Vad ska du göra om bebisen har trillat ur sängen?
Det kan hända alla. Om din bebis har trillat ur sängen, få inte panik. Tänk lugnt igenom vad du ska göra.
Först och främst, behåll ditt lugn om din bebis har trillat ur sängen
Bebisens ben är mycket flexibla, och frakturer är inte vanliga. Om bebisen har trillat ur sängen, så måste du först och främst vara lugn. Du tänker bättre och agerar mer rationellt med ett lugnt huvud.
På så sätt kan du avgöra om du behöver ta din bebis till akuten, eller om det inte var så farligt och ni kom undan med bara förskräckelsen.
När du vidtar åtgärder bör du utvärdera några specifika saker. Först och främst, höjden som barnet föll från. Var det en stol, sängen eller en soffa?
Om han föll medan han gick, kommer det sannolikt inte att påverka honom mycket. Det här är viktigt att avgöra för om du ska ringa till läkaren eller åka in till sjukhuset akut.
Med eller utan blod
Slag mot huvudet eller ryggen är de mest allvarliga. Om din bebis landar på dessa ställen, bör du undersöka honom noga och titta efter dessa saker.
Kontrollera om det finns blod, leta upp såret och förbind det med gasväv och lätt tryck eller ett plåster om det är mindre. Om det inte slutar blöda eller om såret är väldigt stort, bör du ta er till akuten.
Om såret är litet och det slutar blöda med tryck, kan du vänta och se hur det läker. Kom ihåg att mycket blod kan komma ur sår på huvudet, även om det inte är farligt.
Om det inte finns blod, leta efter en bula eller ett märke för att avgöra var han slog sig. I de flesta fall behöver du bara kyla ner området med is. Du bör dock vara uppmärksam på andra symtom.
Kräkningar och smärta
Om ditt barn kräks omedelbart efter att ha fallit, är det vanligtvis ett skäl att ta honom till sjukhuset. Men om din bebis kräks efter några minuter av gråt, behöver du inte oroa sig så mycket.
Det är normalt för barnens hals att bli irriterad när de gråter. Sedan börjar de hosta och kräkas. Men om detta händer upprepade gånger och kräkningarna är kraftiga, bör du söka medicinsk hjälp.
Smärta är också en bra indikator. Återigen, om det går över snabbt, har du inget att oroa dig för. Å andra sidan, om smärtan inte går över och ditt barn gråter och skriker, är det bäst att åka in till akuten.
Barnet är förvirrat och desorienterat
Om ditt barn är förvirrat, desorienterat eller förlorar medvetandet, åk in till sjukhuset. Om han är mycket sömnig och det är svårt att väcka honom, ska du också ta er till akuten.
Anfall, kramper och konvulsioner är skäl att direkt uppsöka akutvård, liksom svårigheter att röra sig, se eller tala.
Om ditt barn blöder från öronen eller näsan, måste du söka omedelbar hjälp. Du bör också ta er till en doktor om det finns blod i ögonvitorna.
Vidare, om du ser att någon kroppsdel har blivit missformad eller ligger i ett konstigt läge, till exempel armar eller ben, eller inflammation i hårbotten, ta er till doktorn. Dessutom är förändringar i pupilstorlek eller ovanliga ögonrörelser också skäl att gå in till akuten.
Om bebisen har trillat ur sängen kan ditt barn se ut att må bra och agera normalt efteråt. I dessa fall är det bäst att stanna hemma och se hur han repar sig. Ta minst 24 timmar för att hålla koll på eventuella symtom.
Har ditt barn trillat ur sängen? Då vill du veta hur du undviker det nästa gång!
Du kan inte alltid undvika fall eftersom de är en del av ditt barns motoriska utveckling. Vad du kan göra är att se till att dessa fall inte är allvarliga.
För att minska konsekvenserna finns det flera saker du kan göra. Börja med att skydda hörnen på dina möbler, ta bort mattor eller gör dem halksäkra.
Det är viktigt att placera säkerhetsgrindar längst upp och längst ner i trappan och gör dig av med allt som kan få din bebis att snubbla. Ta bort stolar och bord nära fönster.
När din bebis är på skötbordet, lämna den aldrig ensam för den kan rulla runt eller hasa sig över kanten och falla.
Slutligen, när ditt barn är i en kundvagnen i affären, i bilen, i vagnen eller i en barnstol bör det ha på sig säkerhetsbälte.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mª Jesús Esparza and Santi Mintegi. Aeped. 2016. Prevention of unintentional injuries. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/guia-padres-prevencion-lesiones-no-intencionadas.pdf
- Texaschildrens.org. Prevention of falls. https://www.texaschildrens.org/sites/default/files/IP_PreventingFalls_SP.pdf