Bekännelser från en lyckligt utmattad mamma

Bekännelser från en lyckligt utmattad mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är helt normalt att vara en lyckligt utmattad mamma. Att vara mamma är det vackraste yrket i världen, men samtidigt som vi ägnar all vår tid åt våra barn, arbete och förpliktelser glömmer vi ofta något annat viktigt: vårt eget välbefinnande.

Hela dagen spenderas med att göra allt som är möjligt och till och med omöjligt för att garantera allas glädje. Vi leker med barnen, pratar med vår partner, lagar allas favoriträtter, organiserar hemmet, jobbar för att hjälpa till med utgifterna och så mycket mer.

Mammor ger hela sina liv utan att förvänta sig någonting i gengäld, men på vägen för att upprätthålla allas glädje glömmer de ofta sig själva.

Till slut inser vi att vi ägnar väldigt lite tid åt oss själva. Kvinnan som aldrig brukade gå utanför dörren utan att spendera timmar framför spegeln för att göra sig redo upphör nu att existera.

Trött mamma

Vi har inget emot att ha samma par jeans flera dagar i rad eller använda de första kläderna vi hittar i garderoben. Vi har inget emot att byta ut den tid vi spenderar på att sminka oss mot andra behov som måste mötas i hemmet.

Ja, livet förändrar oss på ett radikalt sätt och kanske ser verkligheten inte ut som du hade föreställt dig under graviditeten.

Mödraskap är en av de vackraste sagorna som faktiskt existerar i världen, men i början av berättelsen inser du att du måste offra många saker för att skörda framtidens positiva frukter.

Lyckligt utmattad mamma – det är dags att omstrukturera

När vi får frågor om föräldraskapet passerar alla de tuffa ögonblicken framför våra ögon, men svaret kommer ändå alltid vara att vi är lyckligare än någonsin. Och det är den absoluta sanningen.

När vi är ensamma undrar vi hur vi kan leva utan de små. De som förändrar hela vår värld. De som fyller vår värld med färg.

Barn representerar något obeskrivligt. De kommer in i ditt liv för att få dig att förstå att det finns vissa saker som har verklig betydelse i livet.

Även om du känner att du inte har någon styrka, kom ihåg att du är ditt barns hjältinna.

Ibland är dagarna eviga och nätterna kortlivade. Ibland vet vi inte ens vilken veckodag det är.

Trötthet tar över och ibland vill vi bara kasta in handduken (även när vi har det bästa sällskapet i vår famn). Men så är det. Det är en blandning av känslor och det är helt normalt.

I början fokuserar vi på att förstå mysteriet kring att ta hand om en bebis. Till och med blöjbyte kan vara en oerhört svår utmaning.

Därefter går dagarna och vi börjar fråga oss: Var är vi? Vilka är vi? Hur mår vi på insidan?

Visst, nu kan du inte äta med samma sinnesro som du gjorde igår. Du kan inte gå till badrummet ensam, gå ut med dina vänner eller ens ringa utan att säga: “Jag ringer dig senare, mitt barn behöver mig”.

Det är verkligheten för en lyckligt utmattad mamma. En kvinna som ger allt, utan att förvänta sig någonting i gengäld.

En mamma som inte längre behöver kamma håret i ordning för att hon ska tycka att hon ser bra ut, men hon klär alltid sitt barn i de mest bekväma kläderna. Sådan är du, hjältinnan som kommer att göra allt för att få lyckans frukt att växa.

Mödraskap från ett annat perspektiv

När vi blir mammor placeras den vackraste gåvan i våra händer. Vi ägnar hela vårt liv till våra barn. Ingen kan få oss att förändra vårt sätt att tänka.

Men lite i taget borde du leta efter ett utrymme för dig själv. Där du kan återuppliva din essens. Du har redan överlevt graviditeten, där du gav dig själv och upptäckte vad det innebar att vara mamma.

Stanna upp för en sekund och tänk på dig själv, öppna dörren som låter dig återupptäcka dig själv.

Mamma utför yoga

Hitta ett utrymme för dig själv och fyll dig med positiv energi. Det är bara så du kommer vara redo att ge det bästa av dig själv till din familj.

Att göra vad vi gillar är inte fel. Tvärtom ger det oss möjligheten att distrahera sinnet för att komma tillbaka starkare.

Gör något du tycker om: träna, lyssna på musik eller gå en promenad med dina vänner. Det fyller dig med positiv energi.

Mödraskapet är underbart. Om du börjar känna dig trött och bara vill lämna allt åt sidan en stund, glöm inte: lyssna till ditt hjärta.

Kom alltid ihåg att det är normalt att känna sig som en lyckligt utmattad mamma ibland.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.