Ursprunget och betydelsen av namnet Liam

Namnet Liam är irländskt och betyder "viljestark krigare" eller "beskyddare". Det kan rent av vara ett lämpligt namn för din lille gosse.
Ursprunget och betydelsen av namnet Liam
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2022

Att namnge barn till Liam har blivit en trend världen över. Allt oftare väljer föräldrar detta namn på grund av vad det representerar för dem. Även om det också är möjligt att närvaron av vissa offentliga personer som bär det på sina ID-kort har påverkat det hela. Om du vill medverka i denna trend kan du lära dig ursprunget och betydelsen av namnet Liam i den här artikeln.

Kom ihåg att vad man ska namnge barnet är en av de vackraste och viktigaste uppgifterna för föräldrar. Ibland är valet motiverat av familjetraditioner, och andra gånger av någon speciell betydelse eller av föräldrarnas smak. Naturligtvis är det inte vilket namn som helst, utan ett som representerar ditt barn, eftersom denne kommer att bära det hela livet.

Ursprunget och betydelsen av namnet Liam

Ursprunget till namnet Liam är irländskt och dess korrekta uttal är lee-am. Namnet är en förkortning av Uilliam, som i sin tur är den irländska versionen av William – på tyska och svenska, Wilhelm – vars betydelse är “viljans hjälm”.

Samtidigt har Liam följande betydelser: ‘viljestark krigare’, ‘beskyddare’ eller ‘fast skydd’. Därför avser det en som skyddar en familj eller ett hushåll.

Detta namn är mycket populärt i länder som Irland, Storbritannien, Tyskland, Sverige, Belgien, Schweiz och USA. Idag har det blivit känt bland barn födda i Spanien och många andra spansktalande länder sedan slutet av 2000-talet.

Liams snabba tillväxt i Nordamerika tros bero på filmen Taken. Denna film släpptes 2008 och har den irländska skådespelaren Liam Neeson i huvudrollen. Man tror också att australiensaren Liam Hemsworths framträdande i The Hunger Games 2012 också hade att göra med namnets expansion runt om i världen. I Sverige populariserades namnet på 1990-talet av skådespelaren och värdetransportrånaren Liam Norberg och hans medverkan i den populära filmen Sökarna.

Ett litet barn utklädd till en riddare.
Liam betyder “viljestark krigare” eller “beskyddare”. Utan tvekan är det ett val med mycket personlighet.

Variationer av namnet Liam

Möjligen har du hört namnet Liam på andra språk, men du har aldrig ens insett det. Upptäck vilka dessa varianter är!

 • Spanska: Guillermo
 • Katalanska: Guillem
 • Franska: Lyam/Guillaume
 • Engelska: William
 • Italienska: Guglielmo
 • Tyska: Wilhelm/Willy
 • Svenska och norska: Wilhelm/Vilhelm
 • Danska : Vilhelm/Villum

Kända personer som heter Liam

Det finns gott om populära karaktärer från konst-, underhållnings- och sportvärlden som heter Liam. Även om listan är mer omfattande, är dessa några av de mest kända:

 • Liam Neeson: William John Neeson föddes på Nordirland. Han är en skådespelare känd för sin fantastiska karriär i Hollywood. Hans världsomspännande berömmelse kom med karaktären Oscar Schindler, i filmen Schindlers List.
 • Liam Hemsworth: Australisk skådespelare som blev berömd med sitt deltagande i filmen The Last Song. Sedan följde han upp med The Hunger Games, bland andra titlar.
 • Liam Gallagher: Han heter egentligen William Gallagher och är en engelsk sångare och låtskrivare, känd för att vara sångare i bandet Oasis och Beady Eye.
 • Liam Payne: Brittisk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han är medlem i bandet One Direction.
 • Liam Phillips: En känd brittisk idrottare som tävlar i BMX.
 • Liam Smith: En brittisk professionell lättviktsboxare.
Liam Gallagher från Oasis.
Liam Gallagher, den tidigare sångaren i Oasis, är en av de mest erkända artisterna som för närvarande bär detta vackra namn.

Liam, krigare och beskyddare

Om du funderar på att döpa ditt barn till Liam, då vet du redan var det kommer ifrån och vad det betyder. Även om namnet inte bestämmer ett barns personlighet, kan det markera dess utveckling i livet. När din lilla pojke blir stor kanske han vill veta varför du döpte honom till Liam, eftersom han verkligen blev familjens “beskyddare” och “krigare”.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.