Bebisens sjätte månad: att introducera halvfast föda
Bebisens sjätte månad i livet är en fascinerande tid. Mammans hjälp är nyckeln till barnets utveckling i den här fasen.
Den sjätte månaden i livet är en milstolpe som markerar början på många nya erfarenheter. Vid den åldern är barn redo att börja äta lite fast föda.
Deras tänder växer, och efter några försök kommer de att kunna stå upp.
Det här kommer att bli en oförglömlig tid! Låt oss guida dig till de förändringar som inträffar runt sexmånaders-strecket.
Förändringar under bebisens sjätte månad
Förändringar kan kännas oroande för förstagångs-mödrar. Men för det mesta, med lite rådgivning, förstår vi att de inte är någonting att vara rädd för.
Under bebisens sjätte månad, kommer du att upptäcka några av följande förändringar:
Vikt och storlek
En hälsosam vikt för bebisar i den här åldern är ett brett spektrum. Oroa dig inte om din bebis ligger över eller under genomsnittet.
Vid sex månaders ålder väger de flesta bebisar mellan 6 och 8 kilo, och deras längd brukar vara 63-70 cm.
Rörelse
En av de mest spännande förändringarna är ditt barns nyfunna rörlighet. Hon kommer att börja ta upp leksaker, kasta dem från en hand till en annan, eller till och mest kasta runt dem i rummet.
Du kanske också upptäcker att ditt barn börjar försöka stå upp själv, och håller då i möbler för att få stöd.
Föda
I det här stadiet ser många föräldrar fram emot att börja komplettera sitt barns diet med olika typer av mat. Det är roligt att se barnens ansiktsuttryck när de får uppleva nya smaksensationer.
Men innan du börjar ge ditt barn halvfast föda, rådfråga din barnläkare för att se om det är rätt tid för att börja.
När du har fått grönt ljus är du redo att inleda en period av nya upptäckter. Din bebis kommer att börja uppskatta nya smaker, konsistenser och andra sinnesintryck som stimulerar den sensoriska delen av hans nervsystem.
Vad är det bästa sättet att introducera nya typer av mat? Börja med fruktpuréer och mosade grönsaker – de är ideala komplement till bröstmjölken.
När du testar någon ny typ av mat, observera bebisens reaktion under de följande två dagarna. Kontrollera om några ovanliga symtom uppstår – de kan vara tecken på någon allergi.
De första tänderna
Tänder börjar komma i den här åldern. För vissa barn kan den här processen kännas lite obehaglig. De första tänderna som kommer är de nedre framtänderna, i mitten av underkäken.
I det här stadiet måste du ha tålamod med ditt barn. Att få tänder kan vara ganska smärtsamt och ömmande.
Du kommer att märka direkt när ditt barn börjar få tänder. Han kommer att dregla lite mer än vanligt, och stoppa in allt möjligt i munnen för att klia sitt tandkött.
Bebisen kan också bli lättirriterad under en period, och kan till och med få förhöjd temperatur.
Lämplig mat att ge till en sexmånaders-bebis
Det är definitivt värt besväret att läsa på om vad som är en hälsosam diet och vilka typer av mat som är bäst för de små. Var medveten om att det här är ett stadium av anpassning.
Ge ditt barn lite fast föda som komplement, men sluta inte med amningen eller bröstmjölksersättningen.
- Börja med frukt, såsom mosad banan eller en puré av äpple, persika eller päron.
- Inkludera sedan lite grönsaker, som mosad morot eller squash.
- Om ditt barn accepterar att äta det så är en puré av baljväxter, till exempel linser, väldigt nyttigt.
- Ge henne lite spannmål, som ris eller havregrynsgröt.
- Du kan också inkludera lite osötad yoghurt.
- Tillsätt några droppar olja när du lagar mat till ditt barn. Olja innehåller hälsosamma fetter som hjälper nervsystemet att utvecklas.
- Om du vill experimentera med någon annan typ av mat, rådfråga först din läkare.
Andra tips för bebisens sjätte månad
För att se till att bebisens sjätte månad i livet blir en underbar upplevelse – här är några rekommendationer:
- Ditt barn kommer ibland att göra plötsliga, överraskande rörelser. Bli inte oroad av detta! Se bara till så att barnet inte är inom räckhåll för någonting farligt. I övrigt, låt henne utforska och experimentera.
- Du kommer snart att se ditt barn i position för att börja krypa. Försök att inte ropa eller skrika, även om det är av förtjusning. Risken är att barnet blir skrämt och sedan inte vågar försöka igen.
- Tillsätt inte salt eller socker till maten innan barnet är ett år gammalt. Tillsatt socker orsakar övervikt, hål i tänderna och många andra hälsoproblem. Bebisar är vana vid den milda smaken av mjölk, och har ännu inte fått smak för salt.
- Tillsätt inte honung i barnets mat innan din läkare säger att det är säkert att göra det. Honung kan innehålla botulinumtoxin, som kan orsaka en nervsjukdom.
- Det är viktigt att vara uppmärksam på din lillas matsmältning. Att introducera nya födoämnen kan ibland leda till förstoppning.
- Se till att använda lämpliga redskap för att mata ditt barn. På så vis kommer du att undvika att ha sönder saker och minska risken för skada.
- Tvinga inte ditt barn att äta. Ha tålamod! Din bebis kommer att kladda ner sig, leka med maten, och spotta ut en del av den igen. Han kommer inte att äta snabbt och prydligt med en gång, så ge honom tid!
Framförallt – njut av den här tiden med din bebis! Innan du vet ordet av kommer hon att vara större och mer självständig!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- First Nations Health Authority, Health through wellness. A guide to your baby’s first foods. 2018.
- Health Canada, et al. (2014). Nutrition for healthy term infants: Recommendations from six to 24 months. Health Canada. Accessed April 28, 2014.
- Yu C, Binns C, Lee A. The early introduction of complementary (solid foods: a prospective cohort study of infants in Chengdu, China. Nutrients 2019, 11, 760; doi:10.3390/nu11040760