Den andra månaden i ditt barns liv

Under den andra månaden i sitt liv kommer ditt barn att gå igenom många nya förändringar. Du kommer märka att det är mer aktivt och socialt.
Den andra månaden i ditt barns liv
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 29 september, 2018

Under den andra månaden i din bebis liv kommer dess sinnen bli mer samordnade. Den blir mycket mer aktiv än tidigare, och kommer inte längre att sova nästan hela dagen. Det här är en härlig tid att interagera med ditt barn och stimulera det.

Dessa spännande förändringar väcker ofta stor entusiasm hos föräldrarna när de kan se sitt barn utvecklas. Din lilla kommer att göra sina första ljud och kommer att lägga märke till röster och ljud runt sig.

Du kommer märka att din bebis är mycket mer uppmärksam på vad som händer runt den. Dock kan den fortfarande inte alltid identifiera källorna till ljud och ljus.

Egenskaper du kan observera under den andra månaden

Vid detta stadium i ditt barns liv uppvisar det följande egenskaper:

  • Din bebis kan hålla upp sitt eget huvud en liten stund.
  • Från och med den andra månaden kan bebisar flytta ögonen och huvudet för att följa något eller någons rörelser med blicken.
  • Du ser ditt barns första leende. Och det blir det första av många! Glöm inte att ta bilder!
  • Även om ditt barn kan röra på sina armar och ben, så har det ännu inte fått tillräckligt med koordination för att gripa tag i föremål.
  • Om möjligt bör din bröstmjölk vara ditt barns enda näringskälla. Det vill säga, om inte omständigheterna gör att du måste ge ersättning.
  • Ditt barns tarmrörelser förändras något. Det kan gå upp till 5 dagar utan att bajsa i blöjan, och det finns ingen anledning att oroa sig för det. Detta beror på att moderns bröstmjölk knappast ger något avfall att göra sig av med. Men om ditt barn dricker ersättning, kommer det förmodligen att smutsa ner sina blöjor oftare.
Bebis i andra månaden som leker med sina fötter

Förändringar i din bebis kropp under den andra månaden i livet

När det gäller näring, ammar barn under den andra månaden av sitt liv i genomsnitt 5-6 gånger per dag och dricker 1,5 -2 dl per gång.

Det finns flera faktorer som påverkar dess vikt och storlek. Dessa inkluderar vikt och storlek vid födsel, kön och hur långt gången din graviditet var när din bebis föddes.

De flesta barn är emellertid genomsnittliga mellan 4 kg och 6,5 kg. När det gäller längd varierar spädbarn i den här åldern mellan ungefär 53 och 61 cm.

När det gäller ditt barns mobilitet kommer det att införliva nya rörelser då det förvärvar muskelstyrka och koordination. Din lilla håller bara på att lära sig kontrollera sin kropp.

Om du lägger bebisen med ansiktet ner, kanske den kan lyfta på huvudet något med stöd av armarna. Den kan också hålla huvudet rakt om du drar upp den i armarna till sittande från en liggande position.

Med tanke på att ditt barns syn börjar utvecklas under den andra månaden, kan det börja känna igen sina föräldrar. Detta kan få det att spricka upp i ett leende då och då.

Samtidigt reagerar barnet när det ser sin mammas bröst eller sin nappflaska. Och på tal om att äta kommer du att märka ditt barn har utvecklat sin sugförmåga efter flera veckors idog träning. Amningstillfällena blir kortare och mer effektiva.

Kom ihåg: När man talar om utvecklingen hos spädbarn kommer alla barn att utvecklas efter sin egen rytm och tillväxtkapacitet.

Med tanke på att ditt barns syn börjar utvecklas under den andra månaden, kan det börja känna igen sina föräldrar.”

Tips på hur föräldrar kan ta hand om sin bebis under den andra månaden

  1. Du måste alltid vara uppmärksam på och följa ditt barns vaccinationsschema. Ditt lilla barns immunsystem är fortfarande mycket sårbart, och dessa sprutor hjälper till att hålla det friskt och utom fara. Kom ihåg att ditt barn kan utveckla lite feber under timmarna efter ett vaccination.
  2. Var alltid på din vakt. Du bör alltid hålla ett öga på din bebis, även när du lägger den ner i sängen eller på skötbordet. Bebisar kan vara väldigt rastlösa och även om de inte ännu kan sitta upp, kan de rulla och åla sig när de ligger ner. Var mycket försiktig för att undvika olyckor.
  3. När det gäller hygien är det viktigt att byta blöjan ofta för att undvika irritation i blöjområdet. Det är bäst att rengöra ditt barn med en fuktig trasa. De flesta barn i denna ålder njuter av att bada. Du kan dra nytta av detta faktum och bada din lilla var, varannan dag. Experter har dock motstridiga åsikter om barn som badar för ofta.
Naken, glad bebis

Stimulering under den andra månaden

Den andra månaden av ditt barns liv är en extremt viktig tid för stimulering. Detta beror på att ditt barn är mer och mer medvetet om sin omgivning och relaterar mer med andra människor.

Det är viktigt att dra nytta av den tid din bebis är vaken. Tala med den, gosa med den och visa den världen runt omkring. Låt ditt barn röra sig fritt och utforska din kropp och sin egen.

När du lägger ner din bebis, lägg något föremål inom synhåll för den eller så att den kan titta upp på en mobil. Detta hjälper din lilla att identifiera objekt, fokusera sin ögon och känna igen färger, ljud och rörelser.

Du kan också ta med din bebis ut på en promenad eftersom din lilla upptäcker omvärlden. Hjälp den att göra det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.