Sedan du kom in i mitt liv sover jag mindre, men ler mer

Sedan du kom in i mitt liv sover jag mindre, men ler mer
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 april, 2018

Sedan du kom in i mitt liv har du vänt det uppochned, vridit mitt hjärta 180º mot intensiv och berikande lycka. Du har tagit timmar av sömn från mig, men jag ler mer nu.

Jag inte bara andas, utan lever i en värld som är mer intensiv, mer medveten och mer färgglad. Vi vet att många nya föräldrar upplever samma sak.

Det är som om något hållit de små nyanserna som kommer med ens barns ankomst hemliga. Sömnbrist, rädslor, mjölkutsöndring, kramper och gråt från bebisen gömdes undan i det finstilta. Och det är inte alla som läser det när man beslutar sig för att skaffa ett barn.

“Ett barn känner igen sin mamma på hennes leende.” – Lev Tolstoj

Men inget av det spelar någon roll. Det finns alltid både lättare och svårare dagar. Det viktiga är att veta hur man läser den nyföddas behov, och framförallt njuta av den. Det är just vad som förklaras i boken The Concept of the Continuum av Jean Liedloff.

När en bebis kommer till världen har många föräldrar sina egna förutbestämda planer för hur den ska uppfostras. Men föräldraskap är ingen plan. Reglerna som föreslogs till oss av våra egna föräldrar, syskon eller vänner är inte alltid de rätta för just vårt barn.

Det handlar om att leva dag för dag, stund för stund, med bebisen, och följa våra instinkter för att svara på bästa möjliga sätt.

På samma sätt är det viktigt att komma ihåg att de första åren i våra barns liv är ett “kontinuum”, precis som Dr Liedloff förklarar. Ett kontinuum mellan mammans kropp och hennes bebis. Det enda som räknas är den fysiska och känslomässiga närheten, kontakten, huden, gosandet, blickarna…

Och ja, det kan vara utmattande, väldigt utmattande, men också otroligt tillfredsställande.

Jag ler mer eftersom jag vet att jag gör bra ifrån mig

Mamma ammar barn

Ibland ler jag när jag ser ett ansikte i spegeln jag knappt känner igen… Är det där jag? Är den där kvinnan verkligen jag? De mörka ringarna under ögonen, är de mina? Hur länge har det gått sedan jag plockade upp min hårborste? Sedan när har jag försummat mitt utseende?

Efter att ha tänkt det varje gång du stöter på din reflektion i spegeln släpper du ut en lång suck och fäster den flyende locken bakom örat. “Än sen då?”, säger du till dig själv. “Vem bryr sig om hur jag ser ut om min bebis är okej och om jag gör ett bra jobb som mamma?”

En mamma som är stolt över sin bebis är inte medveten om den djupa utmattningen hon samlat på sig

Ett barns födsel aktiverar alarmmekanismer i mammans hjärna som plötsligt gör hennes omedveten om sina egna fysiska behov.

  • Det är en naturlig mekanism som försäkrar ordentlig uppmärksamhet och vård av barnet. Men vi måste vara försiktiga med att inte försumma oss själva, för vi får inte gå in i väggen heller.
  • När kroppen och hjärnan samlar på sig för många timmars konstant ansträngning kan vi bli omedvetet stressade. Och det kan allvarligt påverka hälsan.
  • Därför är det viktigt att dela uppgifter. Pappor kan också hjälpa till att uppfostra sina barn. En pappa kan göra exakt samma uppgifter som en mamma, med amning som enda undantag.
  • Låt oss njuta av barnuppfostran till fullo genom att inte bara dela ansvaret, utan också tröttheten. Låt de mörka ringarna drabba båda. Låt oss balansera utmattningen med lika mycket lycka, oron med leenden.

Så kom ihåg: du gör ett bra jobb med din bebis, inga tvivel om det. Men försumma aldrig dig själv i processen. När du får barn blir du tröttare, men det är också sant att du ler mer.

Föräldrar och barn i säng

Sedan jag fick dig vid min sida är positiva känslor en del av mig

Att vara en mamma eller pappa förändrar vissa strukturer i hjärnan – det vet vi. Den extra dosen av oxytocin gör oss inte bara mer beskyddande, mer känsliga för våra barns behov, utan hjälper oss även att förbättra aspekter som gör oss till bättre människor.

Det handlar bland annat om empati, strävan efter framgång, motståndskraft, drömmar och till och med behovet att vårda vissa värderingar som gör världen till en bättre plats.

“Glöm aldrig att le, för dagen när du inte ler kommer vara en bortslösad dag.” – Charlie Chaplin

Ända sedan ditt barn föddes har du gjort dina svagheter till styrkor. Den enkla handlingen att krama ditt barn ger dig ett leende. Glöm inte att när du ler mer är det inte bara en reflektion av ditt inre välmående, utan också ett starkare ljus som vägleder ditt barn.

Leenden är betydande gester som guidar ditt barn till ett korrekt socialt beteende, kommunikation och tillgivenhet för andra varelser. Ditt vackra leende förmedlar kärlek och igenkänning som hjälper ditt barn att skapa ett starkt band.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.