Lider mitt barn av försenad språkutveckling?

Är det dags att bli orolig när ett barn når en viss ålder och fortfarande inte pratar? Det är ett dilemma som många föräldrar ställs inför när deras lille inte uttalar ett enda ord. Här kommer vi att berätta vilka varningssignalerna är och hur du går vidare med det.
Lider mitt barn av försenad språkutveckling?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2018

“Mitt barn pratar inte än, eller säger knappt några ord alls och han är nästan två.” Det är en typisk kommentar bland föräldrar. Så vad borde du göra om du misstänker försenad språkutveckling?

Det är viktigt att komma ihåg att varje individ utvecklar varje aspekt och färdighet i sin egen takt och att det nödvändigtvis inte behöver vara någon störning.

Barn söker naturligt efter röster med ögonen, babblar spontant, skrattar etc. Dessa och andra signaler är indikationer på att de inte har några tal eller hörsvårigheter.

Många gånger har faktumet att barnet inte skapar ljud ordentligt att göra med uppväxten. Med andra ord är beteendet ibland ett resultat av lathet.

Trots det säger den där inre rösten: “Mitt barn pratar inte än.” Det kan vara riktigt oroande för föräldrar. Det är svårt att tro att det enbart skulle vara en nyck från barnets sida.

Är du orolig för försenad språkutveckling – ställ en diagnos!

Just därför väntar föräldrar ofta ganska länge innan de anlitar en specialist och ställer en diagnos.

Om ditt barn redan har fyllt två år och bara artikulerar få ord eller inga alls är det dags att besöka din barnläkare. Han eller hon kommer att validera ditt barns utveckling.

Att få en tidig diagnos är extremt viktigt. Många gånger kan en försenad talutveckling vara ett tecken på ett annat signifikativt tillstånd.

Föräldrar måste hur som helst följa varje steg av processen för att språkstimuleringen ska vara positiv för barnet: att läsa berättelser och konversera konstant genom dagen stärker kommunikationen från tidig ålder. På det sättet kan barnen stärka sin talförmåga.

“Det finns ett språk som hela världen förstår: Entusiasm, språket som signalerar saker vunna med kärlek och mening som en del av sökandet efter det vi tror på och önskar.”

-Paulo Coelho-

Förslag till föräldrar som har barn med talsvårigheter

Föräldrarna måste spela en aktiv roll. Om ditt barn har en försenad språkutveckling ska du involvera dig och se till att delta i processen för att stärka förmågan.

  • Barn lär sig språk genom att lyssna på andras tal runtomkring dem, inlärning genom imitation. Du kommer alltid att vara deras bästa exempel. Tala långsamt och tydligt.
  • Investera kvalitetstid i kommunikationen med dina barn. Tala med dina små från det att de föds och medan de växer upp. Välkomna dem att uttrycka sina egna ljud, att delta i kommunikationen.
  • Rätta inte till fonetiska misstag. Det kan ha motsatt effekt eftersom du lägger större vikt vid misstaget än vad som är rätt.
  • Lek. Till exempel, lär ditt barn ljuden som djuren gör. Du kan imitera olika fordon: bilar, tåg, motorcyklar, ambulanser eller brandbilar, osv.
diagnosticera försenad språkutveckling

Tecken på att ditt barn har en talsvårighet

När är det dags att bli orolig om ditt barn fortfarande inte artikulerar ord? Var uppmärksam på följande signaler:

  • Om ditt barn inte använder signaler som att vinka till folk vid 12 månaders ålder.
  • Om din son eller dotter inte förstår ord eller yttrar några som helst ljud vid 18 månaders ålder.
  • Om ditt barn bara yttrar ljud och inte bygger enkla meningar vid 24 månaders ålder.

De vanligaste orsakerna till försenad språkutveckling

Orala faktorer

Vanliga faktorer bakom språkförseningar kan vara problem med barnets mun, tunga eller gom. Därför kan du ta barnet till en specialist om du upplever förseningar i talförmågan.

Hörselfaktorer

Om barn har svårt att höra har de självklart också svårt att förstå språket runt omkring dem. Det kan vara av den anledningen som de har svårigheter med uttalet.

Munmotoriska faktorer

Ibland kan det vara ett problem i en del av hjärnan som är ansvarigt för artikulationen av språket. Som ett resultat brister det i koordinationen mellan tunga, läppar och käke, vilket försvårar yttringen av språket.

 förhindra försenad språkutveckling

När borde jag ta mitt barn till en specialist?

Det är vanligt för föräldrar att inte inse att det finns en annan bakomliggande orsak till att deras barn inte pratar än.

När de väl förstår att deras barn behöver professionell hjälp för att komma över problemet blir vägen mycket lättare.

I de flesta fall kommer din barnläkare att identifiera den underliggande orsaken. När din läkare väl har isolerat orsaken kan han eller hon rekommendera en specialist.

Den tidiga inblandningen av en språkpedagog kommer att hjälpa ditt barn positivt i sin språkutveckling.

Språkterapeuter är ansvariga för diagnos, förebyggande och behandlingar kopplade till tal och språk. Under behandlingen kommer specialisten att utföra övningar som kommer att höja ditt barns språkförmåga.

Han eller hon kommer också att erbjuda övningar ni kan göra tillsammans hemma för att behandlingen ska bli mer effektiv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.