Varför är föräldraskapet så annorlunda med det andra barnet?

Varför är föräldraskapet så annorlunda med det andra barnet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2018

Du har lämnat den första graviditeten bakom dig och befinner dig nu i samma situation, förutom att det är stor skillnad: det är inte första gången. När man får det andra barnet blir föräldraskapet helt annorlunda.

När du blir förälder för första gången lever du i en värld som är parallell med verkligheten. Du idealiserar allt och försöker hålla ditt barn i en bubbla.

Du försöker vara den perfekta föräldern och lyckligtvis infinner sig tiden när du planterar dina fötter stadigt på jorden, ofta efter att du fått ett par doser av verkligheten som den är.

Det inträffar ofta när det andra barnet kommer till världen. Sökandet efter perfektion är inte längre lika viktigt, och du förstår hur föräldraskapet ändras när du går från att ha ett barn till två.

Erfarenhet är grunden till att uppfostra det andra barnet

Du har mer erfarenhet. Du har gått igenom försöks- och misstagsperioden med ditt första barn och nu vet du vad du vill göra och viktigast av allt, vad du inte vill göra eftersom du redan har lärt dig från dina misstag.

Självklart är det andra barnet en helt annan person än det första och vad som funkade med det första kanske inte funkar med det andra. Men trots det kommer du fortfarande att ha en tjuvstart på resan.

Besök, personligt och intimt utrymme, basbehov och sättet du strukturerar familjevärdena är saker du har mer eller mindre klart för dig vid det här laget.

Du blir en praktiskt förälder

Om du kan, dra nytta av kläderna du sparade från ditt första barn. Din bebis kommer att vara precis lika väl skyddad och säker om de är iklädda sitt syskons kläder.

Du behöver inte spendera pengar på kläder som du redan har och pengarna du sparar kan lätt gå åt på andra ting eftersom du nu har två barn och två utgiftskällor.

Du är nu också expert på att sköta din tid eftersom du nu klarar att se efter två barn medan du gör vad som behöver göras. Du kan bada dem tillsammans och mata dem samtidigt på mindre tid än det tog dig med ditt första barn.

Hur ditt barn hanterar ankomsten av ett syskon

saker du behöver veta inför ditt andra barn

Det första barnet, som kommer vänja sig vid att vara det enda och få all sina föräldrars uppmärksamhet och tillgivenhet, kan känna sig malplacerad när det nya syskonet anländer. De måste helt plötsligt dela hela sin värld.

Ett yngre syskon kan framkalla avundsjuka hos de flesta barn. Det är anledningen till varför det är viktigt att involvera det äldre syskonet i aktiviteter som rör bebisens ankomst, innan förlossningen kommer så att de kan känna sig viktiga.

Det är viktigt att värdesätta våra barn framför familj och besökare, att undvika negativa kommentarer och framför allt, jämförelser. Jämför aldrig syskon, speciellt inte framför andra.

Kom ihåg att i psykologiska termer är barn fram tills de är sex år karaktäristiskt egocentriska. Det innebär att de upplever sig som centrum i universum. Det är anledningen till att de konstant repeterar “mitt, mitt, mitt.”

Ett syskon tvingar dem att dela med sig, även något så viktigt som deras föräldrars uppmärksamhet. Och vi måste ge dem tid att ställa om sig till deras nya situation.

Lyckligtvis har barn en tendens att växa ur beteendet med tiden. Denna känslomässiga fas är vanlig i barndomen i praktiskt taget alla familjer. Barn går igenom en avundsjuk fas, vare sig den är lång eller kort, och det finns inget annat sätt än att helt enkelt gå igenom den.

ditt andra barn, ett syskon

Tiden går mycket fortare med det andra barnet

Det låter fånigt, men det är det inte. Ditt barn kommer att vara mycket mer medvetet om världen runtomkring sig och lära sig fortare. Det är på grund av deras optimala lärare: det första barnet.

Utvecklingsfaserna inträffar mycket snabbare eftersom du ser båda barnen växa samtidigt. Och innan du vet ordet av har du redan ett barn som kryper eller springer i hallen.

Så nu mer än någonsin, njut av dem båda! Din lilla bebis kommer snart att våra ditt äldsta barns bästa äventyrspartner.

Glöm heller inte att ett av de mest underbara sakerna du har fått innan ditt andra barn är erfarenhet. Det tillåter dig att känna dig mer avslappnad, och att njuta av alla dessa ögonblick till fullo utan att fokusera så mycket på att oroa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.