Ta hand om din bebis på bästa sätt

Ta hand om din bebis på bästa sätt
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här är några allmänna riktlinjer för att ta hand om din bebis på bästa sätt. Dessa kommer att vara mycket bra att ha för att ta hand om ditt barns grundläggande behov kontinuerligt och med hög standard.

Riktlinjer för att ta hand om din bebis

Barnets första år i livet är nyckeln till hans eller hennes psykomotoriska utveckling och beteendeutveckling. Av denna anledning finns det vissa parametrar som måste uppfyllas för att ge det särskild omvårdnad under detta viktiga tillväxtstadium.

Amma ditt barn

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att amning är viktigt för att stärka barnets immunförsvar. Dessutom ger bröstmjölk en balanserad kost med näringsämnen och vitaminer för den nyföddas anatomiska utveckling.

Ge endast så mycket mat som bebisen behöver

Spädbarns magar är små vid födseln. Detta innebär att barn ska dricka en liten mängd mjölk varannan till var tredje timme. Om du håller dessa tider bidrar det till barnets tillväxt tack vare en balanserad kost.

Smaken av mjölken påverkas av det vi äter. Därför måste du se till att mjölken som ges till barn smakar rätt. Under amning är det inte lämpligt att äta vissa livsmedel, som sparris, kronärtskockor eller starka drycker. Detta får mjölken att anta en bitter smak och barnet kommer inte att acceptera det.

När det händer är det bäst att vänta på att bröstmjölken återfår sin vanliga smak och vänta ett par timmar innan du matar barnet igen.

Bebis som ammar

Reglera ditt barns temperatur

För att ta hand om din bebis på bästa sätt måste du se till att den har en behaglig temperatur. Innan du lägger ner ett barn på sängen, värm upp lakanen till en temperatur på 20 grader. Spädbarn brukar gråta när de är kalla och varma lakan kan vara en lösning. Dessutom kommer detta bidra till att förhindra förkylningar.

Ta hand om din bebis hud

Bebisars hud är mycket känslig, varför den måste tas om hand från det ögonblick de föds. Det rekommenderas att alla plagg tvättas eller steriliseras innan du sätter dem på din bebis för första gången.

Det är mycket bra att använda tyg som bomull, linne eller ull. Dessa är de bästa för att ta hand om din bebis så att dess hud inte tar skada, särskilt från 0 till 4 års ålder.

Uppkomsten av allergier kommer också att undvikas med dessa material eftersom de absorberar svett.

Livets första år är nyckeln till psykomotorisk utveckling och beteendeutveckling.

Fukta och rengör ditt barns hud

Genom att regelbundet byta din bebis blöjor kommer du att ta hand om dess intima kroppsdelar och komfort.

Innan du sätter på en blöja, är det lämpligt att försiktigt rengöra barnets könsorgan och återfukta området för att förhindra att huden blir irriterad. Värme och fukt genereras av barnets urin och kan orsaka hudirritation och obehag.

Fotriktiga skor

När barn börjar krypa rekommenderas att de använder mjuka eller flexibla skor med starkt stöd. Detta kommer att förhindra stötar och märken på huden på barnets fötter. Den här fasen är speciell och föräldrarna bör vara noggranna för att undvika skador och obehag.

Klipp naglarna en månad efter födseln

Detta är ett något kontroversiellt ämne med en rad olika åsikter. Men vissa experter säger att det inte är nödvändigt att klippa naglarna på en nyfödd, åtminstone under den första månaden. Det är endast lämpligt att göra det innan dess om din lillas naglar trasslar in sig i dina kläder.

Klipp dem direkt efter badet. Linda in bebisen i en handduk så att den inte kan röra sig för mycket och gör ett rakt klipp. Om den inte vill vara stilla, kan det göras när den sover.

Ta hand om din bebis

Undvik att skaka barnet

Om du bryr dig om ditt barn, skaka det aldrig under några omständigheter. Att skaka små barn kan orsaka hjärn- och ryggskador.

Föräldrar svingar ofta sina barn energiskt för skojs skull eller för att se hur de reagerar. Du måste veta att tills deras muskler är utvecklade, kan de inte hantera det.

Dessa tips för att ta hand om din bebis kan undvika många olyckor och mycket oro. Många av dem är nödvändiga så att barn kan utvecklas på ett bra sätt allteftersom de växer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.