Min bebis vill bli buren hela tiden!

Sanningen är att det är väldigt naturligt att bära sin bebis i sin famn. Din bebis behöver verkligen det. Det är ett av de viktigaste sätten att stärka bandet mellan föräldrar och barn. Din bebis vill bli buren hela tiden eftersom han eller hon känner sig tryggare och mer skyddad i din famn.
Min bebis vill bli buren hela tiden!
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2019

Problemet är att vi helt enkelt inte har tid att bära dem i våra famnar hela tiden. Det är därför som vi idag kommer att ta upp en fråga som du säkert har ställt dig många gånger: “Vad kan jag göra om min bebis vill bli buren hela tiden?”

Hur kan jag utföra hushållsarbetet om min bebis vill bli buren hela tiden?

Bebisar behöver uppmärksamhet. Men hur kan du balansera hushållsarbetet med att bära din bebis hela tiden? Här är några förslag som du förhoppningsvis kan tillämpa i just din specifika situation.

Den enklaste lösningen är att dra nytta av stunderna när din lilla sover. Genom att göra detta kan du få allt ditt arbete gjort utan problem. Nackdelen här är att när han eller hon sover, kanske du också behöver vila!

Ett bra alternativ är att köpa en bärsele eller en bärsjal. Med detta tillbehör har du händerna fria att arbeta med. Och samtidigt får din bebis den kärlek och närhet han eller hon behöver.

Det är viktigt att påpeka att du, till varje pris, bör undvika att använda bärselen när du lagar mat. Du kan försätta ditt barn i stor fara genom att göra det.

En fördel med en bärsele är att när du går på en promenad blir det mycket bekvämare för dig, speciellt om du måste bära andra saker med.

Vid vilken tidpunkt måste en bebis bli mer självständig?

Under sina första månader av livet måste din bebis vara i din famn för att känna sig trygg och älskad. Men när barnet växer till sig är det viktigt att lära honom eller henne att vara lite mer självständig och att klara sig själv.

Om barnet till exempel redan är 1 eller 2 år bör du inte gå och titta till det så snart det börjar gråta. Om du gör det så tror barnet bara att han eller hon kan kontrollera dig genom att bara klämma fram en tår.

Självklart betyder det inte att du kommer att ignorera ditt barn helt. Han eller hon behöver fortfarande ditt skydd och din omvårdnad. Men du måste undvika att överbeskydda och göra ditt barn för beroende av dig.

Mamma och pappa med bebis i famnen

Hur uppnår man detta?

Det är lite svårt om din bebis bara vill bli buren hela tiden och inte vänjer sig vid spjälsängen eller barnvagnen. Inte bara det, barnet kommer bara att bli tyngre och, till råga på allt, så vill han eller hon inte att någon annan håller honom eller henne!

Men oroa dig inte! Med tålamod och tid hjälper du ditt barn att bli mer självständigt.

Ett bra alternativ är att köpa en bärsele. Med detta verktyg har du händerna fria att arbeta med utan problem.

Sluta tro att ditt barn inte förstår

Spädbarn och småbarn är mycket intelligenta och kan mycket väl förstå vad vi lär dem. Förklara bara att mamma är upptagen och att han eller hon måste vara tålmodig och vänta på att du ska göra färdigt dina uppgifter. Eller att mamma är trött och behöver en paus!

Kanske kommer ditt barn inte att lyssna på dig till att börja med och det kommer att klaga högljutt. Detta beror på att det fortfarande inte har utvecklat sin självkontroll. Trots det, ge inte efter för barnets krav. Du lär barnet den väldigt viktiga läxan att man måste tänka på andra människor, och inte alltid är i centrum för uppmärksamheten.

Det betyder inte att du måste vara taskig mot ditt barn. Du kan lära barnet att det kan känna sig tryggt trots att det inte är så nära dig rent fysiskt.

Kvinna bär gråtande bebis

Här är några sätt att uppnå detta mål:

  • Låt pappan ta hand om barnet också.
  • Bjud in andra personer du litar på till ert hem och låt dem leka med honom eller henne.
  • Ge barnet färgstarka, roliga leksaker, så att han eller hon lär sig att ha kul med dem.
  • Ge barnet en bit frukt eller ett kex. Det kommer att lugna och hålla honom eller henne sysselsatt en stund.
  • Låt ditt barn röra sig runt i huset, antingen i en gåstol eller genom att krypa fram. Kom ihåg att du måste vidta de nödvändiga försiktighetsåtgärderna så att barnet inte är i fara när han eller hon lär känna sin omgivning.

Vad händer om min bebis bara vill bli buren när vi går ut på en promenad?

Barn älskar att gå ut. De älskar att känna sig fria att lära sig och utforska nya saker och miljöer. Men om din bebis vill bli buren när ni är ute och går, är det förmodligen ett tecken på trötthet.

Därför måste du alltid planera era utflykter på ett bra sätt. Om inte kommer ditt barn förmodligen vara så trött att du måste bära runt honom eller henne i din famn halva tiden. Du kommer att bli lika trött som han eller hon är.

Här är några förslag:

  • Innan ni går ut, packa tillräckligt med vatten och mat i din ryggsäck till en liten matsäck. Detta ger ditt barn mer energi att leka.
  • Ta med leksaker, som till exempel en boll, för att hålla barnet sysselsatt utomhus.
  • Om barnet fortfarande inte har börjat gå, se till att du har barnvagnen med dig. Detta är också användbart för barn som redan har tagit sina första steg. Om de helt tröttar ut sig så kommer de att kunna vila, och vi kommer att kunna få med dem tillbaka hem igen i vagnen.

Slutligen, kom ihåg att om din lilla bebis vill bli buren i din famn hela tiden, då behöver han eller hon nog det. Erbjud ditt barn all kärlek det förtjänar och lär honom eller henne att vara mer oberoende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.