Vad gör jag om mitt barn sparkar av sig täcket?

Vad gör jag om mitt barn sparkar av sig täcket?

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Varje natt deltar föräldrar och barn i en tyst, skoningslös strid. Ditt barn sparkar av sig täcket och du går dit för att lägga tillbaka det. Tillsammans skapar ni en ond cirkel som varar hela natten medan ni försöker vila.

Det är en uttröttande kamp där föräldrarna är rädda för de möjliga negativa effekterna kylan kan ha på barnet under natten. För oavsett vad du gör vinner alltid barnet – det vill säga att det kommer spendera hela natten ovanpå täcket.

Ditt barns pyjamas räcker inte för att hålla barnet varmt, så du vänder dig till filtar, täcken och överkast, som alla hamnar i fotänden medan ditt barn ligger i motsatt ände med magen blottad.

Så hur borde vi reagera när ett barn sparkar av sig täcket? Vad kan vi göra?

Varför barn sparkar av sig täcket

Varför de gör det är en fundamental fråga, speciellt när vi går till extrema längder för att täcka dem med täcke. Ditt barn sparkar givetvis bort täcket eftersom det är för varmt under alla dessa lager.

Kom ihåg att barn brukar känna sig mindre kalla än vuxna under natten. Att lägga till massa filtar på natten kommer därmed inte göra det mer bekvämt, utan bara bidra till en kvävande, varm känsla.

Barn med blottade ben

Det första steget är att observera barnet innan du blir ängslig över att det inte har täcke på sig. Titta på hennes hud, hennes hår; vidrör hennes pyjamas på ryggen och känn på kudden.

Är de blöta? Det är viktigt att observera om ditt barn svettas och komma underfund med om hon är lika kall som du tror. Vet du förresten varför barn får den där skällande hostan ibland? Det är inte på grund av kyla, utan något som beror på att de är för varma.

Det kommer inte som någon överraskning att en snabb fix för denna hosta är att ta ut barnet i friska luften för att minska svullnaden på stämbanden.

Kom även ihåg att barn har väldigt aktiva sömnmönster, vilket betyder att de har en tendens att röra sig ganska mycket i sängen eftersom de väger väldigt lite och praktiskt taget kan lägga sig hur som helst och fortfarande passa.

Det faktum att de vrider och vänder på sig gör det väldigt troligt att de inte kommer ligga kvar under täcket hela natten.

Avslutningsvis kan det även vara så att ditt barn sparkar av sig täcket med flit eftersom hon inte är bekväm med en supervarm pyjamas under ett tjockt lager filtar som tynger ned och får henne att svettas.

Bebis i sovsäck

Hur man hindrar barn från att sparka av sig täcket

  • Ta inte filtar och dylikt till överdrift. Du ska inte slå in ditt barn i täcken eftersom det kan få henne att svettas, vilket leder till att hon rör på sig och frigör sig från dem. Kom även ihåg att barn brukar svettas under den första sömnfasen, och du vill definitivt inte att de gör det och sedan blir kalla.
  • Täck ditt barn med rätt mängd filtar under den första sömnfasen. Det är inte en dålig idé att lägga ditt barn i sängen utan filtar först. När han svettats klart kan du sedan täcka honom efter behov.
  • Kan man undvika att täcka barnet med täcke helt och hållet? Det är en utmärkt men något ovanlig metod för väldigt rastlösa barn som sparkar av sig täcket oavsett vad man gör. Du ska givetvis se till i förväg att pyjamasen är tillräckligt varm för att barnet ska kunna sova ovanpå täcket utan att bli kallt. På så sätt kommer du undvika abrupta temperaturskillnader.
  • I fall med rastlösa bebisar kan du vända dig till det gamla tricket med sovsäcken. På så sätt kommer ditt barn inte kunna “fly”. Det finns speciella sovsäckar för äldre barn som lämnar deras fötter blottade, så att de enkelt kan röra sig och känna sig mer bekväma.
  • Leta efter produkter på marknaden som kan hjälpa dig. Du kanske upptäcker metoder som är väldigt effektiva för att hindra barnet från att sparka av sig täcket. Det finns till exempel klämmor som liknar de som håller lakan på plats, eller så kan du hitta filtar som liknar sovsäckar.
  • Stora filtar – en bra strategi. Ett annat alternativ består av att använda lakan eller filtar som är större än sängen och vika in dem under madrassen eller sängramen. Gör det på båda sidorna för att hålla barnet täckt hela natten.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.