Mammor, lär er att pausa livet en stund
Mammor arbetar både i och utanför hemmet, tar sig tid för att träna, hittar tid för vänskap, tillbringar kvalitetstid med sina barn… och avslutar varje kväll så trötta att de knappt kan stå på benen. Det är uppenbart att vi måste lära oss att pausa livet ibland.
Om det finns ett användbart knep som mammor behöver lära sig så är det hur man trycker på pausknappen. Livet går i frenetisk takt. Det ger oss knappt tid att andas, ta reda på vart vi ska eller planera våra fortsatta liv.
Så ibland, precis som om det var ett spel, måste vi pausa livet en sekund för att slappna av och andas. Då, efter att våra batterier har laddats upp, kan vi börja spela igen.
Men pausa livet? Vad är meningen med pauser?
Att skrika time-out i mitten av en basketmatch för att försöka göra en comeback är meningsfullt. Men kan en mamma bara trycka på pausknappen då och då för att inte förlora förståndet?
Hon kan göra det och hon bör göra det. Du måste lära dig att stanna upp och titta på vad du har omkring dig. Lyssna på vad ditt hjärta har att berätta för dig.
Pausa livet
Du kanske tror att trycka paus betyder att du lämnar saker som de är. Bara för att sedan plocka upp dem igen och återvända till det som hela tiden utmattade dig. Men ingenting kunde vara längre från sanningen.
Ibland är det nödvändigt att trycka på paus för att ladda upp din energi nog för att sedan kunna ta dig an det som verkade svårt tidigare. Nu kan du ta itu med det med ny energi.
“Du tog inte bort min framtid, du gav mig en ny.”
-Anonym mamma-
Att pausa livet är ett användbart verktyg
Att trycka på paus är ett användbart verktyg som hjälper dig att hitta frid och lugn i ditt liv.
Ibland känner vi oss som mammor trötta och överväldigade av livet. Kanske för att vi är offer för andras dömande blickar eller för att vi inte känner oss perfekta.
Eller kanske för att våra partners inte verkar kunna uppfylla oss känslomässigt. För att vi inte har tillräckligt med pengar. För att vi vill ha ett större hus…
Ibland verkar det som om det bara är för mycket att hantera.
Det finns många problem som kommer från att vi har för lite pengar. Kanske får det dig att arbeta flera timmar än din kropp egentligen orkar med. Det kan innebära att du inte har tillräckligt med tid för dig själv eller dina barn, att din självkänsla tar stryk.
Din självkänsla behöver inte bero på vilka materiella saker du har, inte alls. Din självkänsla är den du är, det du kan uppnå varje dag.
Ta ett steg tillbaka för att kunna gå framåt
För att observera omgivningen och utvärdera vad du kan ändra på och förbättra måste du trycka på paus. Det är inte lätt – det är en medveten övning i hur ditt liv är och hur du kan förbättra det.
Det är svårt att hålla sig flytande när du har en grop av förtvivlan i ditt hjärta eller uppbyggda känslor som inte låter dig andas. Förtvivlan, smärta, trauma, raseri eller förvirring. Dessa känslor kan bryta ner dig och få dig att tro att det inte är ett alternativ att pausa livet.
Men vid dessa tillfällen är pausknappen mer nödvändig än någonsin.
De kommer att vara när du som mest behöver ta ett andetag. Ta en paus för att reflektera över vad ditt liv är, vad ditt liv har varit under de senaste månaderna och vilken typ av liv du vill ha i framtiden.
Har du rätt saker för att skapa det liv du verkligen vill ha, eller sitter du fast, osäker på vart du ska gå?
Dina barn är en del av din värld
Du är ofullkomlig, mänsklig, benägen att vara reaktiv och flyktig… Du kan vara i konflikt med vad du känner nu, känslan av förlusten av det förflutna och framtidens osäkerhet.
Dina barn kommer att växa upp och de behöver en känslomässigt frisk mamma. En som vet att det kommer att gå bra, som kan uppnå sina mål. En mamma som kan vara med dem och ge dem all sin ovillkorliga kärlek.
Om du, under tiden dina barn växer upp, inte trycker på pausknappen, kommer du inte att må bra. Du kommer att känna dig ledsen och självcentrerad. Du har missat chansen att förstå hur livet verkligen fungerar.
De små sakerna är de som verkligen betyder något. Njut av dina barn, dig själv och allt som livet erbjuder dig varje dag… utan att behöva rusa på i högfart hela tiden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.