Den bästa sovställningen för din bebis

Den bästa sovställningen för din bebis
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Föräldrar provar ofta olika sovställningar för att deras bebis ska somna snabbt, så att de även själva ska kunna sova. I den här artikeln kommer vi titta på den bästa sovställningen för din bebis.

Det är viktigt att man kombinerar bekvämlighet med säkerhet

Det finns vissa sovställningar som ditt barn kommer tycka bättre om än andra, och detta är något som du kommer märka direkt.

Ju mer bekvämt barnet känner sig, desto mindre kommer det att röra på sig och försöka ändra ställning.

Tänk på barnets kroppsspråk. Om barnet börjar vrida på sig och gråta så betyder detta att barnet inte känner sig bekvämt. När detta händer är det viktigt att man håller sig lugn och provar olika sovställningar. Visa din bebis att allt är okej och att du förstår att den inte känner sig bekväm.

Det är dessutom viktigt att du känner dig bekväm som mor, så att du inte tröttar ut dig själv genom att försöka få barnet att sova.

Det är viktigt för er båda att ni kombinerar bekvämlighet och säkerhet för att hitta den bästa sovställningen. Du kommer sakta men säkert se att ni båda kan anpassa er.

Så vilken är den bästa sovställningen?

På rygg: den bästa sovställningen

Att lägga barnen på rygg har alltid varit ett av de mest populära sätten.

Under en lång tid föredrog föräldrar att inte lägga barnet i denna ställning, men nuförtiden rekommenderas den av de flesta pediatriker och det är den bästa sovställningen för bebisar.

Idag vet vi att det är en av de säkraste sovställningarna om barnet skulle kräkas under natten. Barnet ligger horisontellt och munnen är därför helt fri.

Genom att låta barnet sova på rygg minskar vi även risken för plötslig död.

När barnet ligger på rygg har det ett mycket bredare synfält, vilket innebär att det kan titta på dig, röra sig och spraka med benen som svar på stimuli från den omkringliggande miljön.

Barnet kommer känna sig betydligt mer bekvämt i denna ställning. Det kan sträcka ut sina armar och röra vad det vill. Tänk dock på att det kan uppstå skallasymmetri om barnet ligger alltför länge i samma ställning.

Kvinna och bebis i hage.

Andra möjliga ställningar

På sidan

Man kan också låta barnet sova på sidan. När barnet befinner sig i denna ställning kommer det känna sig bekvämt och kommer kunna kräkas utan risk för att sätta i halsen.

Om barnet ligger på sidan kommer det också kunna röra på sig om det vaknar. Vissa experter säger att denna ställning påminner om fosterställningen som barn har inne i livmodern, och att detta är anledningen till att de känner sig bekväma med att ligga på detta vis.

Bli vaggad

Det finns många bebisar som bara kan somna i moderns famn, då hon låter den ligga med huvudet upp samtidigt som hon sakta vaggar.

När barnet befinner sig i denna ställning kan du lägga kinden mot dess huvud och viska tills det somnar. Det är en sovställning som är både varm och mysig och som stärker de emotionella banden mellan er båda. Den enda risken är att barnet kanske vänjer sig vid denna ställning.

Vi rekommenderar att du inte låter barnet vänja sig vid en viss sovställning. Detta kommer göra det enklare för er båda.

Förr eller senare kommer ditt barn behöva lära sig att sova själv. Det kommer därför inte vara bra om du ständigt gungar barnet innan det ska sova.

Vissa föräldrar lägger barnet i en vagga, barnvagnen eller en speciell hammock, vilket gör att de kan gunga barnet till sömns. Detta är en bra teknik men försök att använda den med måtta.

Dessa sovställningar är bra för att få barnet att somna, och stärker dessutom banden mellan mor och barn. Barnet kommer känna sig tryggt och nära modern, precis som i livmodern.

Kvinna med sin bebis.

Andra ställningar

  • På rygg i din famn, samtidigt som du håller om barnet och tittar på då det sover.
  • På ditt bröst. Barnet kommer ligga stabilt och du kommer kunna hålla ett öga på det.
  • Med huvudet på din axel.
  • På rygg i ditt knä. Det är bäst att man lägger en filt under huvudet så att barnet känner sig bekvämt.

Kan barnet även ligga på mage?

Nuförtiden rekommenderas det inte att man låter barnet sova på mage innan det har fyllt ett år.

Vissa föräldrar säger dock att barnet vänder sig för att ligga på magen även om de försöker förhindra det.

Att sova på mage anses vara den minst lämpliga ställningen eftersom det finns en ökad risk för plötslig död.

Om barnet ska sova på mage bör detta ske under uppsikt. Barns muskler stärks då de sover på mage, vilket hjälper dem att hålla uppe huvudet och deras finmotorik förbättras i ett tidigare skede. Det är dock bäst att undvika denna ställning om barnet sover för sig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.