Njut av din bebis: Tiden går fort

Njut av din bebis: Tiden går fort
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tiden går fort, även för en mamma. Och även om din bebis ligger i dina armar nu och behöver dig för att överleva är det bra att vara medveten om att allt förändras, och vad som helst kan hända.

Dagen då din bebis börjar sova ensam kommer att komma, när den börjar kunna prata och berätta för dig vad som gör ont, och snabbt kommer sedan dagen när ditt barn inte vill stanna hemma med dig och föredrar att gå ut med sina vänner istället.

Förr eller senare lämnar ett barn nästet, så njut av din bebis nu. Värdera dessa vackra stunder och älska ditt barn, även när du måste ta till andningsövningar för att det konstant kräver din uppmärksamhet.

Utnyttja tiden när ditt barn fortfarande är en bebis, för tiden kommer att rinna genom fingrarna om du spenderar tiden med att klaga och fokusera på det negativa.

Njut av hur din bebis luktar, det söta lilla ansiktet och hur fridfull den är när den sover som en ängel. Att lära dig att växa med dina barn, förstå deras behov och uppfylla dem hjälper dig att fånga dagen medan de fortfarande är barn.

Gör det så att du inte känner att ditt barn plötsligt har växt upp utan att du märkt det. Du har varit vid deras sida för att följa dem under deras olika steg i livet.

En kamp mot klockan – tiden går fort

ditt barn växer snabbt

Självklart är alla mammor och pappor glada över att deras barn föds och de njuter av att ha barnen i sina liv. Däremot gör ansvaret att ta hand om en familj och jobba, ovanpå alla utmaningar som kommer med föräldraskap, upplevelsen mindre rolig.

Det är förståeligt då en konstant rutin kan frånta oss vår sinnesfrid och förmåga att leva i nuet för att njuta av oss själva.

Tid, ett abstrakt koncept som särskiljer oss som art, kan ibland spela oss ett spratt; vi tappar spåret när vi bara fokuserar på irritationer och missar de vackra stunderna vi delar med våra bebisar när de växer, steg för steg, för att bli en vuxen.

Utnyttja tiden du har för att dela alla stunder av lek, skratt, frustration, tårar, glädje och utveckling med ditt barn.

Dela dina dagar, nätter, kramar och pussar. Uppmuntran och kommunikation är ovärderligt. En del av ditt uppdrag som mamma är att delta i ditt barns liv, och därmed blir de en aktiv deltagare i ditt liv.

Njut av här och nu, för tiden flyger

njut av tiden med ditt barn

Att vara närvarande vid de flesta av ditt barns livsstunder är en av de bästa gåvor du kan få som mamma. Kom alltid ihåg att även om det finns jobbiga dagar och stunder går de över snabbt och vad än som testar ditt tålamod just nu är endast en fas och kommer att passera. Det kommer alla att göra.

Mammor, gör ert bästa att njuta av era bebisar. Värdera de små sakerna varje dag och var förstående för att kunna utnyttja varje fas av din bebis utveckling. Missa inte något. Varje skede är unikt, underbart och ger dig en chans att växa på samma mystiska och vackra sätt som din bebis växer.

Även om jobbet är krävande, du inte får speciellt mycket tvätt gjord eller måste plocka upp leksaker, hitta tiden till att prata med dina barn, krama dem, förstå hur de mår och vad de oroar sig över, se dem i ögonen och håll dem nära ditt bröst där de alltid har en plats att gosa på, oavsett hur gamla de är.

Vilket steg i livet du än upplever med ditt barn kommer det alltid att vara din bebis, så kom ihåg hur viktigt det är att vara lyhörd med vad som händer, hur viktigt det är att vara närvarande och aktiv, och hur viktigt det är att njuta av varje dag.

Glöm inte, dina barn kommer inte att vara barn för evigt. Vad du gör idag, vare sig det är stort eller litet, har en viktig påverkan på deras framtid. Så försök att vara glad med dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.