Behandla mjölkskorv på fyra naturliga och effektiva sätt

Mjölkskorv är ganska vanligt under de första månaderna i bebisens liv. Det är inte ett allvarligt problem men det bör behandlas för att undvika spridning till resten av huvudet eller kroppen. Vi delar med oss av de bästa behandlingarna för att bekämpa mjölkskorv i den här artikeln.
Behandla mjölkskorv på fyra naturliga och effektiva sätt

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Mjölkskorv visas under de första månaderna i barnets liv. Det motsvarar mjäll hos vuxna människor. Vanligtvis handlar det om små gulaktiga eller vitaktiga fjäll på barnets huvudbotten. Här visar vi hur du kan behandla mjölkskorv på fyra effektiva sätt.

Ibland kan mjölkskorv visas på ögonbrynen, ögonfransar, näsan, bakom öronen eller på andra områden av barnets ansikte eller kropp.

Orsakerna till utseendet av mjölkskorv har inget att göra med deras kost. Av denna anledning kommer vi idag att ägna denna artikel åt att utforska mer om ämnet.

Vad är orsakerna till mjölkskorv?

Mjölkskorv är ett resultat av överdriven produktion av fett i talgkörtlarna under de första månaderna av barnets liv.

Det är relaterat till uthålligheten hos moderns hormoner i barnets kropp efter födseln. Dessa hormoner stimulerar talgkörtlarna och producerar en stor mängd talg på ytan av barnets hud.

När barnet växer så minskar hormonhalten. Detta leder gradvis till att mjölkskorv försvinner några månader efter födseln.

Mjölkskorv är inte smittsamt och har inget att göra med brist på hygien. Du borde undvika alltför aggressiva produkter som kan komma att förvärra denna typ av dermatit.

bebis sover

Så gör du för att behandla mjölkskorv effektivt

Mjölkskorv kräver vanligtvis ingen behandling då det försvinner av sig självt med tiden.

Det finns dock mammor som föredrar att behandla mjölkskorv för att förbättra utseendet av deras barn. Här är några av de vanligaste lösningarna:

1. Tvätta barnets hår med milt schampo för att behandla mjölkskorv

Om mjölkskorv finns i hårbotten bör du tvätta barnets huvud med ett lämpligt schampo för att avlägsna överskott av fett. Du behöver inte använda schampo varje dag då det kan torka ut barnets känsliga hud. Varannan dag räcker eller t.om var tredje.

2. Applicera naturliga oljor

Det är möjligt att bekämpa mjölkskorv genom att applicera en eller två droppar sötmandelolja. Detta kan göra deras hårbotten mjukare så att skorvet lättare faller av. För bäst resultat låt dropparna verka på områden där mjölkskorv är synligt före badtid.

Du bör tänka på att vissa allergiker avråder mot användning av mandelolja på grund av risken för allergi orsakad av nötter. Du kan dock ersätta den med olivolja eller arganolja.

Mjölkskorv kan visas på ögonbrynen, ögonfransar, näsan, bakom öronen eller på andra områden av barnets ansikte eller kropp.

3. Ge en mild massage

Att försiktigt applicera en anpassad olja genom att massera hårbotten kan vara mycket positivt.

Vi rekommenderar att borsta hårbotten för att förhindra att skorvet splittras så att du inte behöver ta bort dem med hjälp av naglarna.

4. Behandla mjölkskorv genom att borsta med en mjuk borstkam

Att använda en mjuk babyborste hjälper med att eliminera skorporna. Självklart är det mycket viktigt att borsta hårbotten med extrem mjukhet och känslighet för att inte ytterligare irritera huden.

Om du vill undvika risken för infektion rekommenderar vi att du inte tar bort delarna av skorvet som inte skalar sig själva och att du använder en mjuk borste.

bebis gråter i pool

Vad kan du göra om problemet kvarstår?

Det är alltid bättre att välja naturliga lösningar för att bli av med mjölkskorv. Om du inte märker någon förbättring efter 15 dagars vård rekommenderar vi att du kontaktar en läkare.

Detta är klokt om du märker att röda fläckar bildas på andra delar av kroppen eller att barnet visar tecken på inflammation.

Å andra sidan, om skorporna är infekterade eller inflammerade kan läkaren föreskriva applicering av en svampdödande kräm eller lokala antibiotika för att minska risken för infektioner.

Kort sagt så är mjölkskorv ett vanligt och godartat tillstånd. Det kan dock återkomma även om det behandlas ordentligt eftersom körtlarna fortsätter att producera för mycket talg i flera veckor. Med vaksamhet och anpassad vård kan du sakta ner utvecklingen av mjölkskorv tills den försvinner helt och hållet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dalmau Arias J, VILA AT, Puig Sanz L. Dermatitis Seborreica. Vol 18. Haymarket; 1987.
  • Ridao M, Redondo I. Dermatitis atópica en Pediatría integral: programa de formación continuada en Pediatría Extrahospitalaria. 2012; XVI (3): 213-220.
  • Zambrano A. Dermatitis seborreica. Monografía, Schering, 1990.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.