Kära mamma, tack för att du är där

Kära mamma, tack för att du är där
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 24 juli, 2019

Kära mamma, jag vet inte hur jag ska berätta för dig hur viktig du är för mig. Du har alltid varit där vid min sida, älskat mig och stöttat mig. Du får mig att känna mig unik och speciell. Det är därför jag vill tacka dig idag.

Jag vet att vi inte är lika nära varandra som vi en gång var. När jag var mindre hade vi alltid tid för varandra. Jag kommer ihåg hur vi lekte tillsammans och hur vi skrattade och gjorde så många roliga saker. Ibland gick vi på bio eller gick och shoppade, eller bara på en promenad.

Jag brydde mig inte om vad vi gjorde så länge vi var tillsammans. Varje ögonblick som jag var med dig var ett som jag ville hålla kvar för evigt.

Det spelade ingen roll om det var kallt eller regnigt. Du visste alltid hur man hittade silverkanten på varje moln.

mamma och dotter äter glass

Det var du som lärde mig att vara positiv och inte ge upp när jag stötte på motgångar, även om det var allt jag ville och bara gömma mig från mina problem. Du berättade alltid för mig att vi måste vara modiga i livet.

Min kära mamma, jag önskar att det fanns fler människor i världen som du. Människor som hjälper andra utan att förvänta sig något i gengäld, av den enkla önskan att göra gott.

I denna värld som är korrupt av krig och hat, är du ett ljus i mörkret.

Kära mamma, tack för att du blev arg

Jag minns alla våra bråk och strider. Det är inte ögonblick som jag ser tillbaka på med glädje. Men på ett sätt uppskattar jag dem precis som jag uppskattar de goda minnena. Med tiden har de blivit värdefulla läxor som har hjälpt mig att mogna.

Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna få ut något positivt ur de tider som vi bråkade och skrek på varandra.

Jag insåg aldrig att tårarna och ilskan var för mitt eget bästa, och att jag skulle vara evigt tacksam för dem. Om du inte hade varit där för att rätta till mig, skulle jag aldrig ha lärt mig att göra det rätta.

Du har alltid varit den första som ger mig råd och förklarar när jag har gjort något fel. Många mammor skulle inte ha haft så mycket is i magen när jag testade ditt tålamod. Jag är så ledsen för alla stunder som jag högg ifrån och behandlade dig orättvist.

Du är en av de mest underbara människorna i mitt liv, min kära mamma. Du kanske ibland tror att jag verkar kall eller avlägsen. Men det betyder ingenting. Trots allt är min kärlek till dig fortfarande oföränderlig.

Bandet mellan oss är för stark för att klippas av. Det spelar ingen roll vad som har hänt. Jag vet att du alltid kommer vara där för mig när jag behöver dig. Det vi känner är så intimt och underbart att ingenting någonsin kan komma mellan oss.

mamma och tonårsdotter på soffa


Jag behöver dig i min framtid, och även i min nutid

När jag bara var en liten flicka trodde jag att när jag blev äldre skulle jag inte längre behöva dig. Jag föreställde mig själv som en stark, självsäker vuxen, utan behov av ditt skydd. Du vet inte hur fel jag hade.

Du kan inte föreställa dig hur mycket tid jag har tänkt på dig och saknat dig. Jag ser tillbaka på min barndom när jag kände mig trygg med dig vid min sida.

Jag har kommit fram till att hur gammal jag än är så kommer jag alltid att behöva min mamma. En klok röst som kan vägleda mig, någon som jag kan anförtro mina djupaste hemligheter. Du är den enda personen i världen som jag litar blint på.

Även när det är min tur att bilda en egen familj vet jag att du kommer att vara den person jag kan lita på. Vårt förhållande är inte något som enkelt kan bytas bort.

Jag känner mig så lycklig över att jag fick dig. Med en enda blick vet vi vad den andra tänker, och det är något sällsynt och underbart.

Jag vet att vissa människor inte har haft samma tur som jag. Tyvärr finns det dåliga föräldrar, som behandlar sina barn dåligt och får dem att känna sig olyckliga. Jag skulle vilja kunna dela med mig lite av dig till dessa människor, för att de ska veta hur det är att älska utan förbehåll.

Min tur att bli mamma

Ibland känner jag mig rädd för att jag inte kan göra ett lika bra jobb som du gjorde. Vad händer om jag inte kan ge mina barn samma kärlek som du alltid gav mig? Du skulle berätta för mig att jag är dum, men jag har mycket att leva upp till.

Kära mamma, jag vill att du ska följa med mig på denna resa. Jag vill att vi ska karva ut tid för varandra igen, prata och ge varandra råd.

Jag förstår vilken tur jag har haft att ha dig i mitt liv, och jag vill utnyttja min lycka till fullo. Tack för att du alltid varit där för mig.

Jag älskar dig, mamma!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.