7 tips på hur du skapar ett lyckligt moderskap

7 tips på hur du skapar ett lyckligt moderskap
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 november, 2018

Ingenting går upp mot ett lyckligt moderskap. Det är en av de bästa upplevelserna i en kvinnas liv. Det innebär överväldigande förändringar men också underbara upptäckter.

Sättet vi upplever moderskapet beror i stort på vilken attityd vi adopterar gentemot det. Moderskapet är helt klart en upplevelse som är full av känslor och det är viktigt att vi är redo att gå igenom det med entusiasm.

Även om moderskapet inte är fritt från komplikationer eller ledsamhet, är det möjligt att njuta av det till fullo.

Nycklar till ett lyckligt moderskap

Även om det inte finns någon manual att följa för ett lyckligt moderskap så finns det några tips som kan användas för att uppnå det. Dessa tips kan hjälpa oss att hantera denna magiska men också överväldigande erfarenhet.

Här kommer några tips för ett lyckligt moderskap:

Tilltro

Det är viktigt att kultivera en attityd av tillit under moderskapet. Mödrar måste lita på sig själva och sina instinkter.

Förutsätt det bästa och övertala dig själv om att allt kommer att bli okej. Känn dig säker på att om en svår situation uppstår så vet du hur man löser den.

Lycklig mamma och dotter

Motsatsen till tilltro är vånda. En person som våndas förväntar sig alltid att något dåligt ska hända. Om osäkerhet tillåts växa kan allt annat köra fast.

Det är alltid bättre att utveckla en positiv attityd. Detta kommer att hjälpa dig till ett lyckligt moderskap.

Lär dig att be om hjälp

Vissa kvinnor vill inte vara mödrar. De vill vara supermammor. De vill att allting ska vara perfekt och under kontroll. När de misslyckas, känner de sig skyldiga. De tror att mammor aldrig gör misstag.

Ingen mor kan ta hand om allting hela tiden. Tvärtom måste du ofta be om hjälp. Det innebär inte att du inte är kapabel, det innebär bara att du är mänsklig och inte en ofelbar maskin.

Ta smarta pauser

Det här tipset komplimenterar det förra. Om en mor är överarbetad kommer hon inte njuta av sitt moderskap. Tvärtom, sakta men säkert kommer hon att känna sig mer och mer överväldigad. Det här utmattar hennes fysiska och psykiska hälsa.

Detta är varför det är viktigt att ta frekventa pauser. Ta ett par timmar för dig själv. Tid för ditt personliga nöjes skull. Gå ut någonstans där omgivningen får dig att slappna av eller bara vila från din vanliga rutin och sov ett par timmar extra.

Idealisera inte moderskapet

En mor är inte en person som vet allt. Inte heller är hon en person som kan förhindra att varje form av obehag drabbar hennes barn. Hon är någon som ger hundra procent av sig själv till sina barn.

Barn ser sina mödrar som allsmäktiga och det är en del av deras utveckling. Deras uppfattning är dock långt ifrån verkligheten eftersom mödrar är människor och moderskapet är en brännande uppgift.

Även excellenta mammor gör tusentals misstag. Men det innebär inte att moderskapet inte har sin speciella magi.

Se dig om efter stöd

Att uppleva ett lyckligt moderskap kräver mycket stöd. Del av detta stöd bör ges av din partner och den andra delen av familjen.

Det finns dock en annan källa till stöd som kan vara ännu bättre: andra mödrar. Andra mödrar som går igenom samma saker kan erbjuda ovärderlig hjälp.

Att bygga ett litet nätverk med andra mödrar är en god idé. Det kan vara renande och även användbart för att lösa tvivel och stärka band.

Ingen förstår en mor bättre än en annan mor. Att ha goda vänner kan också hjälpa dig att uppleva ett lyckligare moderskap.

Assimilera separation

Separation mellan mor och barn börjar vid födseln. Från och med då börjar bebisen leva sitt eget äventyr i världen. Det är vad evolution och tillväxt handlar om.

Mamma och son leker

Detta är en av de svåraste aspekterna för mödrar. Det är inte lätt att lära sig att skapa rätt mängd distans. Det kräver sunt förnuft och framförallt en hel del kärlek och önskan att lära sig. Det är omöjligt att ha ett lyckligt moderskap utan att vara medveten om vilken form av anknytning och frigörelse som krävs.

Forma din egen åsikt

Från det att du blir gravid kommer du att få höra andras råd. Alla ställer en hel del frågor och har en tendens att kritisera. Ibland kan du även motta smicker och ord av beundran.

Du kan inte skapa ett lyckligt moderskap om du är beroende av andras åsikter. Det är väldigt viktigt att du stärker dina egna kriterier.

Låt dig vägledas av din instinkt och tro alltid att du gör det bästa du kan. Glöm inte heller att bortse från negativitet och okonstruktiv kritik. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.