Är du rädd för ditt barns ankomst? En guide till de första dagarna
Ett barns ankomst kan ge upphov till ångest och spänningar. När datumet närmar sig blir vi mer och mer känslosamma, så det är bra att vidta åtgärder för att hålla oss lugna.
Att leverera en liten bebis till världen är en stor grej. Vi förbereder oss själva på att ta emot en ny medlem av familjen i en harmonisk och fridfull miljö.
Det är viktigt att kontrollera obehagliga känslor av stress och rädsla för att kunna klara av alla de tusentals uppgifter som måste slutföras innan födseln.
Det är normalt att man känner sig desorienterad och har ångest när man kommer hem med bebisen för första gången i sina armar. Många känner kanske tvivel om grundläggande men fundamentala saker som matning, skötsel och hur man lugnar barnet när det gråter, m.m.
Men var inte för hård mot dig själv, för alla nya mammor går igenom det.
Kontrollerad andning är ett fantastiskt redskap som kan användas för att slappna av innan och efter ditt barns ankomst.
Att planera innan födseln
När barnet anländer blir det uppmärksamhetens mittpunkt. Det är därför väldigt viktigt att man planerar i förväg för att underlätta familjens harmoniska utveckling under de första dagarna.
Härunder har vi en lista över saker att tänka på så att de första dagarna inte blir så svåra:
- Familjemåltider: tillred och frys mat som du sedan har tillgänglig.
- Köp allt du behöver för bebisen i förväg: blöjor, hygienprodukter, våtservetter, m.m.
- Kläder och redskap: tvätta och organisera allt som kommer användas av den lille i förhand.
- Använd papperstallrikar under måltider för att göra det lättare att städa.
- Gå igenom sjukförsäkringar för att undvika kriser i sista minuten.
Guide till de första dagarna efter ditt barns ankomst
Det är bra att tänka på följande när ditt barn är hemma:
- Regelbundna besök: Konstanta besök stör ofta ditt barns lugn. Det är viktigt att etablera scheman för besök från familj och vänner.
- Följ barnets rytm: En nyfödd kan vara väldigt krävande på natten. Dra nytta av allt som kan göras innan sängdags så att du inte blir överväldigad och trött.
- Delegera aktiviteter: Om du av någon anledning måste springa ärenden, tvätta eller göra något annat som fokuserar på barnet kan den uppgiften delegeras till någon som är villig att hjälpa till.
- Ta hand om mat: Tiden är nästan alltid begränsad. Att äta hälsosamt och inte skippa måltider är något du måste tänka på. Du måste hålla dig stark för ditt barns ankomst, och ännu mer medan du ammar.
- Lita på dina instinkter: Det är oftast svårt att identifiera vad som oroar barnen, eftersom allt manifesterar sig genom gråt. Om du har misstankar om varför de gråter, följ dina instinkter. Du kommer nästan alltid gissa rätt.
Barnets behov under de första dagarna
Ditt barns ankomst måste vara välplanerat eftersom det behöver en viss miljö för att känna sig bekväm:
- Ställ krubban på en plats i huset där den är lätt att manövrera.
- Bebisar sväljer oftast mycket luft under matningen. Om du får dem att rapa 5 minuter senare undviker du obekväma upplevelser senare.
- Desinficera navelsträngen försiktigt.
- Byt blöjor varannan eller tredje timme.
- Barnets kläder ska vara bekväma och lätta att sätta på så att de inte stör det så mycket.
De första dagarna är inte lätta. Alla behöver tid att anpassa sig och det kan ta ett tag. Om du känner dig utmattad, be om hjälp från familjen eller vänner som kommer vilja hjälpa dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133