Ett kommande liv: en mors kärlek för sitt ofödda barn

Ett kommande liv: en mors kärlek för sitt ofödda barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Inget annat medför lika mycket glädje, lycka och fullhet som när en kvinna får reda på att hon har ett kommande liv inom sig. Det är då en ny moder föds, och hennes kärlek för sitt ofödda barn leder till hopp och drömmar som genomsyrar hela familjen.

“Jag var överlycklig när jag kände ett nytt liv röra sig inom mig,” säger de som haft denna unika upplevelse. Varje mor flödar över av glädje när hon hör det bultande hjärtat hos sin utvecklande bebis för första gången. Första gången hon känner de subtila rörelserna i livmodern är det som en smekning av själen.

Efter långa timmar av födsel kan en mor omvandla all fysisk smärta och allt lidande hon precis upplevt till den mest ovillkorliga av kärlekar. Men alla som säger att en mors kärlek för sin bebis börjar första gången hon håller den i sina armar begår ett stort misstag.

Moderskap – kärlek vid första sparken

En mors glädje och kärlek för sitt ofödda barn föds vid ögonblicket när hon börjar förstå att hennes kropp blivit en källa till liv.

Hennes livmoder har blivit en vagga. Hennes bröst är nu varma och mer betonade, och kommer snart bli en stor källa till näring och ett sätt att skapa band med sin nyfödda bebis.

Gravid kvinna på strand

En kvinna vet att hon är mamma vid sitt första ultraljud. Hon kan inte hålla tillbaka de känslosamma tårarna när hon hör sitt barns hjärta slå snabbt. Hennes hjärta slår precis lika snabbt, överväldigat av glädje vid denna första kontakt med sin ofödda bebis.

Mammans glädje fortsätter att växa när hon börjar känna små och subtila sparkar i sin livmoder. De påminner henne om att hon aldrig kommer vara ensam i livet igen.

Det är då hon upptäcker sanningen: livets mirakel håller på att ske, inuti henne och hennes livmoder. Moderskapet börjar när en mamma upptäcker att hennes plan för livet inte är att vara perfekt, utan att vara lycklig.

Och hon upptäcker att sann och absolut lycka endast kan nås när hon delar den med de hon älskar – med sin partner och med det lilla väsen som växer inom henne.

Att skapa band med detta nya liv

Utan tvivel kämpar många med att förstå hur detta starka band kan uppstå. Men alla kvinnor som upplevt en graviditet förstår att ett unikt och speciellt band bildas i ögonblicket när vi upptäcker att vi ska bli mödrar.

Den ängsliga modern drömmer om dagen när hon får hålla sin lilla solstråle i sina armar för första gången. Hon vet att de är sammanflätade för livet. Varje ultraljud, varje liten rörelse, blir en milstolpe i moderns liv.

Ultraljud av bebis

Varje mor är dock införstådd med att hon har en lång väntan framför sig. Under de kommande nio månaderna måste hennes kärlek för sitt ofödda barn nöja sig med ultraljudsbilder på en svartvit skärm innan hon kan träffa sin son eller dotter öga mot öga, och upptäcka färgen på dess hud, hår och ögon.

Hon kommer även värdera varje spark, som blir mer intensiv för varje dag som går, fram tills att hon får smeka sin bebis ömtåliga hud med sina egna händer.

Under graviditeten börjar kvinnan känna ett överväldigande behov att skapa band med livet som bultar inom hennes kropp. Av den anledningen kommer hon söka kontakt när hon vilar.

Instinktivt kommer hon börja smeka sin mage. Cirkelrörelserna från hennes händer är som en lugn och älskande konversation med barnet – en typ av vaggvisa.

Kära moder, om du känner igen dig i vad som skrivs ska du vara lugn, för drifterna du känner är hälsosamma och inte utan syfte. Flera vetenskapliga utredningar har bevisat de positiva effekterna av kontakt mellan modern och det ofödda barnet under graviditeten.

Till och med att läsa berättelser högt eller spela musik under graviditeten har överraskande fördelar för det lilla livets utveckling.

Och dagen kommer när livet kommer dela på sig…

Stunden är här. Nytt liv beslutar sig för att visa sitt ansikte. Vattnet går och du börjar känna den ljuvaste av smärtor – smärtan som meddelar ditt barns ankomst till världen.

Det är dags att vara stark, för dig själv och framförallt för din bebis. Den djupaste kärleken du kan tänka dig, den som du ivrigt väntat på så länge, håller nu på att anlända.

På ett ögonblick kommer dagarna med ett annat liv inuti dig bli del av det förflutna. Lidandet i samband med födseln kommer också vara borta. En mors kärlek för sitt ofödda barn övergår till kärlek för ett barn som nu är en del av samma värld som henne.

Du kommer se det nya livet framför dig med dina egna ögon och hålla det i dina armar. Du kommer äntligen tro på kärlek vid första ögonkastet, trots att du ifrågasatt det tidigare.

Hela din värld förändras när du hör den första gråten och ser in i ditt barns ögon för första gången.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.