Bebisens första tand - är du redo?

Bebisens första tand - är du redo?

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har din bebis under flera dagar dreglat och stoppat allt han eller hon får i händerna direkt i munnen? Har han eller hon gråtit utan anledning? Du kanske tror att din lille har ont någonstans. Och du kanske har rätt; detta beror på att bebisens första tand är på väg.

Kontrollera tandköttet för att se om det är rött och svullet eller har några symptom på att spricka upp. Det är möjligt att det snart kommer att ske och toppen av bebisens första tand kommer att dyka upp.

Omkring sju månader, mer eller mindre, brukar bebisens första tand dyka upp, men detta varierar mycket och vissa bebisar till om med föds med tänder. Generellt är det de nedre framtänderna som kommer fram först. Och det är vid det exakta ögonblicket, när hela familjen välkomnar åsynen av den pärlvita, nya tanden, som din bebis kommer att känna sig hemma.

Självklart kommer du att vilja lindra ditt barns obehag när han går igenom prövningen att få sin första tand. Och det bör kombineras med rekommendationer från en barnläkare.

baby ler med sin första tand

När ska du planera för dessa obekväma dagarna? Helst från födseln. Om du undrar varför du ska börja så tidigt måste vi förklara att din bebis redan har alla sina mjölktänder inne i tandköttet från sjunde graviditetsveckan. Dessa tänder är som små frön i munnen och har överraskat mer än en med en tidig ankomst.

Låt oss vara redo för bebisens första tand

Nu gäller det att ha i åtanke att medan några barn får sina tänder utan att knappt märka det, känner andra mycket obehag. I det senare fallet, vad ska vi göra för att se till att vår bebis lider så lite som möjligt av den första tandsprickningen? Vi pratar om enkla åtgärder:

  • Alla har sin egen takt, så oroa dig inte om bebisens första tand kommer efter fyra månader, sju månader eller ett helt år. Med det här i åtanke, ge bebisen dagliga mjuk massage på tandköttet med en gasbinda som doppats i kokt, avsvalnat vatten.
  • Gnugga tandköttet med is eller några droppar av smärtstillande medel som du använder som febernedsättande. Det finns också smärtstillande salvor och till och med homeopatiska krämer. Köp hem en att ha ifall du behöver den. Den första tanden kan komma när du minst förväntar dig det.
  • Ha en bitring hemma som ditt barn kan bita i. Han eller hon kommer att göra det med rätt intensitet.
  • Om bebisen har mycket ont, ta den till barnläkaren eller en tandläkare. Tandsprickning gör ont men inte extremt mycket.
  • Om din bebis har diarré och hög feber, är det inte på grund av tandsprickning. Din barnläkare vet vad man ska göra.
  • Kyl ner en tesked i kylskåpet. Om du lägger den mot tandköttet och försiktigt trycker ner, kommer det att hjälpa den första tanden att ta sig ut.
  • Om du inte har en bitring är det mycket bra att ta en skalad, kall morot att bita i. Var noga med att skära av spetsen, så att bebisen inte sticker upp den i näsan.

Tandvård

Enligt den barntandläkare är det en myt att napp deformerar barnets tänder. Dessutom kan den användas för att lugna gråt, hjälpa till vid sömn och minska stress. Nya studier rapporterar att nappens användning, särskilt under sömnen, medför minskad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn.

Dessutom är amning mycket viktigt. Det har visat sig att barn som ammats har färre problem med felaktigt bett. Att suga på bröstet säkerställer korrekt tillväxt av ditt barns tänder och utvecklingen av hans eller hennes mun.

Baby borstar första tand

Det faktum att det fortfarande inte finns några tänder betyder inte att ditt barns mun inte utsätts för bakteriella anfall. Det är därför som det är tillrådligt att rengöra munnen med en våt gasbinda varje dag. När den första tanden har anlänt, ska du rengöra den med en fuktig gasbinda och sedan erbjuda vatten för att ta bort alla matrester och orenheter. Om bebisen somnar medan han eller hon dricker ur sin nappflaska så bör du rengöra munnen vid uppvaknandet, för mjölkrester innehåller bakterier.

Efter att den första tanden har tittat fram kommer dess partner snart att dyka upp. De intilliggande framtänderna kommer sedan att komma fram, följda av hörntänderna, de främre kindtänderna (premolarerna) och slutligen de bakre kindtänderna (molarerna) cirka 30 månader senare när barnet har en full uppsättning med 20 tänder.

Tänk på att tandvården av mjölktänderna påverkar de permanenta tänderna. Det är därför du efter ett års ålder, eller när ditt barn har 8 tänder, bör börja använda en tandborste och lära ditt barn att skölja med vatten. Och det kommer att älska att imitera mamma… du kommer att se att ditt barn kommer ha mycket roligt med att spotta ut vattnet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.