Fördelar med att låta barn gå barfota

Fördelar med att låta barn gå barfota

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn älskar att ta av sig skorna. Men varför? I den här artikeln ska vi upptäcka fördelarna med att låta barn gå barfota.

Dina barn är förmodligen en del av den gigantiska gruppen barn som älskar att ta av sig strumporna och springa barfota i huset. Om du vänder ryggen till för en sekund kommer de garanterat hitta ett sätt att kränga av sig strumporna. Rörligheten gör att de känner sig friare.

Men varför gillar barn att gå barfota hela tiden? Är det bäst att bara låta dem? Eller kommer du uppmuntra en dålig vana? Du behöver inte oroa dig längre! Vi ska berätta om fördelarna med att låta barn gå barfota du aldrig kände till. Du kommer aldrig igen tro på myten om att barn blir sjuka av att gå barfota!

Barn älskar att gå barfota, men varför?

Utan tvivel åker strumporna av direkt efter skorna. Och varför blir vi överraskade? Det handlar inte bara om att vara bekväm och känna sig fri. Det handlar även om att observera tårna och utveckla sin motorik.

Ibland kan det givetvis verka som att barnet bara är struligt och busigt. Man kan lätt tro att småttingarna bara vill ha uppmärksamhet eller göra uppror mot mamma eller pappa. Men sanningen är att detta beteende har att göra med ett behov som är viktigare än du tror.

Faktum är att det är mycket fördelaktigt att låta barn gå barfota. Vi vet även att bebisar föds med platta fötter, och barfotagång kan hjälpa dem att utveckla valvet under foten. Att gå barfota hjälper även barnet att få bättre grepp om golvet, vilket i sin tur ger det bättre balans och leder till färre fall.

När ett barn börjar ta av sig sina egna skor, eller gör samma sak med andra kläder, så lär hon sig! Hon övar på viktiga färdigheter och förmågor som utvecklas under barndomen. Sakta men säkert blir hennes motorik mer förfinad.

Oroa dig inte om ditt barn ignorerar tydliga och klara regler såsom “spring inte barfota” eller “ta inte av dig skorna”. Det kanske är påfrestande för föräldrarna när småbarn inte lyder etablerade regler, men kom ihåg att detta trotsiga beteende är en bekräftelse av dess personlighet.

Barfota bebis

Det är av samma anledning som experter rekommenderar att man ska låta barn gå barfota när de är inomhus. Samma gäller när du är på stranden eller ute på landet. Du kan dock även välja att använda halkfria strumpor när ni är inomhus, för att på så sätt hålla barnet varmt och undvika fall.

Fördelar med att låta barn gå barfota

Tro det eller ej, men bebisars fötter har högre taktil sensorisk bearbetning än händerna fram till runt nio månader. Därför spelar fötterna en stor roll när det kommer till bebisars neurologiska utveckling. För småbarn är fötterna en viktig källa till information om världen utanför.

Att vara barfota höjer barnets rumsuppfattning eftersom fötterna är i konstant rörelse. Att lämna barnets fötter fria från konstanta skor och strumpor förbättrar därmed utveckling av nervsystemet. Detta resulterar i sin tur i en mer korrekt mognad av barnets motoriska förmågor.

Och det slutar inte där! Den taktila information som ditt barn får genom bara fötter ger henne bättre medvetenhet om sin kropp. Det kanske låter löjligt, men det är faktiskt något som är svårt för ditt barn att definiera.

Andra fördelar med bara fötter:

 • Hjälper till att undvika svettiga fötter och fotsvamp.
 • Hjälper barnet att få rätt ställning när det ska börja gå.
 • Att gå barfota är mindre påfrestande på knän och möjliggör bättre stärkning av benen.
 • Att gå utan skor är fördelaktigt för fot- och fotledsmusklerna.
 • Att gå barfota främjar blodflödet och ger bättre syresättning.
 • Starkt grepp om golvet ger avslappning och tillhandahåller samtidigt en hälsosam fotmassage.
 • Det tjocka lagret av fett i en bebis fot hindrar barnet från att bli sjukt när det går barfota.
Barn spelar basket barfota

Råd till mödrar med barfota barn

 • Låt aldrig barnet gå på blöta ytor, eftersom det kan få honom att halka och ramla.
 • Undersök golven i ditt hem för att säkerställa att det inte finns saker som kan skada fötterna.
 • Se till att ditt hem håller en behaglig temperatur. Håll igång värmen under vintermånaderna och lägg mattor på golvet. Det kommer förebygga att barnet går runt på kalla golv.
 • Glöm inte att anpassa ditt hus i enlighet med ditt barns utveckling. Kom ihåg att detta skede karaktäriseras av ditt barns önskan att konstant röra sig och utforska världen.

Och du då? Gillar ditt barn att gå runt barfota? Varje barn är annorlunda, så glöm inte att dela med dig av dina egna upplevelser!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.