Gripreflexen - vad är det och hur stimulerar man den?
Under den första veckan av livet kommer en tid när ditt barn kommer att sluta handen för att plocka upp allt som rör vid eller kommer nära dess hand. Detta är gripreflexen. Först är den ofrivillig, sedan kommer den att bli en kontrollerad handling.
Få saker får oss att känna oss som vi gör när vi tar på en bebis mjuka hand. Men det är ännu mer rörande när de börjar gripa tag i allt som finns inom räckhåll. Detta är deras första interagerande med omgivningen. Objektet för den här handlingen kan vara dina fingrar, en lätt leksak eller ditt hår.
När de drar i ditt hår kan du uppleva den sanna känslan och fastheten av greppet orsakad av gripreflexen. Faktum är att när de håller ditt finger kan du lyfta dem tills de står upp på en plan yta och de kommer fortfarande inte släppa taget.
Det märkliga med gripreflexen är att den inte är uteslutande för händerna. Du kommer också märka att om någonting stryker över deras fotsula kommer deras tår att krökas som om de skulle fånga någonting.
Enligt specialister är det detta ett evolutionärt drag. När våra förfäder hade hår över hela kroppen tillät den här handlingen barnet att hålla fast vid mamma om det förelåg risk för fara.
Karaktärsdrag för gripreflexen
Vissa karaktärsdrag inkluderar:
- Som alla reflexer, är det en ofrivillig handling som respons på stimulans. Det visar sig på deras händer och fötter.
- Det uppstår under de första och andra månaderna av livet.
- Det är en signal som indikerar att deras nervsystem fungerar ordentligt.
- Under den tredje månaden börjar greppet försvagas men de har då bättre rörelse och kontroll.
- Från och med fjärde månaden, är deras sinnen mycket mognare och deras handlingar blir mer avsiktliga och tydliga. De har dock fortfarande svårt att bedöma avstånd. Från och med då kommer deras koordination att utvecklas och de kommer bli kapabla att fokusera på ett önskat objekt med båda händerna.
- Gripreflexen varar lite längre vad det gäller fötterna (mellan 3 och 6 månader).
Hur stimulerar vi gripreflexen?
För att stimulera reflexen finns det några väldigt enkla övningar du kan göra varje dag. Det lättaste (inte det minst effektiva) är att föra ditt finger mot barnets handflata och låta det gripa tag om det.
Samtidigt kan tågripreflexen stimuleras på liknande sätt. För ditt finger eller en penna mot undersidan av dess fötter och observera dess tår. Om den rullar ihop dem som om den skulle gripa tag i något så bevittnar du tågripreflexen.
Å andra sidan är det också möjligt att gynna ökad rörlighet och nya förnimmelser hos ditt barn.
Allt som involverar rörelse av deras armar och ben, användandet av deras sinnen, smekningar och avslappningsövningar, kan få dem mer medvetna om sina kroppar. Detta kommer att tillåta dem att bli vana vid nya rörelser.
För att stimulera rörelse hos ditt barn, finns det några väldigt enkla aktiviteter som du kan utöva varje dag.
Andra bra bundsförvanter för det här stadiet är musik och färgglada leksaker med ljus eftersom deras hörsel och syn precis håller på att vakna upp.
Andra reflexer som är vanliga hos bebisar
Som tillägg till gripreflexen finns det andra reflexer som kan vara närvarande under de första månaderna i livet.
- Omklamringsreflexen: den märks av direkt efter födelsen. Den består av en ryckande omfamningslik rörelse vid plötsliga ljud och effekter. Den består fram till ungefär 4 månader. Kallas även för Mororeflexen.
- Sugreflexen: Denna kan ses om du rör nära eller vid barnets mun.
- Gångreflexen: Detta kan du se när en bebis försöker gå när dess fötter rör vid en hård yta.
- Galantreflexen: När den ligger på mage kommer en strykning eller lätt klapp vid sidan av dess ryggrad få den att vrida sig mot den sida som den blev rörd vid.
Andra reflexer håller i sig till vuxenstadiet. Bland dessa finns nysning, gäspning, hostning, kväljning och blinkning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alvarado, G. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas, 9(1), 15-26.
- Lemos, R. (2019, 10 enero). 5 reflejos primitivos en los bebés. Recuperado de https://mejorconsalud.as.com/5-reflejos-primitivos-los-bebes/