Hur mycket mjölk behöver spädbarn dricka?

En av de frågor som upptar nya mammor mest är hur mycket mjölk spädbarn behöver dricka. Barnläkare brukar få frågor som: Får min bebis i sig tillräckligt med mjölk? Matar jag min bebis för ofta? Innan du blir överväldigad kan vi berätta för dig att det finns indikationer som visar huruvida din lilla äter rätt mängd. Läs och njut när ditt barn växer sig starkt och friskt.
Hur mycket mjölk behöver spädbarn dricka?

Senaste uppdateringen: 12 april, 2019

Alla mammor brukar undra över hur mycket mjölk deras spädbarn behöver dricka. Detta är normalt eftersom alla föräldrar vill vara säkra på att deras barn är starka och friska. Mängden mjölk som behövs varierar dock från en bebis till en annan.

Hur mycket mjölk behöver spädbarn dricka?

Först och främst är det viktigt att veta att Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar exklusiv amning fram till 6 månaders ålder. Anledningen är att en mammas bröstmjölk innehåller allt som en bebis behöver för att växa sig frisk och stark.

Därför finns det ingen specifik mängd mjölk som ditt barn behöver dricka. Snarare bör du amma så ofta som din bebis vill.

Det finns vissa situationer som kräver att du ger bröstmjölksersättning istället. Naturligtvis är det ditt barns läkare och din barnmorska som kommer att ge dig exakta instruktioner kring hur du ska bära dig åt med det.

Du kan dock fortfarande beräkna hur mycket ersättning du ska ge din bebis. Det beror på din bebis vikt, ålder och andra tecken som den visar upp.

Hur man beräknar hur mycket mjölk spädbarn behöver

Under de första 6 månaderna i livet får barnen alla de näringsämnen de behöver genom amning eller ersättning. Därför kan ett nyfött barns behov variera och vid vissa tillfällen behöver du mata honom eller henne varannan eller var tredje timme. Några aspekter som hjälper dig att beräkna din bebis behov är följande:

Din bebis vikt

Om du känner till din bebis vikt kan du förbereda 1,5 dl ersättning per kg. Till exempel, om din bebis väger 3,5 kg, kan du erbjuda honom eller henne drygt 5 dl mjölk per dag.

Under din lillas första dag i livet kommer han eller hon inte att dricka mycket. Emellertid ökar volymen med tiden.

Det är viktigt att påpeka att det här är ett enkelt riktmärke att använda för att hjälpa dig att bestämma mängden mjölk som ditt barn kan ta in. Det finns dagar som ditt barn kan dricka mer och dagar där han eller hon kommer att dricka mindre.

Vad säger din bebis till dig?

Ett annat sätt att beräkna hur mycket mjölk spädbarn behöver dricka är att titta efter de tecken som de ger oss som tyder på hunger. Det finns vissa stunder när ditt barn kommer att vara hungrigare i hans eller hennes utveckling. Håll därför ett öga på följande tecken:

  • Din bebis fortsätter gråta även efter att du har matat den. Din bebis kan också tyckas orolig, suga på fingrarna och gnugga sig i ansiktet. Om så är fallet kan din bebis mycket väl fortfarande vara hungrig.
  • Å andra sidan, om din bebis inte mår bra, kan han eller hon ofta dricka mindre mjölk än vanligt.
  • Det kommer att finnas tillfällen när din bebis kan dricka mer än han eller hon verkligen behöver, och då kommer det ofta upp igen. Detta är en annan indikator på hur mycket ditt barn kan dricka.

Världshälsoorganisationen rekommenderar exklusiv amning till 6 månaders ålder. Anledningen är att en mammas bröstmjölk innehåller allt som en bebis behöver för att växa sig frisk och stark.

Experter på ämnet påpekar att du ska mata ditt barn så ofta som han eller hon behöver. Du måste dock lära dig att identifiera ditt barns behov. Att amma är mycket tröstande för spädbarn, så det är också sant att barn kan äta för att de är ledsna eller oroliga.

Vet du hur mycket mjölk spädbarn behöver?


Hur vet jag om min bebis får i sig tillräckligt med näring?

Det är en sak att veta om din bebis är mätt och belåten. Det är en annan sak att veta om din bebis har fått i sig all den näring han eller hon behöver. För att veta detta kommer din barnläkare att kontrollera ditt barns tillväxt och utveckling.

Ett gott tecken är att ditt barn växer och att hans eller hennes tarmrörelser är normala, alltså att bebisen kissar och bajsar som han eller hon ska. Och självklart, om ditt barn verkar riktigt lugn och nöjd efter matningen, är det ett annat tecken på att han eller hon har fått i sig tillräckligt med näring.

Kom ihåg att alla barn är olika. Undvik därför att vara alltför strikt i fråga om kvantiteter och scheman under de första månaderna. Om din bebis verkar glad, välmående och stark, kan du vara säker på att du gör ett bra jobb.

Sammanfattningsvis, att veta hur mycket mjölk ditt spädbarn behöver dricka är användbar information. Det ger dig en uppfattning om vad han eller hon behöver för att växa sig frisk och stark.

Kom ihåg att din lilla också behöver kärlek och omsorg. Fråga alltid din barnläkare eller BVC om det är något som oroar dig. Och kom ihåg att njuta av varje ögonblick med din bebis – den växer så fort!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morton, J. (1990). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Journal of Human Lactation. https://doi.org/10.1177/089033449000600331
  • American Academy of Pediatrics. Amount and schedule of formula feedings. www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx. Updated November 21, 2015.
  • Labiner-Wolfe J, Fein SB, Shealy KR. Infant formula-handling education and safety. Pediatrics. 2008;122 Suppl 2:S85-S90. PMID: 18829836 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18829836.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.