Hur man löser problem i ett förhållande

Vet du hur man löser problem i ett förhållande? Det är inte lätt, men er familj är beroende av att ni kan hålla fred. Fortsätt läsa för att lära dig några tips.
Hur man löser problem i ett förhållande
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2019

När du delar ditt liv med någon kommer ni att bråka förr eller senare, och det är helt normalt. Olika synvinklar, missförstånd, friktionen från dagliga rutiner, stress från vardagliga problem … allt detta innebär att felsteg kan leda till bråk och meningsskiljaktigheter. Därför måste du ha rätt verktyg för att lösa de problem som kommer upp i ett förhållande.

Det första du ska tänka på är att vi som regel brukar ta ut våra känslor på de människor vi älskar mest. Det innebär att din partner ibland får ta det bråk du och din chef hade tidigare på dagen, stressen från rusningstrafiken eller att barnen var helt hopplösa att få i säng.

Det första du borde göra för att lösa konflikter i relationen är att stanna upp och tänka på vad som verkligen gör dig så arg. Överreagera inte, och tänk innan du talar.

Hur man löser problem i ett förhållande

Vänta… det är ingen brådska

Det är inte alltid bra att prata om saker i stundens hetta. Det är faktiskt ännu värre när det gäller konflikter i kärlekslivet.

När du är arg är det omöjligt att se situationen från din partners perspektiv. Det betyder inte att du bör ignorera det, men ge det lite tid så att du kan lugna ner dig och prata sedan när du har ditt humör under kontroll.

Å andra sidan ska du inte vänta för länge att ta itu med problem. Det gäller bara att inte försöka sig på det medan man fortfarande är rosenrasande.

Aktivt lyssnande

Du har säkert hört det förut? Det är bara att lära sig att lyssna. Det verkar lätt, eller hur? Men det är det inte. Det visar sig att när du lyssnar på någon tänker du förmodligen på vad du ska säga härnäst och inte på vad den andra personen faktiskt säger.

Aktivt lyssnande utmanar dig att fokusera all din uppmärksamhet på personen som talar, utan att döma och utan att förvänta dig något. Det är något du behöver träna på varje dag tills du kan tillämpa det. Det är också extremt värdefullt när du pratar med dina barn.

problem i ett förhållande: kvinna och man bråkar

Respekt kommer först

Vad som än händer, undvik alltid att attackera eller uppföra dig respektlöst mot din partner, fysiskt (särskilt) men även verbalt. Det är lätt för mer temperamentsfulla människor att bara explodera, och det kan sluta med att de ångrar att de sade saker som de inte menade.

Men sanningen är att skadan är redan skedd. Sedan blir det ett mönster. Varje gång det uppstår en konflikt blir det en vana att reagera på detta sätt.

Avsluta vad du har påbörjat

Om du har ett problem, släpp inte det mitt i diskussionen. Det gör att den andra personen känner sig som att du inte bryr dig om dem, vilket påverkar deras självkänsla negativt. Tvärtom, påminn din partner om att du vill komma fram till en överenskommelse och att förhållandet verkligen är viktigt för dig.

Vi gör alla misstag

Var ödmjuk, för även om du tror att du inte gjorde något fel kan du ha sårat din partners känslor av misstag. Lyssna en gång till på vad han säger och ha tålamod.

Generalisera inte

När vi bråkar med någon, oavsett om det är sin partner eller någon annan, är det möjligt att vi slänger ur oss fraser som “Du gör alltid …” eller “Du gör aldrig …”. Det är självklart inte sant. Därför är det bättre att fokusera på problemet utan att associera det med andra stunder eller tidigare dispyter.

Tala ur ditt eget perspektiv

En annan viktig sak för att hjälpa till att lösa problem i ett förhållande är att prata om vad just du känner. Skyll inte bara på din partner. Försök att använda meningar med ordet “jag” i. Den andra personen kommer alltid att vara mer mottaglig för att lyssna på hur du känner, inte vad du tror att han eller hon ska göra.

problem i ett förhållande: man håller om kvinna

“När det här händer känner jag mig så här …” är en bra fras som du kan använda för att förklara dig själv utan att döma din partner. Dessutom talar du om dina känslor och om dina behov. På så sätt kan din partner bättre förstå hur vissa saker han eller hon gör får dig att känna dig.

Be inte om vad du inte själv kan ge

Massor av människor ber om för mycket av sin partner utan att stanna upp för att tänka på vad de själva ger. Om du kräver något måste du vara villig att ge detsamma tillbaka. På det sättet bygger du upp ett jämlikt förhållande.

Det är ett mycket vanligt misstag att förvänta sig för mycket av sin partner och vilja att han uppfyller alla dina behov. Men ingen kan fylla alla tomrum i ditt liv. Det kan bara du själv göra. Ibland kan detta orsaka frustration och ditt förhållande kan lida på grund av det.

Bråk är normala, men det är viktigt att hitta hälsosamma sätt att lösa problem i ett förhållande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.