Mamma, älska mig så att jag kan vara modig nog att stå på egna ben

Mamma, älska mig så att jag kan vara modig nog att stå på egna ben
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2018

Mamma, älska mig så att jag kan vara modig nog att stå på egna ben. Älska mig så mycket att jag kan vara säker på att du alltid kommer att vara med mig, även om vi är långt ifrån varandra. 

Lita på dig själv och lita på mig. Älska mig, men håll mig inte fången. Visa att världen runt omkring också är säker.

Älska mig så mycket att jag kan åsidosätta mina rädslor. Så att jag kan upptäcka en värld full av människor som jag inte känner, saker jag inte sett eller provat.

Älska mig och begränsa mig inte. Tillåt mig att berätta om mina bedrifter och att dela min beslutsamhet med dig.

Du vet att barn behöver veta att de är älskade, precis lika mycket som de behöver mat att äta. Det är det enda som gör dem kapabla att upptäcka och tro på sig själva.

Jag vet att, vad som än händer, kommer jag att hitta det stöd jag söker hos dig.

Du är min ö av lugn, min trygga punkt

Mamma, du måste veta att min väg mot att upptäcka saker och att lägga en egen grund beror på dig. Hur du svarar när jag vänder mig till dig för ditt godkännande kommer att påverka det.

Du måste veta att efter knappt tre månader kommer mitt beteende redan ha stabiliserats till en viss nivå.

Jag kommer redan veta, mer eller mindre, hur vår relation är. Hur jag kan vända mig till dig och vilken tröst jag kommer finna i din blick, i dina armar och i dina ord.

Jag är säker på att du kommer veta hur du ska trösta mig när jag gråter. Du behöver inte oroa dig, det kanske inte alltid kommer vara lätt, men du kan lära mig genom att leka tillsammans.

Dina tröstande klappar och melodin av din röst kommer få mig att känna mig trygg även när jag är rädd.

Älska mig, mamma

Du måste veta att jag ibland inte kommer kunna förstå dig. Du måste lära mig, och du måste ha tålamod. Vi måste vara ifrån varandra så att jag måste leta tills jag hittar dig. Bara på det sättet kommer jag kunna nå den känslomässiga balans som är nödvändig för oss alla.

När jag är ett år gammal

När jag är ett år gammal kommer jag redan ha min egen lilla personlighet.

Jag kommer vara mycket mer förutsägbar, och vi båda två kommer veta hur jag uttrycker smärta och hur jag lugnar ner mig. Hur jag bemöter eller gömmer mig för främlingar, eller till och med slår mot dem med mina små händer.

Inom några månader kommer jag redan ha blivit en liten person som börjar ta min plats här i världen. Det kan vara svårt, men var inte orolig, vi kommer fram till det tillsammans.  
Var uppmärksam på förändringen som kommer med det. Innan betedde jag mig hur jag ville, men nu börjar jag förstå vad du vill att jag ska göra.

Så jag kommer försöka släppa mina egna uppfattningar om världen och istället relatera till den. Jag försöker lösa pusslet av förväntningar och önskemål.

Under allt detta finns massor av känslor, och en tro och vilja som kan vara komplicerat för mig.

Faktum är att det kommer ta många år (och låt oss vara ärliga, många bråk också) tills jag förstår att det finns självklara normer som jag måste följa.

Det är därför du måste vara tålmodig, mamma. Jag vill att du ska kunna njuta av att vara med mig under den här tiden av mitt liv. Stressa inte, jag är din och du är min.

Jag är en bebis som är lyckligt lottad att ha min älskade mamma vid min sida. En mamma som alltid är ovillkorligt omhändertagande.

Mamma, jag känner mig så vuxen när jag får upptäcka saker! Jag är ett stort barn nu! Tänk vad frustrerande för mig! Men jag vet att jag inte hade kunnat göra det utan dig. 

Uppfostra självsäkra barn

Hemligheten bakom att uppfostra självsäkra och lyckliga barn

Att en bebis förvandlas till en liten utforskare betyder att deras omgivning blir deras trygga punkt. Det är det som är nyckeln till att få självsäkra och lyckliga barn.

För att det ska kunna hända måste vi vänta och se hur deras personlighet utvecklas. På det sättet kan vi förstå dem och hjälpa dem att upptäcka världen runt omkring dem med full trygghet.

På det sättet uppfostrar vi barnet mot att kunna uttrycka sig, mot känslomässig medvetenhet och mot andra beteendemässiga förmågor.

Det leder till en balanserad uppväxt som låter ditt barn utforska olika sätt att skaffa sig kunskaper om omgivningen och det liv som det kommer att leva.

Den bästa formen av känslomässig support du kan ge dina barn är därför att låta dem upptäcka saker fritt och utan rädsla. Det är något som de alltid kommer tacka dig för.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.