Frågor och svar om prematura bebisar

Prematura bebisar behöver specialvård så de kan fortsätta växa på ett hälsosamt sätt. Din ansvarige läkare kommer att guida dig genom processen.
Frågor och svar om prematura bebisar

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2020

När föräldrar först får höra om prematura (för tidigt födda) bebisar har de allt som oftast tusentals frågor om hur man ska ta hand om dem.

Man anser en bebis vara prematur när den föds innan graviditetens 37:e vecka. Detta betyder dock inte att alla för tidigt födda barn kommer att ha samma problem.

De vanligaste frågorna och svaren om prematura bebisar

Barn födda innan den 28:e graviditetsveckan är vanligen de mest utsatta. I dessa mer allvarliga fall är det viktigt att följa barnläkarens riktlinjer. Du måste se till att göra allt rätt.

Här nedanför kommer vi att förklara några av de vanligaste funderingarna angående prematura bebisar.

Är det mammans fel att bebisen föddes för tidigt?

Nej, det är inte mammans fel. Den enda anledningen som möjligen kan påverka är om mamman har högt blodtryck. Bebisen kan också födas för tidigt om moderkakan inte har optimal placering eller inte är fullt utvecklad.

Är bebisens liv i fara?

Nuförtiden har läkarvetenskapen gjort stora framsteg och dessa graviditeter blir mer och mer vanliga. Allt beror på bebisens födelsevikt, i vilken vecka hen föds och om hen har mer allvarliga problem med sin hälsa. 

Den största risken är, som vi nämnde tidigare, förknippad med bebisar födda innan vecka 28.

Barn födda innan vecka 28 är vanligtvis mer utsatta. I dessa fall är det viktigt att följa alla riktlinjer från barnläkaren.

Kan sex under graviditeten leda till för tidig födsel?

Sexuella aktiviteter frigör oxytocin, ett hormon som kan stimulera livmoderns sammandragningar. Om kvinnan redan gått in i ett förlossningsarbete påskyndar alltså sexuella aktiviteter förloppet. 

Därför rekommenderar läkare att man avstår sex om man har tecken på en för tidig förlossning. Det kan göra så att bebisen föds för tidigt.

En prematur bebis sover.

Kan viss typ av mat leda till för tidig födsel?

Generellt sett får mammor som äter ordentligt, undviker farliga ämnen och har tillgång till bra mödravård de bästa resultaten av sin graviditet. Dock finns det alltid undantag.

Det är också möjligt att kvinnor som gjort allting rätt ändå föder en prematur bebis. Och andra kvinnor som inte alls har följt riktlinjerna föder ändå fullgångna barn. Allt beror i slutänden på den individuella graviditeten.

Om bebisen ligger på en neonatal avdelning, kan föräldrarna ändå träffa sin bebis när som helst?

Det beror på sjukhuset. Generellt tillåter majoriteten av alla sjukhus föräldrarna att hälsa på sin bebis när som helst, när de själva vill. Sjuksköterskorna brukar också hjälpa föräldrarna att flytta, ta hand om och bada sin bebis.

Blir prematura bebisar oftare sjuka än fullgångna barn?

Prematura barn har ofta ett underutvecklat immunsystem som gör dem mer känsliga för infektioner. Därför är det alltså viktigt att hålla goda hygienrutiner. Tvätta alltid dina händer med tvål, även om det inte sker någon fysisk kontakt. Du vill minimera mängden bakterier som barnet utsätts för.

Barn kan också födas efter beräknat förlossningsdatum. Barn anses vara överburna om de föds efter 42 veckor.

Kan en sjukdom under graviditeten leda till för tidig födsel?

Ja, mammans hälsa under graviditeten kan påverka förlossningen. Diabetes, högt blodtryck, anemi och njursjukdomar kan alla direkt påverka hur och när barnet föds.

Dessutom kan kombinationen av en tidig förlossning och mammans sjukdomar göra så att bebisen får en infektion. 

När får en prematur bebis komma hem?

När barnet inte behöver en kuvös för att hålla kroppsvärmen, kan andas själv, kan äta från bröstet eller en flaska och väger runt 2.5 kg kan hen få komma hem. 

Vissa sjukhus har rutiner för att följa upp bebisens mående även i hemmet.

En liten fot på en prematur bebis.

När och hur borde bebisen sova?

Vanligtvis sover prematura barn under de första veckorna upp till 22 timmar per dag. 

Försök att göra omgivningen trevlig för att bebisen ska trivas och må bra. Bebisar borde alltid ligga på rygg och på en fast madrass utan några kuddar. 

Hur tar man hand om en prematur bebis hud?

Läkare rekommenderar att du inte badar barnet varje dag. Huden är mycket mer känslig för infektioner.

Bada barnet max en till två gånger per vecka. Resterande dagar kan du försiktigt torka ansiktet, händerna, alla veck och blöjområdet med en mjuk tvättlapp i tyg och sterila bandage.

Att få en prematur bebis är mycket vanligare än du kanske tror. Det kan hända alla, även om du är vid god hälsa. Det viktigaste är att du vet hur du ska ta hand om din bebis. Dessutom kan du alltid prata med din läkare om du är orolig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.