Är det normalt för pappor att känna ångest under graviditeten?

Är det normalt för pappor att känna ångest under graviditeten?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2018

Även om det är mamman som är gravid är det många pappor som också känner ångest under graviditeten. Det kan låta lustigt, men faktum är att det är vanligt att pappor mår dåligt inför en sådan stor livsförändring.

Vissa pappor säger även att de hetsäter och har en oändlig lista med andra symptom associerade med graviditet, som sura uppstötningar.

Är det normalt?

Det är helt normalt, men ångesten kan associeras med att man känner sig övergiven. Det är ett sätt för pappan att visa att även han väntar ett barn, inte bara modern som har barnet i sin livmoder.

Och det stämmer. Pappan väntar också ett barn. Hans kropp kanske inte går igenom samma förändringar som sin partner, men hans liv har förändrats.

Graviditeten var också hans beslut; ett som han planerade tillsammans med sin partner. Innan graviditeten fanns det en period med projekt och planer, frågor och råd, allt var förberedelser inför att känna sig redo för att leverera ett barn till världen.

Faktum är att det under den perioden inte var något annat än en plan att ha ett barn, och båda föräldrarna kunde delta aktivt.

Men när graviditeten är ett faktum är det kvinnan som får det mesta av uppmärksamheten. Ingen oroar sig speciellt mycket om pappan, men även han väntar barn.

Och de tu skola varda ett kött.
– Mark 10:8, Bibeln

Detta berömda citat hjälper oss att se att ett par är två människor som är förenade. Det innebär att den glädje och den smärta som den ena partnern har även känns av den andra.

Det är en av anledningarna till varför pappor känner ångest och förklarar varför de kan känna samma symptom som sin gravida partner.

Ångest under graviditeten

Möjliga orsaker till ångest under graviditeten

  • Att pappor känner ångest under graviditeten kan ibland uppstå för att de ser bebisen som en rival. Om det är något du kämpar med, försök vara där för barnet så mycket som möjligt. Det kommer hjälpa dig att knyta band med det och skydda dig mot dessa obehagliga känslor.
  • Om du har en tendens att känna dig övergiven kan barnets ankomst väcka gamla rädslor. Även om du och din partner har varit tillsammans i många år och delat på allt kan ett barns ankomst, även ett som var planerat, leda till kristillfällen.
  • Du kanske har ångest över faderskapet och tanken på att leva upp till bilden av den perfekta pappan. Oroa dig inte, du kommer över det medan barnet växer upp.
  • Du kanske omedvetet är avundsjuk på vad din partners kvinnliga kropp kan göra, vilket kan få dig att känna dig åsidosatt.

Vad man kan göra

  • Prata med din partner och berätta för henne hur du känner dig.
  • Försök att slappna av. Låt inte ångesten som uppstår nära datumet för födseln beröva dig på din aptit, göra dig illamående eller orsaka smärta.
  • Be din partner om att göra något tillsammans som ett par. Ni kan gå på en promenad, gå på bio eller planera en romantisk middag.
  • Det bästa sättet att komma över dessa ovälkomna känslor är att delta. Var vid din partners sida i alla nya upplevelser hon stöter på. Gå med henne till kliniken, till de medicinska kontrollerna och när hon ska scannas. Ni har båda rätten att se hur ert barn växer och lyssna till hjärtslagen, se barnets rörelser och se att det mår bra.
Gravid kvinna på undersökning

Graviditet är något ni går igenom tillsammans som ett par. Båda föräldrarna förbereder sig för barnets ankomst på olika sätt. Hon har barnet i sin livmoder och du är den som ger henne stöd vid varje steg på vägen och välkomnar barnet till ert liv tillsammans.

Jobba tillsammans för att köpa allt som barnet behöver och dekorera barnrummet. Gå på kurser där ni lär er om graviditeten. Ni har båda samma rädslor, samma ångest och samma glädje.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.