Den största kärleken kommer i det minsta paketet

Den största kärleken och de djupaste känslorna främjas ofta av de minsta sakerna. När din baby bara är ett 3 veckor gammalt embryo, har han ett vallmofrös storlek. Vid 7 veckor är han stor som en kikärta.
Den största kärleken kommer i det minsta paketet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Den största kärleken, den i XXL-storleken, vaknar när de små kommer in i denna världen och växer framför oss med gigantiska steg.

Den verkar utan tvekan magisk, men när en mamma och en pappa håller sitt nyfödda barn i sina armar, är de alltid förvånade över kroppens delikata perfektion.

Hans händer, så små, och de små fingrarna som redan klamrar sig fast hårt på oss. Den lilla näsan, som innehåller det mest utvecklade sinnet hos den nyfödda. Som gör att han kan identifiera sin mamma och som leder honom till bröstet på jakt efter mjölk.

Ingenting är litet i kärlek. De som väntar på stora tillfällen för att bevisa sin ömhet vet inte hur man ska älska.

Laure Conan

Vi bör därför inte underskatta våra minsta, som nästan får plats i vår handflata.

Ibland är de minsta sakerna de som utgör de bästa exemplen och ger upphov till de starkaste och mest överväldigande känslorna inom oss.

Den minsta bebisen i världen: en riktig hjälte

för tidigt född bebis

Det minsta barnet i världen erbjuder utan tvekan ett exempel på hopp, styrka och oändlig kärlek, som hans föräldrar visar upp hela tiden.

Med mod och uthållighet tvekade deras kärlek inte ens i de svåraste stunderna.

Emilia Grabarcyzk kom till världen för tidigt efter bara 26 veckors graviditet. Hon vägde bara 250 gram. Hon mätte 21 centimeter och hennes läkare fruktade det värsta.

Vi vet att de mest problematiska organen hos för tidigt födda barn är lungorna, som fortfarande är mycket omogna. Därför förväntade sig läkarna att hon inte skulle leva i mer än några dagar.

Emilia hade emellertid turen att överföras till en specialiserad neonatologenhet i Wittem-sjukhuset i Tyskland, och tack vare några fantastiska läkare där. De lyckades ge henne livets andedräkt och de gav hennes hjärta chansen att slå. Hon vägrade att ge upp.

Idag är lilla Emilia redan 9 månader gammal och väger drygt 3 kilo. Läkarna säger att hennes utveckling är mycket positiv.

Hon kommer inte få några allvarliga men, och med tillräcklig stimulans, tålamod och mycket kärlek kommer denna lilla tjej att växa upp som ett vanligt barn.

Hon är ett exempel på hur de minsta kan ge oss den största kärleken.

Den största kärleken – som aldrig var liten – växer fortfarande mer varje dag

Den största kärleken

Det är en annorlunda känsla, en verklighet som utan tvekan många mödrar och fäder upplever: kärlek utan gränser.

Faktum är att det börjar otroligt, enormt stort. När graviditetstestet visar ett positivt resultat är det förvånande och häpnadsväckande. Därefter kommer drömmarna, planerna och den tysta tillgivenheten som lite i taget blir mäktiga och magiska. Den största kärleken är född.

Kärlek till något så litet lär oss att vara mer ansvarsfulla

Kärlek är en känsla med ett mycket specifik syftet i vår hjärna: den anknyter oss till vad som är viktigt så att vi tar hand om det. Den förbättrar vårt välbefinnande och bygger ett band med säker anknytning till våra kära.

Vår kärlek till en liten tänder vårt behov av att skydda det. Allt som är litet, som barn eller till och med våra husdjur, uppmuntrar oss naturligt till att göra det. Det gör att oxytocin frisläpps och ger oss uppgiften att främja deras välbefinnande.

Den största kärleken lär oss

När vi har den ömtåliga bebisen i våra armar, ett väsen så beroende av oss, inser vi att många utmaningar och ansvarsområden kommer att komma i vår väg.

Vi vet att det kommer att vara svåra stunder, men trots allt kommer kärlek att driva oss att alltid få ut det bästa av oss själva. Den kommer att tvinga oss att lära oss att vara mer ödmjuka, mer mottagliga, mer tålmodiga…

Småbarn har faktiskt makt över oss. De förvandlar oss och vägleder oss mot en ädlare version av oss själva, så att vi alltid kan erbjuda det bästa till den lilla, men samtidigt perfekta, varelsen.

Alla försöker göra någonting bra, när de vackraste och viktigaste sakerna är de minsta.

-Frank Clark-

illustration av nyfödd

Avslutningsvis kommer vi aldrig att underskatta det värde som de minsta för med sig till vår egen existens.

De minsta varelserna blir jättar i vår vardag. De är våra emotionella hjältar och essensen i våra hjärtan.

På samma sätt är de minsta de som ger oss vårt dagliga välbefinnande, för äkta kärlek är näringen till de fina penseldragen, där de vackraste tavlorna i vårt liv är målade. Den största kärleken har kommit för att stanna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.