Hur kommer det sig att bebisar gråter i sömnen?
Många mödrar frågar sig varför deras bebisar gråter i sömnen. Bebisars vila är ett ständigt orosmoment då det påverkar deras humör och beteende.
Det första du behöver veta är att barn kommunicerar genom att gråta och gny och att de på så sätt försöker få oss uppmärksamma på att någonting är fel eller att de vill ha vår uppmärksamhet.
Kanske har du vaknat mitt i natten på grund av att barnet gråter i tron att han eller hon behövde dig, men överraskas över att så inte är fallet och finner istället ditt barn gråtandes i sömnen.
Det här är vanligare än du tror och många mammor undrar säkert hur de ska förhålla sig till situationen.
Vet du varför bebisar gråter i sömnen?
Under deras första levnadsår är det normalt för spädbarn att vakna flera gånger per natt och detta beror på att spädbarn har en annorlunda sömncykel än vuxna.
Spädbarn har ofta svårt att falla i djup sömn även när de är utmattade och det kan leda till att de gråter i sömnen. Vissa barn försöker somna om men de vet inte hur man gör. Varför? Därför att de behöver dig.
Mardrömmar är en annan orsak till att bebisar gråter i sömnen. Precis som vuxna har spädbarn också drömmar, men de flesta av deras drömmar har att göra med upplevelser de haft.
Spädbarns sömnstörningar
Spädbarn genomgår flera sömnfaser som en del av utvecklingsprocessen och att vakna under natten är en del av processen.
Ibland går dessa sömnfaser obemärkta förbi då barnen bara gnyr eller snyftar lite.
Vissa faser kan däremot vara ihärdiga och ansträngande. Dessa sömnstörningar som kallas nattskräck påverkar barnen starkt.
I båda fallen är situationen densamma…När mamman går för att titta till sitt barn finner hon att barnet gråter i sömnen. Denna sömnstörning inträffar när barnet befinner sig i djup sömn eller så kallad ortosömn.
Under ortosömnen befinner sig barnen i djup sömn, vilket betyder att de inte kan vakna av sig själva och de är heller inte medvetna om vad som händer.
När bebisar gråter i sömnen kan de vara upprörda, förvirrade och skrämda och de reagerar inte alltid på uppmuntran och tröst.
Nattskräck är inte långvarigt och det är över efter ett par minuter då barnen återgår till att sova lugnt och fridfullt.
Vissa barn vaknar upp i ett förvirrat tillstånd och kan sätta sig upp med öppna ögon. Detta tillstånd heter sömngång och kan pågå i 5-15 minuter. Om du försöker lugna och påverka ditt barn i detta skede förvärrar du endast situationen.
Hur lugnar man ett barn som fortfarande sover?
Om ett barn gråter i sömnen bör du bibehålla lugnet, vänta och iaktta.
När barn gråter eller gnyr i sömnen behöver det inte alltid betyda att de vill vakna. Om deras ögon är slutna sover de.
När bebisar gråter i sömnen är det jätteviktigt att föräldrarna är uppmärksamma på ljuden som de ger ifrån sig.
Genom att reagera på ljudet kan de avgöra vad bebisen behöver. Den kan vara hungrig, frysa eller kanske behöver något annat.
Om så är fallet kommer bebisen inte att somna om så snabbt. Det är viktigt att sköta om våra barn och få dem att må bättre.
När bebisar gråter i sömnen kan de vara upprörda, förvirrade och skrämda, och de reagerar inte på uppmuntran och tröst.
När barnen börjar gråta frampå småtimmarna bör föräldrarna vara lugna och tysta för att inte väcka dem.
Försök att tillfredsställa barnets behov i dämpad belysning och undvik starkt ljus. Om lamporna tänds kan barnet vakna till och tro att det är dags att vakna.
Vi vill göra dig uppmärksam på att det är fullt normalt för barn att ge ifrån sig ljud när de sover. Om barnet gråter eller gnyr bör föräldrarna se efter om han eller hon är vaken eller fortfarande sover.
Råd till mammor med bebisar som gråter i sömnen
Det bästa rådet vi kan ge till mammor är att de inte ska försöka väcka barnet när det gråter i sömnen. Försök istället att vara så tyst som möjligt, var i närheten och vänta och se om han eller hon lugnar ner sig.
Dessa episoder kan inträffa helt spontant, men de kan också vara ett resultat av yttre påverkan, det vill säga att de kan uppkomma vid återkommande oljud eller om barnets säng har flyttats. Det bästa är att undvika alla slags förändringar under sömnen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
- Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
- INNOVACIÓN, E. Guía de Práctica Clínica sobre Trastornos del Sueño en la Infancia y Adolescencia en Atención Primaria. https://www.aepap.org/sites/default/files/documento/archivos-adjuntos/gpc_489_insomnio_infadol_lain_entr_compl.pdf
- López, S. A. Trastornos del sueño en la infancia. Trastornos del sueño en el niño: identificación y herramientas para su manejo. https://www.spapex.es/sites/default/files/trastornos_suenyo.pdf
- Rápida, G. (2011). Guía de práctica clínica sobre trastornos del sueño en la infancia y adolescencia en atención primaria. https://portal.guiasalud.es/wp-content/uploads/2018/12/GPC_489_Trastorno_sue%D0%B4o_infadol_Lain_Entr_rapida.pdf
- Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida: ¿Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf