8 saker som gravida inte kan göra
Det finns flera saker som gravida inte kan göra, men som många inte känner till. Gravida kvinnor måste ta speciellt bra hand om sig själva och undvika vissa aktiviteter som kan skada bebisen eller dem själva.
Utöver de fysiska och mentala förändringar som kvinnor genomgår under graviditeten bör de även modifiera och undvika vissa vanor. Här ska vi nämna några av dem:
Saker som gravida kvinnor inte kan göra
Om du är gravid är den grundläggande regeln att ta hand om dig själv och njuta av de nio månaderna. Det är viktigt att veta vad som kan påverka din bebis och vara väldigt uppmärksam på saker som gravida inte kan göra.
1. Undvik råa livsmedel; de är lätta mål för bakterier som kan främja utvecklingen av infektioner, så läkare rekommenderar att man inte äter dem. Det inkluderar bland annat opastöriserad ost, ägg, fisk och kött.
2. Drick inte alkohol. Även om det är en av de första sakerna barnmorskan påpekar är det viktigt att alltid komma ihåg det. Specialister rekommenderar att man inte dricker någon alkohol alls, ens i små mängder. Forskning har slagit fast att det är en giftig substans som skadar utvecklingen i fostrets hjärna.
3. Minska koffeinkonsumtionen. Att få i sig för mycket koffein under graviditeten kan vara skadligt för bebisen. Kom ihåg att koffein kan hittas i ett flertal olika drycker.
4. Rensa inte kattlådan. Genom att göra det riskerar du att drabbas av en infektion vid namn toxoplasmos, som kan leda till problem såsom tidig födsel, tillväxthämning samt skada i ögon eller hjärna.
5. Undvik konstgjorda sötningsmedel. Vissa studier indikerar att det inte finns någon risk med att få i sig dem, men det är bättre att vända sig till naturliga varianter, som honung. Sötningsmedel innehåller aspartam, sukralos och acesulfam K, som kan leda till komplikationer vid förlossningen.
6. Undvik träning med kraftiga stötar. Under graviditeten är det inte förbjudet att träna, men det finns vissa varianter som gravida inte kan göra. Träning med kraftiga stötar är inte rekommenderat för barnets hälsa. Lugnare varianter, såsom prenatal yoga eller promenader, kan utföras utan problem (men tala alltid med din läkare först). Undvik saker som viktlyftning, sit-ups, knäböj och kontaktsporter.
7. Var försiktig med bastubad och jacuzzis. Du måste begränsa aktiviteter som involverar höga temperaturer. Det är också viktigt att undvika bad med vatten som är för varmt, varma filtar och att ligga i solen för länge.
8. Tugga inte tuggummi. Det kan skada tänderna eftersom de är känsligare under graviditeten.
Experter i Nya Zeeland upptäckte under 2010 att träning under graviditeten leder till barn med hälsosam vikt.
Saker du bör göra under graviditeten
Trots att det finns vissa saker som gravida inte kan göra finns det såklart också saker som tvärtom är rekommenderade. Kanske känner du redan till några av dem, men för säkerhetens skull listar vi dem:
- Gravidsäkra övningar. Det är bäst att börja med de berömda kegelövningarna; de kommer hjälpa dig att kontrollera dina perineala muskler.
- Bär bh: att gå upp i vikt kan orsaka allvarlig ryggsmärta, men en bra bh kan hjälpa dig att minimera det.
- Njut av graviditeten: det är en unik period, och även om den kommer med obekväma symptom är den fortfarande väldigt speciell.
- Ät rätt: det är viktigt att undersöka och veta vilka livsmedel som kan ätas under graviditeten. Många kan skada barnet.
- Tala med din barnmorska: hon är din bästa vägledare. Tala med henne om alla frågor och orosmoln du har.
Det är viktigt att gravida kvinnor tvättar händerna ordentligt när de hanterar råa livsmedel.
Det är viktigt att hålla sig informerad om saker som gravida inte kan göra, men även saker som är bra under graviditeten. På grund av brist på medvetenhet gör vi ofta saker som kan skada eller påverka bebisens hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mata, F; Chulvi, I; Roig, J; Heredia, J; Isidro, F; Benítez, J; del Castillo G. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Rev Andaluza Med del Deport. 2010; 3 (2):68-79.
- Umpierrez, Eleuterio. (2014). Consumo de alcohol, cocaína y cafeína en el embarazo: efectos sobre el embarazo y el niño.
- Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular ey en la salud materna. Rev Chil Nutr 2010; 37 (4): 514-523. [En línea].
- Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo. Resumen de orientación. Organización Mundial de la Salud.