Allt du behöver veta om örhängen på barn

Allt du behöver veta om örhängen på barn

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2018

Känner du till riskerna med att sätta örhängen på barn? I den här artikeln diskuterar vi varför vissa anser att pierca öronen på bebisar är skadligt.

Att göra hål i öronen på flickor i väldigt tidig ålder är en tradition som är djupt rotad i många kulturer runt om i världen. Det görs framför allt av estetiska skäl. Många är dock kritiska mot det. Vissa anser det till och med vara en form av barnmisshandel.

Kanske har du aldrig funderat över det. Oftast görs det helt enkel av tradition.

På senare tid har emellertid många människor motsatt sig företeelsen att pierca öronen på barn i tidig ålder. I Storbritannien drivs till och med en kampanj, som blivit mycket populär, för att förbjuda det. Men innebär örhängen verkligen en risk för små barn?

Varför bör man inte sätta örhängen på barn? 

De som motsätter sig öronpiercing menar att handlingen i sig inte medför några fördelar för barnet. De ser det som onödigt lidande. När barns öron piercas upplever de smärta, rädsla och ångest.

De menar att det är bara någonting som tillfredsställer föräldrarnas nycker. För att “förbättra” utseendet utsätts små flickor för en helt meningslös och onödig handling.

En del föräldrar tror att om ett barn inte gråter när hon får sina öron piercade betyder det att “det inte gör ont”.  Det är viktigt att klargöra att det inte nödvändigtvis är sant.

Bebisars nervsystem är ännu inte fullt utvecklade. Som en följd av det svarar de på olika sätt på viss stimulans. Det betyder dock inte att nervprocessen i hjärnan inte sker. De påverkas också av stressen från att uppleva den pulserande smärtan.

LIten flicka med örhängen

Finns det infektionsrisker i samband med örhängen?

Även om de material som används för öronpiercing är allergivänliga reagerar vissa  individer negativt på dem. Det kan leda till andra tråkiga konsekvenser, såsom öroninfektioner.

Här är några symptom på öroninfektioner:

  • Svullnad
  • Rödflammighet
  • Var
  • Smärta vid beröring som uttrycks genom gråt eller jämmer

Om ditt barn uppvisar något av dessa symptom, vänta inte på att det ska försvinna av sig självt. Hör med din doktor. Infektioner kan leda till svåra komplikationer såsom grava allergiska reaktioner, chondrodermatitis (inflammation i örats broskhinna) och keloid (ärrbildningar).

Därför är det väldigt viktigt att konsultera din barnläkare så fort som möjligt. Försök inte att ta bort örhängena själv. Det kan vara väldigt smärtsamt för barnet.

Tecken på barnmisshandel

Kampanjen som kämpar för att förbjuda traditionen ser det som en form av övergrepp på barn. De presenterar det också som en jämställdhetsfråga. De menar att det är ett sätt att “identifiera” kvinnor endast av kulturella skäl.

Naturligtvis finns det grymmare former av barnmisshandel, men i vilket fall som helst är att ta hål i öronen på ett spädbarn ett beslut taget av föräldrarna som skapar onödig smärta.

Flicka som sover med örhängen

Varför väljer föräldrar att sätta örhängen på barn? 

Å andra sidan är det många som stödjer och utövar denna tradition. Många har gjort det på sina egna döttrar och ser inget fel i det.

Bland de vanligaste argumenten för att sätta örhängen på barn är att örhängen är vackra och hjälper till att känneteckna ett barns kön när de är riktigt små. De menar också att det är bättre att ta hål i öronen på barnet i en lägre ålder för att undvika mer smärta senare i livet. 

Ett argument för de som tar beslutet att pierca sitt barns öron är att många sjukhus erbjuder tjänsten så snart barnet är fött. Det är inte bara praktiskt, utan utförs dessutom i en sanitär miljö, där alla åtgärder vidtas för att skydda barnets hälsa.

Som alltid har båda sidor giltiga argument. Genom att diskutera ämnet vill vi att det ska sluta ses som en simpel “tradition”, och mer som något som har sina för- och nackdelar. Så fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att ta hål i öronen på ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.