Vårdnads- och umgängesarrangemang för separerade föräldrar

När föräldrar bestämmer sig för att skilja sig kan båda parter oroa sig för hur mycket tid de kommer att kunna spendera med sina barn. Här går vi igenom de olika typerna av umgängesarrangemang för separerade föräldrar.
Vårdnads- och umgängesarrangemang för separerade föräldrar
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 08 december, 2020

I den här artikeln går vi igenom de olika typerna av vårdnads- och umgängesarrangemang för separerade föräldrar.

När föräldrar separeras eller skiljer sig har detta en oundviklig inverkan på deras barn. För att separationen ska kunna ha så liten inverkan som möjligt på barnen sätter man upp vårdnads- och umgängesarrangemang för tiden som barnen ska tillbringa hos varje förälder.

Under en skilsmässa måste föräldrarna tänka på hur mycket tid de kan spendera med sina barn. Att behöva skriva ett vårdnadsavtal kan låta riktigt avskräckande.

Men det är viktigt att föräldrarna känner sig nöjda med avtalet och att de kan komma överens. För att det ska gå så smidigt som möjligt måste de informera sig om de olika typerna av vårdnads- och umgängesarrangemang som finns för separerade föräldrar, vad de innebär och vad som definierar dem.

Nedan kommer vi att berätta vad du behöver veta.

Umgänge och vårdnad

Umgänge i det här sammanhanget har inte att göra med hur vårdnaden av barnen är upplagd. Om en av föräldrarna har ensam vårdnad har han eller hon bestämmanderätt och ansvaret för barnen, men det betyder inte att den andra föräldern inte har lika mycket umgängestid.

Om föräldrarna har delad vårdnad så delar de det juridiska ansvaret för barnen och kan fördela umgänget mellan sig. Det betyder att båda parter har lika mycket att säga till om rörande sina barns utbildning, uppfostran etc.

När ett barn föds till gifta föräldrar får de automatiskt gemensam vårdnad, annars måste man ansöka om att få det.

Vilka är de olika typerna av vårdnads- och umgängesarrangemang för separerade föräldrar?

1. Ensam vårdnad

Den första typen av vårdnads- och umgängesarrangemang för separerade föräldrar är ensam vårdnad. I det här fallet innebär det att endast en förälder har rätt att leva med barnen.

Den här typen av arrangemang uppstår vanligtvis endast när en av föräldrarna inte kan ta ansvar för sina barn. Det är också fallet när ena föräldern har uppvisat olämpligt beteende.

Men den andra föräldern har ofta besöksrättigheter. Om en domare anser att det kan finnas en risk för barnen kan dessa besök kräva tillsyn.

pojke håller upp pappersdockor av kvinna och man

“För att separationen ska kunna ha så liten inverkan som möjligt på barnen sätter man upp umgängesarrangemang för tiden som barnen ska tillbringa hos varje förälder.”

2. Delad vårdnad

Delad eller gemensam vårdnad innebär att föräldrarna delar på tiden de ska spendera vara med sina barn.

För att delad vårdnad ska fungera måste föräldrarna leva relativt nära varandra och båda måste vara tillgängliga för att ta hand om sina barn.

Samtidigt har föräldrarna lika rättigheter i förhållande till sina barn. De delar ansvaret lika och tillbringar båda tid med sina barn och deltar aktivt i deras liv.

Lagen har inte några exakta riktlinjer för hur föräldrarna måste fördela sina tider. De kan vara veckovis, månadsvis, årligen, etc. Eller så kan föräldrarna upprätta särskilda dagar i veckan som barnen ska vara med varje förälder.

För spädbarn och småbarn rekommenderar man att barnen får träffa sina föräldrar ofta och inte ha långa separationer för att kunna knyta an ordentligt.

3. Ett barn bor hos varje förälder

Den här typen av umgängesarrangemang kan uppstå om föräldrarna har mer än ett barn.

Föräldrarna kan komma överens om att ett barn ska bo med mamman och den andra bo med pappan.

En sådan här överenskommelse är mycket ovanlig. Familjeenheten och önskan att värna om barnens bästa kan dock driva vissa föräldrar till att välja detta ovanliga arrangemang.

Vilka faktorer avgör olika vårdnads- och umgängesarrangemang?

Barnens bästa är det viktigaste att ta hänsyn till när det gäller vårdnadsavtal. För att veta vad som är bäst för ett barn tar domarna hänsyn till flera faktorer, som:

 • Barnets ålder.
 • Barnets behov.
 • De ekonomiska möjligheterna hos varje förälder att kunna uppfylla sina barns behov.
 • Förhållandet mellan barnen och de enskilda föräldrarna och andra familjemedlemmar.
 • Behålla stabilitet i barnets liv.
  man och kvinna drar i barn
 • Föräldrarnas och barnens fysiska och psykiska hälsa.
 • Mängden tid som varje förälder har tillgång till barnen.
 • Varje förälders livsstil: domaren överväger vilken inverkan en förälders livsstil kan ha på barnen.
 • Förhållandet mellan syskon.

Sammanfattningsvis kan föräldrar oftast komma överens om ett vårdnadsavtal utan ett rättsligt ingripande. Men om föräldrarna inte kan komma överens måste en domare bestämma vad som är bäst för deras barn.

Samtidigt kan familjerätten hjälpa föräldrar och barn att komma fram till det bästa arrangemanget för just deras familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.