5 effektiva tips för att trösta din bebis

5 effektiva tips för att trösta din bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 juni, 2019

Att trösta en gråtande bebis kan vara ett svårt uppdrag för oerfarna föräldrar. Allteftersom minuterna går och barnets skrik bara blir högre och högre, växer föräldrarnas förvirring och nervositet. För att hjälpa dig att övervinna denna svårighet, har vi här sammanställt några tekniker för att trösta din bebis.

Bebisar gråter av många anledningar. Kanske är det bästa sättet att trösta din bebis att gå till botten med problemet genom att lära dig att känna igen de olika typerna av skrik som spädbarn har. Detta är dock en färdighet som mammor och pappor förvärvar med tiden. Men under tiden du lär dig det – hur kan du trösta din bebis?

Sätt att trösta din bebis

Först ska vi klargöra att teknikerna inte kommer att ha samma effektivitet på alla barn eftersom de alla är olika. Men du måste kunna skilja på när ditt barn gråter för något allvarligt problem och när det bara behöver uppmärksamhet.

Om gråten är intensiv eller åtföljs av symtom som feber eller kräkningar är det viktigt att besöka din barnläkare för att utesluta något medicinskt problem.

1. Rörelse är bra när du ska trösta din bebis

Om du håller din bebis i famnen, går runt i rummet och försiktigt håller honom eller henne i rörelse kan det fungera som tröst. Kroppskontakten och rörelserna kommer lugna ner honom eller henne efter en liten stund.

Om du ackompanjerar denna teknik med lugnande viskningar, mjuka klappar på ryggen och kramar kommer han eller hon lugna sig. Det är det bästa sättet att trösta din bebis.

Nyligen gav en amerikansk barnläkare ut en video om hur han lugnade ner spädbarn genom att hålla dem i 45 graders vinkel, med en hand på bröstet och en på rumpan. Nästan som genom magi slutade de upprörda barnen att gråta omedelbart.

Spädbarn som gråter

2. Ljud

Förutom mänsklig kontakt kan en bebis lugnas av sin mammas eller pappas röst. Detta beror på den nästan primitiva känslan av trygghet som aktiveras i bebisar genom deras föräldrars närvaro.

Inte bara är din röst till hjälp för att lugna ner ditt barn, utan det finns också vissa utmärkta ljud, till exempel en bilmotor, musik eller ljudet från en tvättmaskin… Dessa har alla visat sig effektiva för att trösta spädbarn.

3. Massage

Förutom att vara en effektiv teknik för att lindra smärta från kolik hos spädbarn, utgör en mjuk massage också ett utmärkt alternativ för att trösta din bebis. Genom denna hud-mot-hud-kontakt slappnar barnen av och lär känna sina kroppar bättre.

Du kan använda dig av oljor eller krämer speciellt framtagna för babymassage för att förbättra massagens fördelar och öka känslan av välbefinnande hos barnet.

4. Trösta din bebis med ett skönt bad

Precis som för vuxna hjälper varmt vatten spädbarn att frigöra spänningar och slappna av i sina muskler. Om du ​​avslutar badet med kramar och en lugn miljö, kommer barnet att känna sig mycket lugnare efteråt.

Om gråten är intensiv eller åtföljs av symtom som feber eller kräkningar är det viktigt att uppsöka din barnläkare för att utesluta hälsoproblem.

5. Ta en promenad

Barn tycker om att utforska, titta sig omkring och andas frisk luft. Förutsatt att vädret är fint och det är en lämplig tid på dagen kan det här alternativet vara ett bra sätt att trösta din bebis.

Bebis i bad

Fler tips för när din bebis gråter

Förutom de ovan nämnda teknikerna kan vissa riktlinjer om vad man ska göra och vad man inte ska göra när en bebis gråter vara bra att känna till.

  • Föräldrarna bör hålla sig lugna. Det är absolut nödvändigt att inte skaka, slå eller skrika på bebisar för att lugna ner dem.
  • Under inga omständigheter ska du ge mediciner eller livsmedel som inte rekommenderats av barnläkaren för att lugna ner honom eller henne.
  • Bröstet eller nappflaskan ska inte erbjudas som ett sätt att trösta din bebis. Medan amning har en tröstande effekt, kan denna vana få bebisar att be om mat när de inte är hungriga. Detta kan leda till ett dåligt förhållande till mat som följd.
  • Det är inte heller en bra idé att ta ut barnet i bilen varje gång han eller hon gråter. Återigen kan detta skapa en vana som inte går bra ihop med familjens dagliga liv.

Slutligen bör föräldrar veta att gråten är barnets huvudsakliga form av kommunikation. Därför betyder det inte alltid att något är fel eller att barnet inte får tillräckligt med omsorg.

Det bästa är att ta det lugnt. Efter att ha bekräftat att bebisen inte är hungrig, trött eller rädd, utvärdera hans eller hennes hälsa för att leta efter eventuella symtom på någon sjukdom.

Om du ser att allt är bra, kan någon av metoderna ovan vara din bästa chans för att trösta din bebis. Glöm inte att också ta dig tid att tillbringa vackra stunder i lugn och ro med din lilla, så att ni båda kan lära känna varandra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.