Råd för när barn suger på sina fingrar

Barn lägger sig till med olika vanor för att slappna av och trösta sig själva, bland annat suger de på sina fingrar. Några av dessa vanor kan dock ha skadliga konsekvenser för hälsan.
Råd för när barn suger på sina fingrar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 september, 2019

De flesta barn suger på sina fingrar. Vanligtvis förvärvas vanan redan i magen på mamman, så det är helt normalt bland nyfödda och brukar hålla i sig ganska länge.

Många barn stoppar in ett enda finger i munnen, gärna tummen, och suger på det. Andra föredrar två eller till och med delar av knytnäven. Några gnuggar sig med en filt eller en nalle medan de suger. Det här ingår i en bebis ritual för naturlig avslappning. Men hur länge anses detta normalt?

Varför barn suger på sina fingrar

Genom att suga på fingrarna, nappar eller snuttefiltar etableras en fin kontakt mellan barnet och världen runt omkring. Vanan kan vara upp till 2 eller 3 års ålder. Om barnet är nervöst, osäkert eller väldigt bortskämt kan det ta mycket längre tid.

Hur länge ska jag tillåta det?

Det är lämpligt att övervaka vanan och inte låta den pågå för länge, eftersom det kan få konsekvenser för ditt barns hälsa. Många barn slutar av sig själva. Andra har lite mer problem och behöver hjälp, medan vissa byter ut fingret mot en napp.

Vanan används för att lugna ner barn i en stressande situation eller för att hantera en oroande känsla. Man kan säga att det är barns sätt att koppla av.

Om barn suger på sina fingrar under för lång tid ökar dock sannolikheten för att defekter eller abnormiteter uppträder i tänderna och tandköttet senare. De kan också få problem med käkarna.

baby suger på tummen

Min bebis suger på sina fingrar. Vilka är konsekvenserna?

Spädbarn som börjar suga på fingrarna i en mycket ung ålder visar ofta upp många tandproblem senare i livet. Att hålla fingret i munnen hela tiden fördröjer att vissa tänder kommer ut och orsakar deformiteter i dem. Till följd av detta kan barnet behöva tandställning i framtiden.

När en bebis pressar fingret mot gommen och trycker den uppåt resulterar det i en förhöjd gom. Det inkräktar på det utrymme som behövs för näsborrarna att andas ordentligt och orsakar därmed munandning, vilket i längden har negativa konsekvenser för hälsan.

Dessutom hindrar fingret tungan från att röra sig fritt. Det gör ibland att tungan utvecklas fel, vilket kan leda till talproblem.

Ett annat problem är att de övre tänderna pressas framåt, speciellt de två i mitten. Detta är känt som ett öppet bett eller bettfel. För att förbättra denna deformitet är det nödvändigt att använda speciella tandställningar.

Men alla konsekvenser rör inte munnen. Att suga på fingrarna kan också orsaka problem i andra delar av kroppen, såsom svår huvudvärk och öronvärk.

baby suger på ett finger

Hur hjälper du barnet att sluta suga på sina fingrar?

Med tanke på att många konsekvenser av vanan är långvariga är det av största vikt att föräldrar agerar i god tid. Att få ett barn att sluta suga på fingrarna kommer alltid att ta tid, eftersom det representerar stor trygghet och tröst för dem.

Om barnet stoppar fingret i munnen för att somna kan du välja att ge din bebis en mjuk snuttefilt eller ett mjukt gosedjur för att hjälpa honom eller henne att slappna av genom att krama det.

Om sugandet bara äger rum när barnet är ensamt eller uttråkat är det bäst att erbjuda alternativa aktiviteter för att få barnet att bryta sin vana. Till exempel en trevlig promenad, läsa en bok, leka en lek eller spela en sport.

“Att hålla fingret i munnen hela tiden fördröjer att vissa tänder kommer ut och orsakar deformiteter i dem.”

Undvik metoder som att sätta vantar på barnet, linda om händerna med lindor, sätta på bandage eller smörja in händerna med obehagliga ämnen – som starka kryddor eller citron. Det är gammaldags alternativ som kan ha fungerat vid en viss tid, men nu vet vi bättre.

Nu vet vi att det är bättre att använda positiv förstärkning genom belöningar, när ditt barn tillbringar en stund utan att suga på fingret. Således känner sig barnet motiverat att sluta med vanan för att få en belöning.

Med denna motivation och genom att du tydligt visar hur stolt du är varje gång barnet inte stoppar fingret i munnen kan du framgångsrikt minimera följderna av den etablerade vanan. Naturligtvis måste du också visa mycket tålamod och beslutsamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.