Barn förlänger livet, enligt studie

Barn förlänger livet, enligt studie
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att barn förlänger livet? Det pekar en studie från Karolinska Institutet på. Forskarna tittade på livslängden hos 1,4 miljoner svenskar och upptäckte att barn kan förlänga hur många år man kan förvänta sig att leva, särskilt bland män.

Forskarna undersökte 704 481 män och 725 290 kvinnor i åldern 60 år. De som var med i studien var födda mellan 1911 och 1925. Bland de insamlade uppgifterna fanns civilstånd, antal barn och kön.

Efter att ha analyserat resultaten kom forskarna fram till att faderskap minskade risken för dödsfall jämfört med personer som inte hade några barn. Därför hade de en livslängd på nästan två år mer.

Enligt en studie som publicerades i Journal of Epidemiology and Community Health har en mamma i genomsnitt 24,6 år kvar att leva vid 60 års ålder, ​​jämfört med 20,2 år för pappor. 60-åriga kvinnor utan barn lever i genomsnitt i 23,1 år till och män i 18,4 år.

Barn förlänger livet, enligt studie

mamma och baby

Du lever ett hälsosammare liv när du har barn

De som har barn brukar anta hälsosammare vanor än de som lever utan barn. Det är en av anledningarna till att barn förlänger livet.

En studie visade också att män som bor i en familj lever mycket längre jämfört med de som inte gör det. Enligt forskarna beror det troligen på att “gifta män har stöd och hjälp av sin make/maka, medan de som är ensamstående eller änklingar är mer beroende av sina barn”.

Studien var observatorisk, med andra ord kan man inte dra någon slutsats om orsaken och effekterna av dessa samband.

För forskarna tyder resultaten på att “kopplingen är starkare när föräldrarna blir äldre”. Detta stämmer överens med annan forskning som tyder på att människor utan barn står inför större utmaningar och får mindre stöd i livets slutskede.

En lycklig familj är bara ett paradis som kommer lite tidigare

-Sir John Bowring

Att ha barn gör att du lever längre

pappa och baby

Även när man kontrollerade faktorer som utbildningsnivå fann forskarna att risken för död var lägre hos personer som hade minst ett barn.

Förvånansvärt nog var det inte hos mamman man såg den största skillnaden i förhållande till de som inte hade barn, utan den största skillnaden låg hos männen.

Enligt Karin Modig, docent vid Karolinska Institutet: “Vi vet inte exakt varför det är så. Det kan bero på att männen var mer stabila i livet än kvinnor när de gifte sig, kanske för att kvinnorna hade en tendens att vara yngre än männen i den generation vi undersökte. En annan faktor kan vara att ensamstående kvinnor brukar ha högre utbildning än gifta kvinnor. När det gäller män är det motsatsen.”

Långt liv och familj hänger ihop

Att äta en hälsosam kost, vara fysiskt aktiv och träna måttligt rekommenderas av läkare för att upprätthålla ett hälsosamt och långt liv.

I motsats till vad man kanske tror ​​sliter barn inte ut en i förtid, istället förlänger de ens liv.

Fem av de sex äldsta människorna i världen hade barn och levde i en stor familj. För närvarande är den förväntade livslängden i Sverige i genomsnitt 81 år för män och 84 år för kvinnor. Genomsnittet ökar allteftersom vetenskapen går framåt och livskvaliteten blir bättre.

Att skaffa barn kan också minska kvinnors biologiska åldringsprocess. Enligt kanadensiska forskare vid Simon Fraser University of Burnaby hjälper östrogen, ett hormon som produceras i stora mängder under graviditeten, till att sakta ner åldrandet.

Detta bekräftar resultaten av en annan studie publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health. Den här studien tittade på 21 256 danska par.

Forskarna drog också slutsatsen att barn förlänger livet. Dödligheten är mellan två och fyra gånger högre bland de som inte har några barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.