Vad händer under bebisens tolfte månad i livet?
Därför är det viktigt att välja mat som innehåller de näringsämnen som din lilla behöver. De här näringsämnena kommer att bidra till hälsosam utveckling och bättre tillväxt under bebisens tolfte månad i livet och under resten av barndomen.
Näring är avgörande under det här stadiet. Runt bebisens tolfte månad, börjar han ändra sina vanor när det kommer till mat.
För att förbättra din bebis näringsintag, kan du inkludera kex, skinka, hela ägg (vitorna innehåller mycket protein), fisk, ost och lite konserver (som tonfisk).
Du kan också introducera nya grönsaker, som blomkål. Med andra ord – din bebis är nu redo att smaka på de gasproducerande grönsakerna som du undvikit under de tidigare månaderna.
Spenat och rödbetor är också utmärkta alternativ. De här grönsakerna ska undvikas fram till bebisens tolfte månad eftersom de kan orsaka sjukdomar som methemoglobinemi.
Matning under bebisens tolfte månad
När din lilla närmar sig sin första födelsedag, kan du börja mosa hennes mat med en gaffel. Även om puréer kan verka praktiska, är det bättre att undvika dem och istället ge ditt barn möjligheten att tugga lite.
Att lära sig tugga är en viktig del av tidig stimulering.
Specialister rekommenderar att man börjar med fast föda utan att oroa sig. Låt ditt barn smutta på vatten också, för att förbättra absorptionen.
- Tomat. Du kan tillsätta tomater i ditt barns mat. Se till att först skölja dem väl. Det är bäst att också skala dem. Tomater är väldigt näringsrika. De innehåller C-vitamin, ett antal antioxidanter och mycket fibrer.
- Torkade baljväxter, som linser, kikärter och bönor. Du kan tillaga dem tillsammans med grönsaker och lite ris.
De här typerna av mat förser din lilla med mycket vitaminer, mineraler och fibrer. När din lilla är 18 månader gammal, kan du ge henne hela baljväxter (alltså med skal).
- Yoghurt, ost och komjölk. Det här kan du servera till frukost, lunch eller middag. Det är viktigt att komma ihåg att ditt barn bör få i sig 5 deciliter mjölk eller mjölkprodukter per dag.
- Milkshakes är en bra variation, och även yoghurt eller ost tillsammans med valfri frukt. På så vis kommer din bebis att få i sig en ännu större variation av vitaminer och mineraler.
- Undvik feta ostar och yoghurt med tillsatt socker.
- Tillsatt socker är inte en nödvändig del av ditt barns diet, i och med att frukt har ett naturligt innehåll av socker.
- När det gäller salt, bör du välja ett med jod.
Stimulans under bebisens tolfte månad
Under den tolfte månaden i din bebis liv, kommer han antagligen att börja få raseriutbrott. Det här är helt normalt.
Det här är också ett stadium då din bebis börjar utveckla talet och interagera mer verbalt.
Vid bebisens tolfte månad, är det dags att börja vänja av din lilla med nappen, eller ta bort den helt.
När det kommer till leksaker, bör du undvika dem som innehåller små bitar, så att din bebis inte försöker svälja dem.
Ett populärt val för barn i den här åldern är ett set med klossar som kan byggas upp till ett torn.
Vissa leksaker – som block med geometriskt formade hål, med klossar som passar i varje hål – kan vara roliga och samtidigt pedagogiska. De hjälper din bebis att skilja mellan färger och former när hon leker.
Du kan också ge din lilla en leksakstelefon med ljud och ljus.
Fler leksaker som passar i den här åldern
Det finns många valmöjligheter för att stimulera ditt barns inlärning från tidig ålder.
Det är bra att köpa leksaker av hög kvalitet som lever upp till dagens säkerhetskrav för att undvika att utsätta ditt barn för fara.
Här är några förslag:
- Små böcker med struktur, musik och bilder.
- Dockor och bilar i olika former och storlekar.
- Alla typer av leksaker som kan staplas, som ditt barn kan putta eller dra, geometriska former och liknande.
- Musikinstrument. Blåsinstrument – som leksaksflöjter – är en extra bra idé eftersom de accelererar utvecklingen av talet. Xylofoner är också bra instrument som bidrar till talets utveckling.
Vikt och längd
Vid den här åldern bör ditt barns längd vara runt 72-75 cm för både pojkar och flickor.
Samtidigt väger en tolv månaders bebis vanligtvis mellan 9,3 och 9,8 kg, och huvudets omkrets är cirka 46 centimeter.
De flesta bebisar har vid den här åldern redan fått sina första 4 framtänder och sina första 4 kindtänder.