Näshygien hos bebisar: 6 saker att tänka på

Näshygien hos bebisar: 6 saker att tänka på

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2018

Det kan vara ganska svårt att upprätthålla god näshygien hos bebisar eftersom de är så sköra. Men allt handlar om att vara försiktig och inte använda för mycket kraft.

En täppt näsa är irriterande för alla. Det är frustrerande och enerverande att inte kunna andas ordentligt , speciellt när det är dags att sova. För bebisar blir det än mer komplicerat eftersom de inte kan snyta sig eller på annat sätt sköta sin egen näshygien.

Det är därför viktigt att föräldrar tar hand om det åt dem och håller luftvägarna fria från slem som kan ansamlas där.

När är det viktigt att rensa näsan på bebisar?

Det rekommenderas att rensa näsan när bebisen inte kan andas ordentligt på grund av slem som blockerar luftvägarna.

Det är inte bara för att låta barnet andas bättre, utan även för att undvika problem som bihåleinflammation och öroninflammation. Det är tyvärr relativt vanligt hos bebisar.

Det är rekommenderat att ta hand om bebisars näsa innan de sover och äter, så att de kan sova och äta utan obehag i luftvägarna.

Sätt att tömma näsgångarna

Ett rekommenderat sätt att tömma näsgångarna på bebisar är att använda en luftfuktare eller hitta ett sätt att fukta rummet där bebisen befinner sig.

Det är speciellt bra på vintern, eftersom värmesystem kan torka ut luftvägarna och förvärra problemet.

Du kan t.ex. fukta ett rum genom att koka en stor kastrull vatten.

Ytterligare rekommendationer

  • Tvätta händerna ordentligt för att förebygga infektioner.
  • Försök att se till att bebisen är bekväm så att den inte skräms eller gråter.
  • Ha alla redskap nära till hands så att nästömningen går fort. De vanligaste inkluderar saltlösning, en nässköljare och en nässug.
  • Ha en handduk eller våtservett nära till hands.
  • Var försiktig när du hanterar bebisens näsa.
  • Tvinga inte bebisen om den stretar.
Tops för ytlig rengöring

Hur man upprätthåller näshygien hos bebisar

Du måste vara väldigt varsam för att få bra resultat och hålla bebisen bekväm. Om ditt barn är tillräckligt gammalt för att följa instruktioner ska du be henne att luta huvudet framåt över ett handfat.

Men om det rör sig om en bebis måste du lägga honom på en mjuk yta, såsom ett skötbord eller en säng.

Efter det ska du se till att han ligger still, och det kan vara svårt. Försök att hålla honom så lugn som möjligt för att se till att han inte gör sig illa eller känner sig obekväm.

För att försäkra att bebisen inte rör på sig är det bäst att låta någon hjälpa dig. Om du är ensam kan du slå in honom i en filt tillfälligt, givetvis inte för hårt.

Hur man använder saltlösning

För god näshygien hos bebisar är det bäst att använda ett fysiologiskt serum beroende på hur intensivt slemmet är. Om bebisen har mycket slem eller om det är väldigt tjockt kan du applicera serumdroppar genom näsborrarna.

Om bebisen inte har särskilt mycket slem eller om det inte är tjockt kan du bara applicera några droppar av saltlösningen. För att göra det så effektivt som möjligt kan du värma upp serumet lite innan du applicerar. Det ska bara vara lite varmt, inte hett.

Det gör vätskan mindre jobbig för bebisen.

Mamma med bebis

Steg att följa för god näshygien hos bebisar:

1. Med hjälp av en pipett droppar du (eller mer om det behövs) in i varje näsborre. Om du gör så istället för att föra in redskapet i barnets näsa upplever barnet mindre obehag.
2. När vätskan kommer in i näsborren ska du inte låta barnet andas genom munnen (håll varsamt igen vid hakan) så att han andas genom näsan och blir av med slem och snor.
3. Använd inte en nässug eller sköljkanna direkt, eftersom kroppen kan bli av med slem på egen hand.
4. Använd endast nässug när du märker att snoret är extremt tjockt och bebisen inte kan bli av med det på egen hand.
5. När du använder en nässug ska du göra det varsamt och försiktigt, eftersom du kan skada öronen eller till och med få snoret att nå öronen och skapa en infektion.
6. De mest rekommenderade nässugarna är sådana med glödlampsdesign, eftersom det är lättare att kontrollera suget med dem.
7. “Päron”-varianten av nässugare används knappt längre eftersom de inte är effektiva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marchisio P., Picca M., Torretta S., Baggi E., Pasinato A., Bianchini S., Nazzari E., Esposito S., Principi N. Nasal saline irrigation in preschool children: A survey of attitudes and prescribing habits of primary care pediatricians working in northern Italy. Ital. J. Pediatr. 2014; 40: 47. doi: 10.1186/1824-7288-40-47.
  • Slapak, Ivo & Skoupa, Jana & Strnad, Petr & Horník, Pavel. (2008). Efficacy of Isotonic Nasal Wash (Seawater) in the Treatment and Prevention of Rhinitis in Children. Archives of otolaryngology–head & neck surgery. 134. 67-74. 10.1001/archoto.2007.19.
  • How to give our child nose ointment, drops or spray. NHS. Great Ormond Street Hospital for Children (NHS Fundation Trust). [Online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.