för fläckar eller annat. Allt du tar med dig bör vara löst åtsittande och bekvämt om du behöver ta blodprov, blodtryck eller andra prover.
- Något som hjälper dig att slappna av. Det kan vara musik, en bok eller något som kan distrahera dig och hjälpa dig att stressa ner stunderna innan din bebis kommer.
- Toalettartiklar. Du kommer förmodligen behöva en handduk, tvål och andra personliga tillhörigheter om du stannar längre på sjukhuset. Glöm inte din tandborste, tandkräm, deodorant, hudlotion, schampo och annat som du kommer att vilja använda.
- En varm, mjuk tröja eller kofta. Sjukhus är inte alltid varma! Det är en bra idé att ha något varmt med dig som även kommer hjälpa att skydda mot vinden när du kommer ut från sjukhuset.
- Underkläder anpassade för nyförlösta. Du bör speciellt ha en amnings-bh, som är designad för amning med fickor och vaddering. En vanlig bh kan göra att bröstmjölken läcker ut på dina kläder och gör dig obekväm.
- Något som håller bak håret. Förslagsvis en hårsnodd eller ett hårband, eftersom klämmor kan vara obekväma samt att man kan råka riva sig på dem.
- En mobiltelefon med tillräckligt med batteri och med alla kontakter som du behöver. Man vet aldrig när man behöver kontakta någon snabbt. Spara ner alla telefonnummer du kan komma att behöva.
- Flera underklädesombyten. Efter förlossningen är det mycket troligt att du kommer behöva byta trosor flera gånger. Var förberedd med 2 till 3 alternativ till byten för att undvika missöden.
- Kläder att ha på dig när du ska lämna sjukhuset. Du borde ha med dig ett extra ombyte att sätta på dig när du ska hem. Mammakläder som är gjorda för graviditetens sjätte månad ungefär är bäst utifall din mage är svullen.
- Kläder för din bebis. Självklart ska du, förutom dina egna saker, ha med en liten väska med allt som din bebis kommer att behöva. Packa en body, strumpor, en filt, blöjor, en mössa och andra artiklar som kan vara nödvändiga.
Andra saker att packa BB-väskan med:
Beroende på hur din graviditet är kanske du även vill ha med följande saker i din BB-väska:
- En extra kudde. Många kvinnor kan inte sova ordentligt utan flera kuddar. Om du vet att det stämmer in på dig, ta med din egen kudde så att du kan vila ordentligt.
- Ett klädombyte till din partner. Många kvinnor behöver stanna flera dagar på sjukhuset efter en förlossning. Om någon kommer vara med dig över natten är det en bra idé att de har med sig extra kläder. På det sättet slipper de leta efter det i sista stund.
- En kamera. Om du vill dokumentera din förlossning, glöm inte att ta med en bra kamera med laddade batterier. Genom att ta med det kommer du kunna spara och titta tillbaka på upplevelsen som bara händer en gång i livet (även om du får fler barn).
En viktig sak att komma ihåg när man ska packa BB-väskan är att inte ta med sig sina favoritkläder. Det kan hända vad som helst som förstör kläderna.
Packa saker som du inte bryr dig om att tappa bort och kom ihåg att de kan få fläckar om olyckan är framme. Om du använder glasögon, försäkra dig om att du har med dig dem, du kommer förmodligen att behöva dem.
Tänk också på vädret runt tidpunkten du ska föda. Om ditt beräknade datum är mitt i vintern, var säker på att både du och din bebis har ordentligt med kläder för att hålla ute kylan.