Se den ljusa sidan av raseriutbrott
Du kanske tror att inget gott kommer av barns raseriutbrott. Att de bara skapar en kaotisk miljö och går dig på nerverna. Tro det eller inte, raseriutbrott och ilska är en viktig del av dina barns emotionella hälsa och välbefinnande.
Raseriutbrott bör vara en del av ditt dagliga liv när du har småbarn i familjen. Dina barn utvecklar sina personligheter och, mellan tårarna, berättar de vad de har behov av. De vet inte ännu hur man uttrycker de behoven och känslorna på andra sätt.
Utbrott av ilska sker eftersom barn inte kan uttrycka hur de känner emotionellt med ord. När de har intensiva, svårkontrollerade känslor inom sig, exploderar de i raseriutbrott. Dessa utbrott uppkommer inte för att göra dig arg, och än mindre för att orsaka bråk och strider.
Dessa sammanbrott finns så att du kan lägga märke till vad dina barn upplever. Du kommer kunna hjälpa dem att inte bara förstå och lära sig av sina känslor, utan också att uttrycka vad de upplever i ord.
Små barns psykbryt och raserianfall är en av de mest utmanande aspekterna av föräldraskap. Föräldrar tror att när deras barn är lugna och glada är det ett tecken på att allt går bra…
Tvärtom känner de sig hjälplösa när deras små är på krigsstigen och skriker för något som för oss vuxna inte verkar vara särskilt viktigt.
Men barns ilska är en viktig del av deras känslomässiga utveckling samt deras fysiska välbefinnande. Raseriutbrotten är din vän och de är mer positiva än du tror.
Kanske, om du tänker på det här nästa gång dina barn har raseriutbrott, kan du börja se dessa ögonblick som något som inte är dåligt, utan som ett tillfälle för lärande och förbättring för er båda.
De ljusa sidorna av raseriutbrott
De hjälper dina barn att lära sig och utvecklas
Barn uttrycker sin frustration vid alla (även de minsta) motgångar med raseriutbrott. Detta hjälper dem att rensa sina tankar så att de kan lära sig något nytt. Lärande är lika naturligt för barn som att andas.
När barn inte kan koncentrera sig eller lyssna finns det vanligtvis ett känslomässigt problem som blockerar deras framsteg. För att kunna lära sig behöver barn känna sig lyckliga, trygga och avslappnade, och det är därför som det är grundläggande att uttrycka dessa känslor.
De lindrar stress
Tårar innehåller kortisol, stresshormonet. När vi gråter, frigör vi bokstavligen stress från våra kroppar. Tårar hjälper också till att sänka blodtrycket och förbättra känslomässigt välbefinnande, så länge som det finns en älskad nära till hands som erbjuder ovillkorligt stöd och kärlek.
När barn ligger på gränsen till ett raseriutbrott börjar de känna sig irriterade, arga och frustrerade, och de börjar gråta.
När stormen passerat, känner barnen sig också mycket bättre. Föräldrar behöver hjälpa sina barn att hantera sina utbrott och ta reda på vad deras dominerande känslor är liksom vad som har provocerat dem. Sedan kan de arbeta tillsammans för att hitta en lösning så att barnen kan hantera situationen bättre nästa gång.
På så sätt har barnen tillgodogjort sig några färdigheter för att klara av denna frustration. Gråt hjälper dem att bli bättre på detta.
Det är bra att du sa nej
Ibland sker sammanbrott eftersom dina barn inte kan hantera att du har sagt “nej”. Det här är en bra sak för deras utveckling. Att säga nej till barn är ett sätt att markera tydliga gränser för vilka beteenden som är acceptabla och vilka som är oacceptabla.
Ibland kan du undvika känsliga situationer för att inte behöva hantera de känslomässiga följderna. Men det är nödvändigt att sätta gränser samtidigt som du erbjuder kärlek och empati. Att kunna säga nej när situationen kräver är positivt för alla.
Dina barn känner sig tillräckligt trygga att visa hur de känner
På sitt eget sätt säger de att de mår dåligt och behöver din hjälp för att må bättre. Detta är syftet med denna uppvisning av ilska och frustration.
Ett raseriutbrott är en komplimang, för det betyder att ditt barn litar på dig. Ett raseriutbrott betyder inte att det vill manipulera dig för att få vad det vill ha.
Ditt barn berättar bara om hur det känner om en viss situation. Bandet ni delar är det som hjälper dig att hantera situationen på det mest effektiva sättet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. (2011). “Las rabietas en la etapa infantil”. En: Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8748.pdf
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf