Hur man pratar med barn så att de lär sig att tänka självständigt

Föräldrar och lärare utmanas ofta att få barn att lära sig mer komplexa och flexibla tankeprocesser. Hur kan du prata med dina barn så att de lär sig att tänka självständigt?
Hur man pratar med barn så att de lär sig att tänka självständigt
Marián Carrero Puerto

Skriven och verifierad av psykologen Marián Carrero Puerto.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du hur man pratar med barn så att de lär sig att tänka självständigt och på egen hand? Finns det några verktyg som kan hjälpa? Många föräldrar bekymrar sig över sina barns utbildning under deras första år. Faktum är att undervisning och lärande i hur man tänker är det primära målet för utbildning i dagens samhälle.

Att lära ditt barn att tänka innebär att lära ut viss kunskap samt vissa procedurer och attityder: att lära ut om kunskap i sig, om tanke, intelligens och metakognition, om förfaranden, metoder och strategier för att utveckla intellektuell kapacitet, om attityder för att upptäcka saker, om nyfikenhet, förundran och tillfredsställelse och om processer och framgångar.” (García-García, E., 1994)

Idag påverkas vi ständigt av vetenskapliga, tekniska, ekonomiska och politiska förändringar. Vi ser också nya värderingar och mönster för sociokulturellt beteende. Att bara förlita sig på att nöta in utantillkunskap är inte bra, i alla fall inte för personer som ska kunna fungera i världen.

För dagens samhälle behöver vi i praktiken en utbildning som utvecklar förmågan att lära sig och förmågan att tänka självständigt. Det är därför viktigt att utveckla barns förmåga att lära sig och att tänka självständigt.

På grund av detta måste vi uppmuntra varje barns förmåga att lära sig och tänka själv. Dessutom måste vi förbättra individens intellektuella och moraliska autonomi och förmåga att respektera samma autonomi hos andra. När det gäller undervisning och lärande är det dessutom viktigt att inte i förväg sätta några gränser för en persons mentala förmåga.

Vem som helst kan ha kunskap, men tankekonsten är en sällsynta gåva i naturen.

– Fredrik II av Preussen –

Finns det ett sätt att uppmuntra barn att tänka självständigt?

Föräldrar och lärare utmanas ofta att få barn att lära sig mer komplexa och flexibla tankeprocesser. Barnen måste också kunna sätta ord på processen. Sist, men inte minst, måste de kunna använda dessa tankeprocesser när de fattar beslut i olika sammanhang.

I de flesta fall innebär detta att föräldrarnas eller pedagogernas ingripande inriktas på att barnen lär sig att fatta sina egna beslut på ett mer medvetet sätt.

Från i praktiskt taget det första året i livet lär sig då barnen olika sätt att planera och reglera sitt beteende. Sedan lär de sig procedurer för lek, uttryck och kommunikation. De lär sig också att tillgodogöra sig kunskap om sin närmaste miljö.

Olika sätt att organisera denna kunskap eller dessa erfarenheter kan hjälpa oss som vuxna att utforma globala, intressanta och tillräckligt komplexa aktiviteter för barnen. Detta så att de, med hjälp av föräldrar och lärare, lär sig att agera på ett genomtänkt sätt.

Att tänka är det svåraste som finns. Kanske är det anledningen till att det är så få människor som gör det.

– Henry Ford –

Ett exempel

Observera när dina barn gör fysiska och sociala upptäckter. Med utgångspunkt från detta kan du utveckla aktiviteter baserade på att skapa intressanta frågor. Frågor som gör att de kan komma fram till flera olika lösningar. Dessa är grunden för att de ska lära sig att planera och reglera sina egna reaktioner och sitt agerande. Detta kan också bidra till att vidareutveckla deras metakognitiva färdigheter.

tänka självständigt: mamma pratar med barn
De bästa aktiviteterna är sådana som möjliggör reflekterande kommunikation och representation. Du kan till exempel analysera stämningen i olika situationer med små barn genom korta videor, bilder eller berättelser. Senare kan du fråga dem hur de mår, varför de tror att de känner så och andra viktiga frågor.

Vår upplevelse av världen består inte av antalet saker som vi har sett, utan av antalet saker som har varit fruktsamma.”

– Leibniz –

Att reflektera över olika kommunikativa situationer med föräldrar eller lärare bidrar till utvecklingen av strategiskt tänkande. Dessutom övar barnet på sina förmågor att planera och reglera sig själv. Dessa är också nära relaterade till utvecklingen av språk hos små barn.

Om du är villig att lära dig att prata med dina barn för att hjälpa dem att lära sig tänka på egen hand, tveka inte! Med exemplet ovan har du tillgång till många sätt att uppmuntra självständigt tänkande hos dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García García, E. (1994). Enseñar y aprender a pensar. El Programa de Filosofía para Niños.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.