Tips för att stimulera bebisar till att börja prata

Att höra ett barns första ord kan vara väldigt spännande, speciellt för föräldrar. I den här artikeln pratar vi om hur man på olika sätt kan stimulera bebisar till att börja prata.
Tips för att stimulera bebisar till att börja prata

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2019

Efter månader av att bara höra bebisjoller, kommer det speciella ögonblicket då du hör din lilla uttala sitt första ord. Även om den här processen är en naturlig del av utvecklingen så kan man också på olika sätt stimulera bebisar till att börja prata. Och det är vad vi vill prata om i dagens artikel.

Att lära sig prata är en process som tar lång tid. Faktum är att små barn inte börjar bilda meningar med 2 eller 3 ord förrän de är två år eller äldre.

Du kan dock hjälpa ditt barn i den här processen från dag ett, och ditt engagemang kan göra stor skillnad.

Här erbjuder vi några förslag på hur den här spännande processen kan stimuleras. Och glöm inte att alltid berömma ditt barn för hans eller hennes ansträngningar!

Tips för att stimulera din bebis till att börja prata

1. Börja tidigt för att locka barnet att börja prata

Även om det kan verka meningslöst att prata med nyfödda bebisar så är det viktigt att veta att deras öron och hjärnor reagerar på ljud redan när de föds.

Det betyder att ju mer ord bebisar hör, desto mer kommer deras talförmåga att utvecklas. Även om bebisar inte förstår vad du säger de första månaderna, kommer de ändå att njuta av din röst och ditt leende.

Den här strategin är väldigt välgörande för bebisar så vi rekommenderar att du pratar med din lilla så mycket som möjligt. Bebisar absorberar mycket mer än du kanske kan föreställa dig.

Föräldrar spelar en viktig roll i att utveckla sina barns språk. Lär dig att prata med din bebis på rätt sätt så kommer han eller hon att börja prata så snart som möjligt.

2. Läs en bok tillsammans

Att läsa böcker tillsammans med din bebis är en fantastisk idé. Du ska självklart inte förvänta dig att bebisen är särskilt uppmärksam på handlingen. Han eller hon behöver inte heller bry sig särskilt mycket om själva berättelsen. Det här handlar snarare om att ha en rolig gemensam upplevelse.

En mamma hjälper sitt barn med att börja prata.

Att spendera tid tillsammans är en nyckel till att inspirera barn till att få ett större ordförråd och att tidigt vänja sig vid språket.

Allt det här bidrar till en tidig förståelse när det kommer till att börja prata. Snart kommer din lilla att börja röra sin mun och göra små ljud som för att prata.

3. Jollra med din bebis

När din bebis jollrar – häng på, som om du svarade. Upprepa ljuden och rytmerna som din bebis gör, som ett slags imitationslek.

Kom ihåg att din bebis kommer att älska att fånga hela din uppmärksamhet, leka och imitera dig. Du kan också introducera nya ljud till leken för att fånga din lillas intresse ännu mer.

4. Svara på ditt barns försök

När din bebis är lite äldre och fortfarande bara kan kommunicera med ett ord i taget, kom ihåg att svara med hela meningar. Om din lilla enbart använder ljud så ska du svara med att använda rätt stavelser.

Även om ditt barn fortfarande inte kan bilda hela meningar eller använda rätt ord så kommer du att skapa en möjlighet till lärande genom att svara korrekt.

Det betyder att ju mer ord bebisar hör, desto mer kommer deras talförmåga att utvecklas. Även om bebisar inte förstår vad du säger de första månaderna, kommer de ändå att njuta av din röst och ditt leende.

5. Upprepa ord när barnet är på väg att börja prata

Att upprepa barns ord kommer också att bidra till deras språkutveckling. Om du visar barnet en sak och upprepar ordet för den saken flera gånger så kommer ditt barn att börja associera saken med ordet.

Efterhand kommer barnet att få en starkare koppling mellan saken och ordet, och även börja uttala ordet. Som vi vet så lär sig bebisar genom att imitera. Ju mer du upprepar ord framför dem, desto mer vill de imitera och lära sig nya ord.

6. Slappna av och ha tålamod

Barn känner ofta av sina föräldrars oro. Det här kan bli ett hinder när det gäller att skapa den optimala miljön för större framsteg i barnens utveckling. Att prata kräver mod. Så slappna av, ha tålamod, och lita på ditt barns medfödda anlag för utveckling.

Ett litet barn leker att hon pratar i telefon.

Vad många föräldrar upplever är att deras barns verbala förmågor uppkommer över en natt. Helt plötsligt sker en slags språklig explosion, och du får se barnet börja prata som aldrig förr.

Men om du upplever att ditt barn är försenat i sin språkutveckling så kan du alltid söka råd och hjälp från en specialist.

Slutligen, glöm inte att alla barn utvecklas olika och i olika takt. Det här betyder självklart att varje barn också börjar prata i sin egen takt. Under det här tidiga stadiet är det viktigt att försöka använda korrekt språk när du pratar och sjunger med ditt barn.

Vi är säkra på att de här förslagen, tillsammans med din önskan om att dela allting med ditt barn, kommer att snabba upp inlärningsprocessen. Innan du vet ordet av så kommer du att höra din lilla uttala sina första ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.