När kan du börja gå ut med din bebis?
När din bebis anländer kan du förmodligen inte vänta på att få njuta av vackra eftermiddagar utomhus när ni går tillsammans med barnvagn. Det är också trevligt att gå ut och besöka mor- och farföräldrar, släktingar och vänner med den nya familjemedlemmen. Därför ställer nya föräldrar ofta frågan: När är det okej att börja gå ut med min bebis?
Ditt nyfödda barns immunförsvar håller fortfarande på att utvecklas. Av denna anledning, och speciellt under de första veckorna i livet, kan han eller hon vara mer mottaglig för skadliga mikroorganismer som finns i er närmiljö.
På grund av detta tenderar många mammor att vara försiktiga när de väljer att gå ut med sina barn. Under dessa första dagarna lämnar de vanligtvis inte hemmet med barnet, såvida de inte måste gå till doktorn eller barnavårdscentralen.
Den rekommenderade åldern att börja gå ut med barnet är en mycket vanlig fråga bland nya föräldrar. Här är några viktiga överväganden:
När ska du börja gå ut med din bebis?
Även om det finns olika åsikter i den här frågan, kan barn vanligtvis tas ut redan dagen de lämnar sjukhuset där de föddes. Detta gäller givetvis bara så länge det inte finns någon uttrycklig rekommendation från vårdteamet som indikerar ett annat tillvägagångssätt.
Även om det inte är absolut nödvändigt att gå ut så medför det många fördelar för både mor och barn. Om mamman känner sig instängd eller överväldigad och behöver frisk luft är en kort promenad det bästa botemedlet.
Samtidigt kan det också vara positivt för ditt barn att få frisk luft och ha lite kontakt med omvärlden. När du återvänder märker du att ni båda känner er lugnare och bättre till mods.
Välj rätt miljö för barnet
Det bästa är att välja öppna miljöer med mycket lite oljud när du börjar gå ut med din bebis. Annars kan barnet störas, särskilt av höga trafikljud eller om det finns många människor som pratar högt. Så det är bäst att inte ta din bebis med på shopping ännu, och håll dig borta från konserter.
Cigarettrök bör också undvikas till varje pris. Var dessutom väldigt försiktig med väderförhållandena. Kalla, blåsiga och regniga dagar bör undvikas på samma sätt som väldigt heta dagar med dålig luft och smog.
Hur länge kan ni vara ute?
Det är inte bra för din bebis att tillbringa hela dagen på språng. Det är en bättre idé att ta korta promenader ibland när solen inte är för stark. Kom ihåg att du som nybliven mamma också kan känna dig trött snabbare än du är van vid.
Den inaktivitet du har upplevt under flera månader av graviditeten, tillsammans med den extra vikten från barnvagnen och barnvagnsväskan, kan göra en lång promenad till en obehaglig och ansträngande upplevelse.
Så länge barnläkaren inte direkt avråder, kan barn vanligtvis tas ut på en promenad dagen de lämnar sjukhuset där de föddes.
Ta med de saker du behöver
Att ta ut din bebis på en promenad betyder inte att dess grundläggande behov kommer att sluta att göra sig påminda. Under sina första dagar i livet är de enda saker den gör att sova, äta och använda blöjan.
Kom därför ihåg att lägga ner allt du behöver i din barnvagnsväska. Nappflaska, filt, tvättlappar, varma kläder och rena blöjor får inte glömmas bort.
Kom ihåg att du inte kan byta på din bebis precis var som helst. Om det finns en offentlig toalett i närheten, ta dig dit. Om detta inte är ett alternativ är det bäst att gå hem så snart som möjligt.
Försiktighetsåtgärder för när du börjar gå ut med din bebis
Under de första sex månaderna ska barnet inte utsättas för direkt solljus någon längre stund. Om du bestämmer dig för att börja gå ut med din bebis, se till att du gör det en måttligt solig dag. Dessutom kan du fälla upp barnvagnens överdel så att du skyddar din bebis om den befinner sig i direkt solljus.
Du måste också vara försiktig med insektsbett. Eftersom det inte är tillrådligt att applicera myggmedel på en bebis hud, är det lämpligt att hålla honom eller henne övertäckt under hela turen. Var dock försiktig så att du inte överhettar bebisen. Men i allmänhet behöver bebisar mer kläder än vuxna för att hålla sig vid en bekväm temperatur.
Slutligen får du inte glömma att det inte bara är miljön som representerar ett eventuellt hot mot ditt barns hälsa. Undvik att ha kontakt med sjuka personer och försök dessutom be vänner och familjemedlemmar att tvätta händerna innan de rör vid din bebis.
Även om du bör försöka undvika att bli för upptagen med hygien så måste varje mamma vara medveten om hur känslig hennes lillas hälsa är.
När du känner dig redo att börja gå ut med din bebis, kan du vara mer avslappnad och trygg i att hans eller hennes kropp är redo att komma i kontakt med bakterier och virus. Det är det enda sättet för din bebis att träna upp och stärka sitt immunförsvar.