3 övningar som hjälper din bebis att lära sig gå
Att hjälpa din bebis att lära sig gå, utan att vara för krävande, kan vara ett bra sätt att ägna extra tid med den. Det ger dig dessutom chansen att delta i utvecklingen samtidigt som du stärker bandet mellan mor och barn.
För att övningarna effektivt ska hjälpa barnet att lära sig gå är det viktigt att det känner sig bekvämt. Om ditt barn inte vill lära sig ska det inte tvingas till det.
För att få barnet att delta i en övning ska den vara rolig.
Så om ditt barn gråter varje gång du ställer det på golvet för att försöka lära det att gå måste du hitta ett annat alternativ eller göra något som fångar barnets nyfikenhet.
Vi ger dig 3 övningar som kan hjälpa ditt barn att lära sig gå.
Ett steg i taget
Från och med barnets första steg påbörjas den psykomotoriska utvecklingen. Det stärker barnets muskler och lär det hur det ska koordinera sina rörelser.
Det är det första steget på en spännande resa. Sakta men säkert kommer barnet börja höja sitt huvud, vända sig i barnsängen, sitta själv, stå upp, gå och sedan springa. Det kommer hända ganska snabbt, men en mors ansträngningar är också av vikt.
Varje gång ett barn når en ny fas kommer det först att behöva bemästra den för att känna sig helt säker och bekväm innan det går vidare till nästa.
För att ställa sig upp måste det först lära sig hur man sitter; för att kunna gå måste det först lära sig hur man står, etc.
3 övningar som kan hjälpa ditt barn att lära sig gå
När din pediatriker indikerar att ditt barns muskler och ryggrad är redo är det dags att uppmuntra barnet till att ta sina första steg.
Kom ihåg att du aktivt kan hjälpa ditt barn att uppnå sina mål. Tänk på att om barnet känner sig säkert kommer hela processen gå mycket snabbare.
Det är väldigt viktigt att ditt barns fötter är bekväma. Du kan sätta på bekväma skor med sulor eller så kan du låta honom gå barfota.
Första övningen
Ställ ditt barn framför dig. Låt barnet balansera sig på golvet genom att hålla det i händerna.
Börja sedan räkna mellan ett och två. Medan du räknar använder du dina tår för att försiktigt trycka ett av ditt barns fötter framåt.
Nummer ett ska alltid komma samtidigt som barnet för fram den ena foten, och nummer två när barnet skiftar sin vikt till den andra foten.
Du kan fortsätta tills barnet tappar intresse.
Barnet kommer inte att förstå vad räknandet innebär eller vad han gör, men övningen hjälper honom att vänja sig vid de rörelser som involveras i att gå.
Övning 2
Lägg bebisen på golvet och låt den hålla fast vid en möbel. Håll upp nappen, favoritleksaken eller något annat föremål som fångar barnets uppmärksamhet. Håll det nära barnet, men tillräckligt lång bort så att det inte kan nå föremålet genom att sträcka ut sina händer.
Motivera din bebis till att nå föremålet. Le och applådera för att bidra med mer stimulans. Du kommer se att barnet börjar skratta glatt.
Efter några sekunder, efter att ha mätt avståndet mellan sig själv och föremålet, borde barnet börja försöka ta några steg för att nå sitt mål.
Om barnet når priset, gratulera honom med söta ord. Visa hur glad du är och upprepa med ett annat föremål.
Övning 3
Lägg barnet i en lekhage. Ta fram en leksak som drar till sig barnets uppmärksamhet och lägg den i andra änden av hagen.
Motivera barnet till att sträcka sig efter leksaken. Till en början kanske barnet försöker nå den genom att gå runt hagen och hålla fast sig i räcket, men när barnet får mer självförtroende kan du komma att se hur barnet istället tar den kortaste vägen för att nå fram till leksaken.
För att göra det måste barnet släppa räcket under tiden som det försöker nå den andra sidan där belöningen ligger.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aguirre Zabaleta, Javier (2001) La actividad física del niño. De 0 a 3 años. Instituto Navarro de Deporte y Juventud. https://www.navarra.es/NR/rdonlyres/C8695C84-36EB-4EB7-A7C6-D603CBB0DC7A/69007/AF13A.pdf
- Falk, J. (2009). Los fundamentos de una verdadera autonomía. Infancia: educar de 0 a, 6, 22-31. http://adi.burriana.es/wp-content/uploads/2014/10/Los-fundamentos-de-una-verdadera-autonom%C3%ADa-Judit-Falk.pdf
- García, I. G. (2007). Podología preventiva: niños descalzos igual a niños más inteligentes/Preventive podology: barefoot children equal to more intelligent children. Revista Internacional de Ciencias Podológicas, 1(1), 27. https://lafuente.mundonatura.org/wp-content/uploads/2020/03/19520-Texto-del-arti%CC%81culo-19576-1-10-20110603-1.pdf
- Videla, S. A. N. T. I. A. G. O. (2008). Habla y canto en la discursividad de la estimulación dirigida al bebé. Objetividad-Subjetividad y Música. Actas de la VII Reunión de SACCoM. http://www.saccom.org.ar/2008_reunion7/actas/17.Videla.pdf