Milier hos nyfödda: Orsaker, symptom och behandling

Milier är vanligt hos nyfödda och orsakar vanligtvis inte några komplikationer. Ta reda på allt om det i den här artikeln.
Milier hos nyfödda: Orsaker, symptom och behandling
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2020

Milier är en hudåkomma vars huvudsakliga kännetecken är små vita knottror eller cystor. Det är mycket vanligt hos nyfödda. Faktum är att 40% av alla spädbarn utvecklar dessa små “finnar” eller knottror.

Milier hos nyfödda

Vad är det?

Milier är en grupp pärlliknande eller gulaktiga vita knottror som ofta förekommer i ansiktet hos nyfödda. De är vanligtvis cirka 1 eller 2 mm i diameter. Specifikt förekommer de på spädbarnets kinder, panna och haka samt på insidan av munnen.

Milier förekommer som små epitelcystor som är fyllda med en keratinhaltig substans. När det pressas ut dyker ett litet pärlliknande ämne ut som bildas av spår av keratinocyter. Man behöver inte göra några tester eller prover för att diagnostisera det.

Milier hos nyfödda

Vad orsakar det?

Milier bildas när epitelceller i huden fångas i de små håligheterna och porerna på ytan. Detta orsakar de små vita pärlliknande knottrorna på huden.

Många föräldrar tror att det är akne i deras barns ansikte. Men milier och akne är helt olika saker.

Har det några komplikationer?

Milier orsakar inga komplikationer. Faktum är att spädbarn inte känner något obehag av det, och de känner inte heller smärta av något slag.

Knottrorna orsakar inte feber, klåda eller något annat obehag. Dessutom behöver milier inte heller någon medicinsk behandling.

Medför det några risker för nyfödda?

Det första man bör tänka på är att dessa cystor är godartade. I mycket sällsynta situationer kan det indikera vissa hudsjukdomar. Till exempel kan det vara kopplat till Bazex-Dupre-Christol-syndromet, Parry-Romberg-syndromet eller Gardners syndrom.

Milier hos nyfödda

Hur man behandlar milier hos nyfödda

Nyfödd hud är mycket känslig. Var därför extra försiktig för att förhindra spridning av bakterier som kan orsaka problem.

Här följer några saker att tänka på:

  • Gnid inte och försök inte att trycka ut finnarna. Detta kan skada ditt barns hud och lämna ärr.
  • Vi rekommenderar att du rengör det drabbade området med specialtvål för nyfödda.
  • Om milier utvecklas när ditt barn är äldre eller utvecklas i mer känsliga områden, som munnen eller ögonen, kan det ta upp till fyra månader att läka ut.
  • Om det inte försvinner på tre månader, gå till barnläkaren. Hon eller han kommer att berätta vad du ska göra.

Även om de flesta fall inte kräver någon specifik behandling är det viktigt att du får en medicinsk utvärdering som kan lugna dig som förälder.

Dessutom undviker du onödiga behandlingar som faktiskt kan göra mer skada än nytta för ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.