Allt du behöver veta om hur förlossningen går till
När barnets födelsedatum närmar sig kan man uppleva ångest, rädsla och allmän nervositet. Detta trots att man strikt följt sin läkares råd och förmaningar. Det är helt normalt.
En graviditet innebär en omfattande förändring. Att få ett barn innebär att man ställs inför nya utmaningar och man börjar ofta betrakta livet ur ett annat perspektiv. Hela ens existens fokuserar plötsligt på den växande bebisen.
Faktum är att alla rädslor och förväntningar börjar göra sig påminda när tiden för förlossningen närmar sig. Men hur går förlossningen egentligen till?
Hur går förlossningen till?
Det som vanligtvis kallas “förlossning” har tre skeden:
- Öppningsskedet, då kvinnan börjar känna sammandragningar. I början kommer de vara milda och oregelbundna. Barnet ligger fixerad i födelsekanalen i väntan på att komma ut. Det här skedet är det längsta och varar vanligen runt 20 timmar. Öppningsskedet sägs gå in i sin aktiva fas när kvinnan får smärtsamma värkar, vattnet har gått och livmodermunnen har plånats ut och öppnat sig 1 cm, eller om livmodermunnen är öppen 4 cm.
- Utdrivningsskedet är uppdelat i nedträngningsfasen och krystfasen. Livmodermunnen är nu fullt öppen, 10 cm, och barnets huvud roterar och tränger ned mot bäckenbotten. Den här fasen kan ta 2-3 timmar för en förstföderska, men kan även gå mycket snabbare. När huvudet når hela vägen ner till bäckenbotten börjar krystfasen som för ut barnet i världen.
- Efterbördsskedet kommer sist då moderkakan lossnar och kommer ut. Hela livmodern börjar dra ihop sig och kvinnan har sk. eftervärkar. Detta skede varar vanligen i 30-40 minuter.
Hur du gör dig redo inför förlossningen
Kvinnan måste komma till förlossningsögonblicket med all sin energi och så mycket lugn möjligt. Det är viktigt att hon känner att hon har kontroll över sina känslor så att hon verkligen kan njuta av det speciella ögonblicket.
Både kropp och själ kommer utsättas för speciella och unika påfrestningar. Okontrollerad ångest eller oro kan hämma förlossningen och stressa upp barnet. Så hur kan man bäst göra sig redo?
1. Vila så mycket du kan
När det är fyra veckor kvar till beräknat födelsedatum måste du försöka koppla av. För att göra det kan du behöva dra dig undan från platser med stora folkmassor, från höga ljud och till och med från jobbet om det behövs. Du måste få njuta av några dagar i lugn och ro.
Du bör klä dig bekvämt i lösa kläder, äta ordentligt, få tillräckligt med vila och gott om sömn. Det är allt kroppen behöver för att minska spänningarna och ångesten.
Det är också bra att öva på meditations- och andningstekniker som tar uppmärksamheten från eventuella problem och harmoniserar kropp och själ.
Det är möjligt att du kan uppleva ett ökat behov av att fixa och dona och få allt redo i hemmet vid den här tiden. Det är ett vanligt fenomen bland gravida kvinnor.
Med andra ord vill du göra ditt hem, “boet”, redo för barnets ankomst. Det kommer vara viktigt att kontrollera dessa impulser och koncentrera dig på att ta det lugnt.
2. Övningar
Hela bäckenområdet kommer att spela en mycket viktig roll under förlossningen, så det kan vara lönsamt att utöva bäckenövningar innan det är dags.
Prenatal yoga, eller gravidyoga, har också många fördelar både på en fysisk och mental nivå. Det kan hjälpa dig att styra dina känslor och skapa ett starkare band med din bebis.
3. Packa en väska till sjukhuset
Det är viktigt att du packar sjukhusväskan i förväg så att du inte behöver tänka på det när värkarna har börjat. Se till att den innehåller allt du, din partner och din bebis kan behöva under sjukhusvistelsen.
4. Lämna alla tvivel bakom dig
Prata med din barnmorska och läkare för att få svar på alla dina frågor. Det är viktigt att du i dagarna som leder fram till förlossningen ställer alla frågor och rensar upp alla sina tvivel genom att fråga om råd.
Fråga till exempel vad det betyder när slemproppen går, vad du bör göra när fostervattnet går, vad du bör äta dagarna innan förlossningen, tekniker för att inducera värkar eller för- och nackdelar med en epidural bedövning.
Genom att förbereda och informera dig ordentligt inför förlossningen underlättar du den kommande händelsen för alla involverade. För att kunna njuta av ditt barns födelse till fullo, se till att du är så redo du kan bli.