Tips för att trösta en gråtande bebis

Tips för att trösta en gråtande bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 september, 2018

Helt plötsligt har du en gråtande bebis i din famn och du har inte en aning om vad du ska ta dig till för att trösta den. Gråt och skrik är något som är mycket vanligt hos spädbarn. En bebis gråt hjälper oss att veta om den behöver något, om den har ont eller känner sig obekväm. Många förstagångsföräldrar tenderar att oroa sig då de tror gråten kan betyda att något är fel. Men det finns ingen anledning till oro. Alla barn gråter. Man måste helt enkelt lära sig att trösta en gråtande bebis.

Det är sant att dessa situationer ofta skapar stor stress och utmattning hos föräldrarna. Ibland kan de även skapa känslor av ångest eftersom du inte förstår exakt varför ditt barn gråter eller hur man lugnar det. Detta kan vara oroligt i början. Lyckligtvis kommer bra föräldraskap med övning, och med tiden kan du lära dig att tyda ditt barns tecken.

Några orsaker till gråten är mycket enkla: hunger, trötthet eller smärta. I dessa fall finns det många användbara tips du kan använda i praktiken för att trösta en gråtande bebis och få den att slappna av.

Vad kan man göra för att trösta en gråtande bebis?

Mata din bebis

När du väl vet hur du identifierar vilka signaler din bebis använder för att säga att den är hungrig kan du ligga ett steg före den. Innan gråten bryter ut brukar bebisar göra vissa gester för att indikera att de behöver äta. Några av dessa inkluderar att smacka med sina läppar eller föra händerna till munnen.

Avhjälp gaser i bebisens mage

Bebisar sväljer luft när de ammar eller dricker ur nappflaska, vilket i sin tur ger upphov till gas. Detta orsakar bebisen stort obehag, så du bör försöka hjälpa den att rapa. För att göra det placerar mamma eller pappa bebisen över axeln och klappar försiktigt på dess rygg tills den rapar.

Byt blöjan på din bebis

Din bebis kan känna sig obekväm eftersom dess blöja är full. Se till att du kontrollerar blöjan regelbundet för att se om den behöver bytas eftersom det här många gånger är orsaken till ditt barns gråt. Lyckligtvis är det något du kan avhjälpa väldigt snabbt.

Ge din bebis något att suga på

Ge din bebis en napp eller något liknande som den inte kan svälja. Sugrörelserna hjälper verkligen din bebis att slappna av eftersom det skapar en mycket tilltalande känsla för den. Du kan också låta den suga på ditt bröst eller på ett av dina fingrar.

Bebis med näve i munnen

Massage

Man kan trösta en gråtande bebis genom en mild massage med mjuka, fasta rörelser fram och tillbaka. Det är mycket avkopplande för spädbarn. Dessutom hjälper de dem att bli av med gaser. Som nämnts ovan medför detta stor lättnad. Du kan också försiktigt vagga din bebis eftersom vissa barn behöver vara i konstant rörelse.

Låt någon annan hålla din gråtande bebis

Naturligtvis, som föräldrar, vill vi vara de som kan lugna våra barn, men ibland behöver vi hjälp. Att låta någon annan lugna din bebis kommer att vara avslappnande för dig och din bebis. Bebisar känner när deras föräldrar är spända eller nervösa. Kontinuerlig gråt kan vara mycket påfrestande. När vi är irriterade påverkar det hur vi behandlar andra.

En mors värme

För de flesta barn är det lugnande att vara i direkt hudkontakt med sin mor. När ditt barn ligger vid bröstet och hör ditt hjärtas slag, ger detta en känsla av trygghet.

Dessutom tenderar små barn att vara mest bekväma när de är lagom varma. Vad kan vara bättre än den varma platsen hos sin egen mamma? Detta är en av de effektivaste metoderna för att trösta en gråtande bebis.

Var försiktig med ditt barns kläder

Vissa barn är mycket känsliga för hur deras kläder känns. Det kan finnas en liten etikett eller vissa tyger som gnider mot barnet och skaver. För att lösa detta behöver du bara se till att ditt barns kläder är mjuka och inte innehåller störande tyger. Kom också ihåg att det är väldigt viktigt att klippa av alla taggar.

Till sist, se till att dina barns skor inte är för trånga eftersom det kan skära av blodcirkulationen.

Närhet kan trösta en gråtande bebis

Titta på ditt barns tänder

Det finns en god chans att din bebis tänder är på väg, speciellt om den är mellan 3 och 7 månader gammal. Om den biter eller tuggar på saker, dreglar mycket eller inte vill äta, kan detta bero på tandsprickning.

Det enda sättet att mildra denna naturliga process är att låta den tugga på någonting. Det är bäst att ge den något kallt (inte fruset) att tugga på eftersom detta kommer att dämpa svullnaden i tandköttet.

Gå till läkare

Det är vanligt att barn får kolik, särskilt efter att ha ätit. Om din bebis är irriterad och gråter för mycket, kan det vara orsaken. Om den gråter okontrollerat, kanske det bästa du kan göra är att be om hjälp av en specialist. Det behöver inte vara någonting allvarligt, men det är bäst att vara på den säkra sidan. På så sätt kan föräldrarna vara lugna och undvika att dra felaktiga slutsatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.