När vi blir mammor

När vi blir mammor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2018

När vi blir mammor förändras våra liv för evigt. Vi får en oändlig hög av nya ansvar, och vi formar i princip en helt ny identitet.

Det finns så många nya saker att tänka på att man kan bli smått galen när man försöker reda ut var man ska börja.

Det första du måste göra är såklart att hålla ditt barn friskt och säkert… Det kan låta lätt, men det kommer att väcka många rädslor som du måste jobba med.

Mor som håller om bebis.

De första dagarna som mamma

Behovet att övervaka allt som händer är en av de mest naturliga och instinktiva känslorna vi som mammor upplever. Plötsligt blir vi medvetna om att småttingarnas liv beror på oss. Som mammor måste vi leda dem på vägen.

Vi börjar samla på oss allt fler och fler orosmoln, något som till slut kan överväldiga oss. När en mamma blir till föds en kvinna som bryr sig om sitt barn över allt annat, trots sina rädslor och sin ständiga utmattning.

En mammas jobb är att vara en väktare, vän, advokat, medbrottsling och beskyddare. Det är ett väldigt speciellt ögonblick när vi inser vad vi har blivit.

Faktum är att det oftast är något som slår till ganska plötsligt. Det kan hända när som helst eller var som helst (på sjukhuset, hemma eller en vecka senare när man går nerför gatan).

Den ostoppbara önskan att ta hand om vårt barn

Den plötsliga känslan av att knyta band med vår inre beskyddare kan uppstå när vi håller barnet i våra armar och känner hur litet och sårbart det är, när vi ammar eller när vi ser på det medan det sover.

I det tillfället känns det som att vår värld och hela vårt liv har förändrats totalt och efter det kommer hjärtat att leva utanför kroppen för alltid…

När vi blir mammor börjar vi oroa oss för allt, t.ex. om barnet andas ordentligt.

Impulsen som får oss att verifiera att barnet är ok är intensiv och kraftig. Faktum är att om du inte uppmärksammar känslan kan det leda till allvarlig ångest.

Vi oroar oss också över om våra barn mår dåligt och om de får den uppmärksamhet de behöver. Oron kommer att minska med tiden, men kommer aldrig att försvinna helt.

En mamma med ett tvåårigt barn oroar sig över eluttag, medan en mamma med en tonåring ofta oroar sig över kidnappare eller bilolyckor.

Mor och barn som håller hand.

Hjälp ditt barn att växa och utvecklas

Mammor utvecklas tillsammans med sina barn medan de växer upp och påbörjar nya faser i livet. Och det är något annat som oroar mammor: barnets utveckling.

Det borde därför inte komma som en chock att beslut kring om det är bättre att amma eller använda mjölkersättning kan bli väldigt känslosamma frågor.

Vi oroar oss över om barnet är för stort eller för litet. Vi oroar oss över om det utvecklas ordentligt…

För andra kan det vara triviala frågor. För oss är det en intern debatt full av tvivel kring vår förmåga att vara mamma.

När vi blir mammor uppstår tusentals osäkerheter i samband med det.

Det kan vara svårt att hantera till en början, men man lär sig allteftersom att tiden går.

Det var så våra egna mammor levde, och det är så vi kommer att uppfostra våra barn och hur framtida mammor kommer att ta hand om sina små. För även de allra minsta rädslor och tvivel kan låta fullkomligt rimliga när vi bli mammor…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.